Annonce
Sydjylland

Øvelse skal teste Danmarks forsvar mod frygtet svinepest

Danamrks beredskab mod afrikansks svinepest skal testes over fire dage i næste uger. Foto: Jean Christophe Verhaegen/Ritzau Scanpix

I næste uge igangsættes en storstilet beredskabsøvelse, som skal teste, om Danmarks beredskab kan bekæmpe den afrikanske svinepest.

Annonce

Svinepest: På mandag starter en fire dage lang storstilet beredskabsøvelse, som skal teste Danmarks forsvar mod den frygtede afrikanske svinepest. Smitten, som ifølge Miljø- og Fødevareminister truer den danske eksport på 11 milliarder kroner årligt, nærmer sig den danske grænse, og derfor skal myndighedernes beredskab mod svinepesten testes.

For rammer den Danmark, kan udgifterne til smittebeskyttelse, aflivninger, erstatninger og tabte eksportindtægter tælles i milliarder, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

- Ingen i hverken mit ministerium, dansk landbrug, på slagterierne eller i følgeerhvervene er i tvivl om, at det vil være en dyrevelfærdsmæssig og økonomisk katastrofe, hvis vi får afrikansk svinepest til Danmark. Derfor tester vi over fire dage om myndighederne og en lang række aktører i branchen har styr på deres roller ved et eventuelt udbrud. Samt kan arbejde sammen om at inddæmme og standse et alvorligt udbrud, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), der selv deltager i øvelsen, i pressemeddelelsen.

Annonce

Kan blive dyrt

Øvelsen varer fire dage og vil inddrage Miljø- og Fødevareministeriet, politiet, Beredskabsstyrelsen og erhvervet. Øvelsen starter samme dag, som arbejdet med at opsætte vildsvinehegnet ved den dansk-tyske grænse sættes i gang.

Afrikansk svinepest er konstateret i flere lande tæt ved Danmark, blandt andet Belgien, Polen, de baltiske lande og Rumænien. Rammer svinepesten Danmark, forventes al svineeksport til tredjelande at lukke i en periode.

Udgifterne til myndighedernes håndtering af smitten og erhvervets tabte eksportindtægter lyder ifølge ministeriet på minimum 2,5 milliard kroner og risikerer at løbe op i 11 milliarder kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce