Annonce
Haderslev

100 år efter: Anne Helenes kjole bliver stadig brugt

Gerda Nielsen er glad for, at hendes mors kjole fra Genforeningsdagen i 1920 stadig er i brug. Gennem mange år har den været yndet, når der skulle være barnedåb i familien. Her er det Gerda Nielsens niece, Tina Kragelund, der i november 2018 får døbt sin lille dreng, August Valdemar Kragelund, i kjolen. Privatfoto
Gerda Nielsens mor var 19 år, da kongen 10. juli 1920 red over den nye landegrænse. Hun bar ved den lejlighed en hvid kjole, der siden er blevet syet om til en dåbskjole.

Hoptrup: Den 10. juli 1920 stod den 19-årige Anne Helene Kragelund i en hvid kjole og jublede over, at Sønderjylland var genforenet med Danmark. En stor dag for den unge kvinde, der var ud af en dansk familie.

Anne Helene Kragelund døde i 1967, men kjolen, hun bar på den historiske dag, har skrevet sin egen historie. Den blev nemlig syet om. Til en dåbskjole, som hendes første barn, Hansine, der som den første blev døbt i den i 1923.

- Vi var 14 søskende, fortæller Gerda Nielsen, der også er datter af Anne Helene Kragelund.

Alle børn er døbt i kjolen, også børnebørn og oldebørn, naboer og venners børn.

- Jeg har ikke tal på, hvor mange, der har haft kjolen på, siger Gerda Nielsen, hvis tre egne børn også er døbt i den omsyede genforeningskjole.

Annonce

Niecens søn

Senest var det Gerda Nielsens nieces søn, August Valdemar Kragelund, der blev døbt i kjolen, som familien gennem 100 år har gjort meget for at passe på.


Kjolen har stor betydning på grund af dens historie, den er også blevet noget tyndslidt gennem årene. Men vi passer på den.

Gerda Nielsen


- Kjolen har stor betydning på grund af dens historie, den er også blevet noget tyndslidt gennem årene. Men vi passer på den, siger Gerda Nielsen, der ved, at mange andre kjoler, som den 10. juli 1920 blev båret, er blevet syet om til dåbskjoler.

Desværre nåede Gerda Nielsen aldrig at tale med sin mor om, hvor hun havde fejret genforeningen den dag i 1920.

- Desværre, det ville ellers have været godt at vide i dag, siger hun.

Den fine, historiske kjole opbevares hos Gerda Nielsens datter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Tre smittede familier tæt på at lukke Esbjerg Gymnasium: Borgmester kræver anden model for nedlukning

Annonce