Annonce
Danmark

10.000 hjerteløbere klar i Midtjylland: I løb det går, når hjertet ikke slår

Nicoline Højlund fra Horsens har meldt til flokken af hjerteløbere, der bener afsted, når et menneske får hjertestop og har brug for hurtig hjælp. Hun er nummer 10.000 i løbet af de tre måneder, ordningen har fungeret i Region Midtjylland. Foto: Jens Thaysen

Først var det i hovedstaden, nu er det også i Midtjylland, at helt almindelige mennesker melder sig som frivillige livreddere for hjertepatienter. Region Midtjylland har på tre måneder etableret et korps af 10.000 hjerteløbere.

Hjertestop: Nicoline Højlund fra Horsens er allerede jubilar, inden hun har ydet noget som helst. Hun har netop meldt sig som frivillig hjerteløber i Region Midtjylland og blev ved tilmeldelsen registreret som hjerteløber nummer 10.000, efter at ordningen blev etableret for blot tre måneder siden.

- Jeg blev opmærksom på det via en vens facebookprofil og tænkte, at det var et sympatisk initiativ. På den måde kan vi hver især aktivt være der for vores medmennesker, når der er behov. Det er en lille handling, der kan betyde enormt meget for et andet menneske. Jeg synes, det er godt, vi passer på hinanden, så det vil jeg gerne være med til; enhver kan jo blive ramt, og man ved aldrig hvornår, siger Nicoline Højlund, der er 31 år og under uddannelse som socialrådgiver.

Hjerteløberordningen er organiseret under Tryg Fonden, som via en app alarmerer frivillige, der er tilmeldt ordningen. Når en hjertealarm lyder, aktiveres op til 20 frivillige i en afstand af op til 1,8 kilometer fra en hjertepatient. En gps-forbindelse sikrer, at hjerteløbernes præcise position til hver en tid er kendt.

Det relativt høje antal skyldes, at man ikke kan regne med, at alle opdager alarmen eller har mulighed for at rykke ud. De, der reagerer, får enten til opgave at finde en hjertestarter og få den frem eller at yde hjælp hos patienten - med mulighed for telefonisk vejledning fra fagpersonale. Der kræves ikke specielle kvalifikationer for at blive hjerteløber.

- På appen kan man se små instruktionsfilm, der viser, hvordan man kan hjælpe, og hvordan man yder hjertemassage. Desuden har jeg et gammelt kursus i hjerte-lunge-redning, og jeg har en del år arbejdet inden for sundhedsområdet, som ufaglært på et plejehjem. Så jeg synes, at jeg har et vist kendskab til det, og at jeg kan yde en hjælp, indtil den professionelle assistance når frem, siger Nicoline Højlund.

Det er godt vi passer på hinanden, så det vil jeg gerne være med til; enhver kan jo blive ramt, og man ved aldrig hvornår.

Nicoline Højlund, hjerteløber nr. 10.000, Horsens
Lars Lyngvig er som leder af brandstationen i Hvide Sande vant til redningsopgaver, men synes alligevel det er anderledes at træde ind til fremmede og nødstedte personer i deres egne hjem, når man kommer som privatperson. Arkivfoto: Mikkel Jezequel

Forskellen på liv og død

Ordningen blev etableret i Region Hovedstaden for et år siden og omfatter nu 27.000 frivillige dér. Region Midtjylland trådte ind i ordningen i oktober sidste år, og her er det gået overraskende stærkt med at nå op på de 10.000 medvirkende, mener Bo Nees Iversen, der er ledende overlæge i Præhospitalet Midtjylland med ansvar for akutudrykningen af ambulancer og lægebiler.

- Men det er en glædelig overraskelse. Det er det, fordi det kan være forskellen på liv og død, om hjælpen når hurtigt frem. Det er måske en noget brugt og forslidt floskel, det der med "at gøre en forskel", men i dette tilfælde er den ultimativ, siger han.

Forskellen kan aflæses i statistikkerne: Hvis ikke der gives hjerte-lunge-redning, er overlevelsesprocenten på tre. Den stiger til 12, hvis den sættes i gang med det samme, og hvis der gives hjertemassage kombineret med stød fra en hjertestarter, er den oppe over 50 procent. Nogle studier viser helt op til 70 procent.

- Det er jo helt vildt i forhold til de tre procents overlevelseschance uden hurtig hjælp. Så vi vil gerne have rigtig mange mennesker til at engagere sig og sikre, at hurtig hjælp når frem. Og vi har allerede mange eksempler på ualmindeligt fine indsatser fra hjerteløberne, der har været med til at redde liv.

- Hjerteløbernes kvalitet ligger i, at de ofte kan bringe hjælpen hurtigere frem til patienten, end vi kan, fordi de er lige i området. Vi er begrænset af, at vi ikke har ambulancer holdende på hvert eneste gadehjørne, men har dem fordelt rundt omkring i regionen. Indtil nu har vi registreret, at hjerteløberne er nået først frem i 40 procent af tilfældene, siger Bo Nees Iversen.

Overlevelseschancerne vokser arkant med hurtig hjælp, hjertemassage og hjertestarter, siger overlæge Bo Nees Iversen. Foto: Niels Aage Skovbo / Trygfonden
Annonce

Kommer tæt på

Lars Lyngvig i Hvide Sande er også med i ordningen og har været kaldt ud en enkelt gang.

- Det er en superfin ordning, som jeg håber er kommet for at blive, ikke mindst i et lille samfund som vores. Vi har godt nok en ambulance i byen, men der er langt til sygehuset, og når ambulancen er kørt derhen, går der et par timer, inden den er tilbage. Vi kan ikke have, at folk går og falder om i den tid, uden at de får hjælp, siger han.

Han er brandstationsleder og som sådan ikke helt uvant med redningsopgaver.

- Det er alligevel noget andet, når man træder ind i et fremmed hjem som privatperson, end når man gør det i forbindelse med sit arbejde. Man kommer jo tæt på et fremmed menneske i en meget alvorlig situation. Det er meget specielt, også selv om jeg har prøvet noget lignende i forbindelse med mit arbejde.

- De, der prøver det første gang, bør nok finde nogen nærtstående at tale med bagefter. Men andre menneskers sygdom er personfølsomme oplysninger, og det skal man lige være opmærksom på - også selv om alle i så lille et samfund som vores lynhurtigt ved, hvad der er sket med hvem og hvornår, siger Lars Lyngvig

Annonce
Annonce
Varde

Se Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Sønderborg For abonnenter

Ewers har kastet sig ud i erhvervseventyr udenfor landets grænser: - Jeg har nok let ved at blive begejstret

Nordtyskland

Så kan grænsehandlen eksplodere: Tyskland drøfter nu nedsat moms på dagligvarer

Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Sydjylland

Panikken bredte sig i Sarah, da hun to måneder før sin rejse ikke kunne få fornyet sin datters pas: Flere tvunget på langfart for at sikre deres sommerferie

Sydjylland For abonnenter

Birgitte tvinges til at indhente samtykke fra personer på ældgamle skole- og konfirmationsfotos i frygt for bøderegn: - Vanvittige regler kvæler os

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Varde For abonnenter

Katrine skulle svømme nøgen, fik klippet en tot hår og hældt to dage gammel gryderet med totakts-olie over sig

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Esbjerg For abonnenter

Politikere giver igen stort millionbeløb til Education Esbjerg: Men fonde må også til lommerne, hvis de kommunale millioner skal i hus

Billund For abonnenter

Rolige Brian er erstattet af 'skraptantede' Susie: - Kommer lærerne i morgen med en god ide, så skal det bare sættes i gang

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Overblik: Sådan ser SønderjyskEs trup ud nu

Annonce