Annonce
Vejen

1. maj: Røde roser med og uden torne

150 partimedlemmer, gæster og nysgerrige deltog i 1. maj-morgenmødet på Markedsrestaurationen i Brørup. Foto: Steen Rasmussen

150 mødte tirsdag morgen op til kampdagen på Markedsrestaurationen i Brørup, hvor bl.a. folketingsmedlem Troels Ravn og byrådsmedlem Jørgen Thøgersen talte.

BRØRUP: - Det er jo arbejdsgiverne, der har lavet en musketér-ed mod arbejderne. De har forud for flere forhandlinger forbudt deres foreninger kollektivt at indgå aftaler om vores krav.

Forbundssekretær i 3F Henning Overgaard tordnede både mod arbejdsgivere og "mobberne" i de gule fagforeninger, da han tirsdag morgen talte ved LO's traditionelle 1. maj-møde på Markedsrestaurationen i Brørup.

Og så sagde han noget, som godt kunne tolkes som en hilsen til Socialdemokratiet, der stemte for den forkætrede lov, der satte lærerne på plads i 2013, og som det trods musketér-ed ikke lykkedes at få ændret i de nu afsluttede overenskomstforhandlinger.

- Forbud mod vores krav om enten kædeansvar eller krav om lønløft, som kan forhindre, at plat-firmaer aflønner vores udenlandske kollegaer med pinocchiokugler og mindsteløn. Eller arbejdsgivernes musketér-ed med at køre skolelærere over, eller på at forhindre offentligt ansattes lønudvikling, svarer til kollegaernes på de private områder.

- Jeg skal gerne erkende, at jeg havde håbet og ønsket en stærkere oprejsning til lærerne. Det, I har været udsat for, er noget af det værste, vi har set. I burde have den aftale tilbage, som blev stjålet fra jer eller i det mindste være kompenseret for det.

Efter talen forklarede Henning Overgaard, at han ikke sendte hilsner til nogen bestemt, men at han blot kritiserer alle forringelser, som lønmodtagere er udsat for.

Annonce

Uddannelse et af de elementer i ens opvækst og tilværelse, som har størst betydning for, hvordan du kommer til at leve dit liv.

Troels Ravn
Folketingsmedlem Troels Ravn (S) på talerstolen ved 1. maj-mødet i Brørup. Foto: Steen Rasmussen

Ravn

Folketingsmedlem Troels Ravn (S) kommenterede overhovedet ikke lærernes afviste krav i sin tale. Han fortalte derimod om et møde med en af sine tidligere elever:

- Det var Jakob, som jeg kender fra min tid på Gesten Skole. Jakob, altid glad og i godt humør - og det på trods af, at skolen og Jakob ikke var det bedste mix. Lærerne og kammeraterne havde været alletiders, men han havde kedet sig noget så gudsjammerligt. Ja, Jakob kedede sig, oveni var han ordblind.

- Men, Jakob har klaret sig. I dag som 23 årig, kunne Jakob med slet skjult stolthed fortælle mig, at han lige havde købt en ejendom med lidt skov til, at han har et godt job som smed, at han under sin uddannelse var blandt de dygtigste på sit hold - at det pludselig havde givet mening at regne og lave matematik, at han nu kunne se, hvad det skulle bruges til.

- At være ordblind er bøvlet, men ikke en hindring for at lære. At være ordblind har ikke noget med intelligens at gøre, og det er ikke en sygdom. Uddannelse er af de elementer i ens opvækst og tilværelse, som har størst betydning for, hvordan du kommer til at leve dit liv, sagde Troels Ravn.

- Uddannelse i bredden er det, der er med til at sikre, at vi har demokrati. Hvis man svigter den side af sagen, så er det sket med demokratiet. Og vi skal have alle med.

Den altid opmærksomme restauratør Arne Haahr Larsen skænkede kaffe for deltagerne i 1. maj-mødet. Foto: Steen Rasmussen

Thøgersen

Formand for Socialdemokratiets byrådsgruppe Jørgen Thøgersen havde heller ingen kommentar til, at lærerne som de eneste blev efterladt på perronen - måske fordi byrådsgruppen selv på en måde har fået en andel i lovindgrebet i 2013 ved at indgå en konstitueringsaftale i byrådet, hvor det understreges, at der ikke bliver tale om nogen kommunal arbejdstidsaftale med netop lærerne.

- 1. maj anno 2018 viser netop, hvor vigtigt, det er at stå sammen skulder ved skulder og formulere og forhandle en og samme rettigheder, der fastholder de mange dygtige medarbejdere og giver dem lyst til fortsætte det gode arbejde. Derfor skal vi idag først og fremmet fejre, at det er lykkedes at få forhandlet et forlig på plads for de 750.000 offentlige ansatte, der hver dag knokler og arbejder hårdt for at levere og servicere os alle på aller bedste vis.

- Det er de 750.000, der holder hånden under velfærden. Det er de 750.000, der dagligt står på mål for den til tider helt urimelige kritik, og mangel på respekt for hinanden, når der sker stramninger: reformer indføres, der effektiviseres og indføres besparelser, som skal udmøntes hele vejen rundt. Det er de samme 750.000, der dagligt står i et krydspres fra politikere, ledere, borgere og eget ønske om at levere den allerbedste service til den enkelte borger hver eneste dag.

- Det er de 750.000, der nu har fået handlet et grundlag for en 3-årig overenskomst på plads. Solidaritet, sammenhold og fællesskab er afgørende, så der skal lyde et stort tillykke herfra. Derfor er 1. år maj i år virkelig en festdag, pointerede Jørgen Thøgersen.

Tidligere minister, nuværende regionsrådsmedlem Villy Søvndal blev modtaget af Poul Høgfelt på LO's 1. maj-møde i Brørup. Foto: Steen Rasmussen

Ordentlighed

Enhedslistens folketingskandidat Victoria Valasques gik i sit indlæg til kamp for lærernes krav om en arbejdstidsaftale.

- Skulle lærerne i urafstemningen sige nej til overenskomsten, så støtter vi op om dem. De skal have forhold, så de kan arbejde ordentligt.

Tidligere udenrigsminister Villy Søvndal (SF) ironiserede i sin tale skattelettelser og bonusser til "de rigeste" og sagde, at det eneste, der er brug for, er forbedringer af bl.a. sundhedsvæsenet i en tid, hvor "vi aldrig har været rigere".

Et lille dusin elever fra Askov Højskole deltog i mødet for at få et indtryk af en gammel tradition på Venstrefløjen.

- Jeg har aldrig prøvet det før, men det er da spændende. Og også hyggeligt. Og vores udenlandske kammerater på skolen får et indblik i dansk kultur.

- Og så er buffeten i øvrigt rigtig god, understregede Mads Møller Jensen, der er formand for elevernes fællesråd på højskolen.

En del af selskabet demonstrerede mod DR-P4's besættelse af 1. maj-mødet med nej-råb og ved at blive siddende under en gentagelse af arbejdersangene. Enhedslistens taler Victoria Valasques med det lange, nørke hår til venstre valgte dog at rejse sig i respekt for de gamle sange. Foto: Steen Rasmussen
Mødet blev indledt med det store morgenbuffet. I blå skjorte til højre er det byrådsmedlem Jørgen Thøgersen. Foto: Steen Rasmussen
Formand for elevforeningen på Askov Højskole - Fællesrådet - Mads Møller Jensen med krøllerne og en lille snes af skolens øvrige elever deltog i 1.maj-mødet. Foto: Steen Rasmussen
Spillemand Brian Reinholdt var som sædvanligt ved tasterne for at akkompagnere arbejdernes kampsange. Foto: Steen Rasmussen
De røde faner flankerede indgangen til Markedsrestaurationen. Foto: Steen Rasmussen
150 partimedlemmer, gæster og nysgerrige deltog i 1. maj-morgenmødet på Markedsrestaurationen i Brørup. Foto: Steen Rasmussen
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Frivillige planter sponsorskov

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce