Annonce
Sydjylland

10.000 rovfisk skal redde Jyllands næststørste sø

Den varme sommer i fjor var hård ved fiskene i de danske søer. Arkivfoto: JFM
Naturfond håber at kunne genoprette truet sø ved at udsætte tusindvis af små gedder.

Filsø, der oplevede massiv fiskedød i sommer efter tørken, får 10.000 nye beboere.

Aage V. Jensen Naturfond, der ejer Filsø, har besluttet at bruge 100.000 kroner på at sætte 10.000 unge gedder ud i søen i foråret. Det skriver DR Syd.

1200 gedder blev slået ihjel på et enkelt døgn i søen i sommer. Det kan betyde, at økobalancen skubbes, så søen bliver grumset og grøn af alger. Og det vil være synd for søen, der blev genoprettet i 2012, fortæller skovrider hos fonden Jacob P. Andersen.

- Filsø har meget stort potentiale til at blive en meget ren og klar sø. Så efter fiskedøden i sommer vil vi naturligvis gøre alt, hvad vi kan, for at få den tilbage på det niveau, den var på, siger han.

Hvis man ikke gør noget, kan det få store konsekvenser for Filsø mange år frem, forklarer biolog Theis Kragh fra Københavns Universitet.

- Når der dør så mange rovfisk på en gang, påvirker det søens tiltand, så der bliver en ubalance mellem rovfiskene og de fisk, der spiser plankton. Det betyder, at den bliver uklar, siger han.

De foregående år har geddeynglen ikke overlevet i Filsø, men det vil forskerne nu sikre sig i år ved først at sætte ynglen ud, når den er fedet godt op og gedderne er store nok til at kunne klare sig. Planen er, at der de næste par år skal sættes endu flere gedder ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Marcus Knuth er en gemen mandattyv

Marcus Knuth blev onsdag De Konservatives nye udlændingeordfører samt integrations- og indfødsretsordfører. Det er der bestemt ingen grund til at ønske tillykke med. Den politiske belønning er nemlig aldeles ufortjent. Naturligvis er det fuldstændig legitimt, hvis Marcus Knuth ikke længere har følt sig hjemme i Venstre og derfor skifter til De Konservative. Til gengæld er det målt med moralske alen helt utilstedeligt, at politikeren blot fortsætter i Folketinget, som om intet var hændt. Den 5. juni i år sendte vælgerne 43 repræsentanter for Venstre ind i Folketinget. Så vidt vides har der ikke efterfølgende været et nyt valg. Derfor er de 43 mandater fortsat Venstres. Partihop er beklageligvis ikke helt så sjældne i dansk politik. Som regel er mønstret det samme – afhopperne tager deres mandater ind i det nye parti. Opfattelsen af, at politikerne så at sige ejer deres mandat er hinsides enhver sund fornuft. Mandatet tilhører de vælgere, der har udpeget den pågældende. Ved Folketingsvalget satte godt 9500 vælgere deres kryds ved Marcus Knuth. Det gjorde de givetvis i forventning om, at deres tillidsmand på tinge ville arbejde for Venstres dagsorden. Den tillid er nu gjort til skamme. Eneste anstændige beslutning er at forlade sin politiske tillidspost, hvis man af den ene eller anden grund kommer på kollisionskurs med sig parti. Så kan suppleanten nemlig rykke ind og fortsætte arbejdet for den liste, som vælgerne har peget på. Havde Marcus Knuth draget denne rette konsekvens, ville det aftvinge respekt. Det havde herefter stået ham frit for eventuelt at stille op som konservativ kandidat ved næste Folketingsvalg, hvor han måske endda havde haft rimelige muligheder for atter at blive sendt afsted til Christiansborg. I stedet har Marcus Knuth nu slet og ret gjort sig skyldig i gement mandattyveri, hvor han har sat sine egne interesser over vælgernes. Den slags bidrager til en politikerlede, som i dette tilfælde er absolut berettiget.

Annonce