Annonce
Sydjylland

10.000 rovfisk skal redde Jyllands næststørste sø

Den varme sommer i fjor var hård ved fiskene i de danske søer. Arkivfoto: JFM
Naturfond håber at kunne genoprette truet sø ved at udsætte tusindvis af små gedder.
Annonce

Filsø, der oplevede massiv fiskedød i sommer efter tørken, får 10.000 nye beboere.

Aage V. Jensen Naturfond, der ejer Filsø, har besluttet at bruge 100.000 kroner på at sætte 10.000 unge gedder ud i søen i foråret. Det skriver DR Syd.

1200 gedder blev slået ihjel på et enkelt døgn i søen i sommer. Det kan betyde, at økobalancen skubbes, så søen bliver grumset og grøn af alger. Og det vil være synd for søen, der blev genoprettet i 2012, fortæller skovrider hos fonden Jacob P. Andersen.

- Filsø har meget stort potentiale til at blive en meget ren og klar sø. Så efter fiskedøden i sommer vil vi naturligvis gøre alt, hvad vi kan, for at få den tilbage på det niveau, den var på, siger han.

Hvis man ikke gør noget, kan det få store konsekvenser for Filsø mange år frem, forklarer biolog Theis Kragh fra Københavns Universitet.

- Når der dør så mange rovfisk på en gang, påvirker det søens tiltand, så der bliver en ubalance mellem rovfiskene og de fisk, der spiser plankton. Det betyder, at den bliver uklar, siger han.

De foregående år har geddeynglen ikke overlevet i Filsø, men det vil forskerne nu sikre sig i år ved først at sætte ynglen ud, når den er fedet godt op og gedderne er store nok til at kunne klare sig. Planen er, at der de næste par år skal sættes endu flere gedder ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark For abonnenter

Transport-mastodont sender advarsel til vognmænd: Hvis I frasælger pengetank, risikerer vi at lukke

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce