Annonce
Haderslev

100 år gammel skat fundet i støvet paprør

Chefen for Historie Haderslev glæder sig over "fundet" af det 100 agitationsbanner, der har ligget på magasin. Nu kan man se banneret i Historie Haderslevs genforeningsudstilling i Lavgade.
Historie Haderslev har fået en tilføjelse til sin genforeningsudstilling i Lavgade. Onsdag blev der under oprydning fundet et agitationsbanner fra afstemningsdagene i 1920.

Haderslev: Et lille guldfund.

Sådan betegner chefen for Historie Haderslev, Bent Vedsted Rønne, det "fund", der onsdag blev gjort i Historisk Arkivs gemmer. I et tykt og lidt støvet paprør fandt arkivfolkene nemlig et en meter bredt og knap tre meter langt og af tiden gulnet banner. En agitationsplakat, som det siges hang i Hyrup Forsamlingshus på afstemningsdagen 10. februar 1920.

Plakaten var selvsagt registreret, men gennem mange år glemt. Under en oprydning i magasinet på Kløvermarksvej blev røret åbnet - og skatten viste sig.

Annonce

- Vi har fået et nyt, moderne reolsystemt til vores kort- og plakatsamling, og nu skal alt lægges på plads. I den forbindelse blev plakaten fundet, siger Bent Vedsted Rønne, der ikke lægger skjul på sin begejstring:

- Det er en håndskrevet plakat, hvor der agiteres for at stemme dansk.

På udstilling

Torsdag blev plakaten hængt op i det gamle rådhus i Lavgade, hvor Historie Haderslev viser genforeningsudstillingen "Familiens valg - tre familier i Haderslev 1920". Her vil alle kunne se den usædvanlige plakat i udstillingens åbningstid til og med næste lørdag.

Det var grev Schack, der i 1919 sammen med sin søster forfattede ordene til banneret. Det var det officielle valgopråb forud for afstemningen den 10. februar.

Historien bag plakaten står ikke helt klar. Dog ved man, at den var en gave til Øsby Sogns Lokalhistoriske Arkiv i 1995. Da det lukkede, blev alle arkivalierne - også banneret - overdraget til Historisk Arkiv i Haderslev, hvor det siden har ligget på magasin.

Annonce

Plakat fra Hyrup

Hvem, der har lavet plakaten, er uvist. Men de flot svungne røde bogstaver vidner om en person med en vis kunstnerisk åre, og i hvert fald dansk af sindelag. Formentlig med relation til Simonsen-familien i Hyrup.

Øsby Sogns Lokalhistoriske Arkiv fik nemlig i sin tid det allerede da gulnede banner fra en Kjeld Nørgård i Brorsbøl. Han havde fået den foræret af sin onkel, Hans Simonsen i Hyrup, der i 1970'erne fortalte, at plakaten i mange år havde ligget på stuehusets loft. Det er ham, der har oplyst, at plakaten den 10. februar på afstemningsdagen var ophængt i Hyrup Forsamlingshus.

Udstillingen

Genforeningsudstillingen "Familiens valg - tre familier i Haderslev i 1920" kan ses til og med lørdag den 20. juni.

Udstillingen er åben på lørdag den 13, og 20. juni fra klokken 10-14 samt onsdag og torsdag den 17. og 18. juni fra klokken 13-16.

Udstillingen åbnede i februar og lukkede ned i forbindelse med corona-smitten. Inden da var den set af knap 1400 gæster.

Selve teksten ved man lidt mere op. Det var de dansksindedes officielle valgopråb, som i 1919 blev forfattet af greve O. D. Schack med bistand af søsten Ellen Schack. Det blev mandag den 12. januar 1920 offentliggjort i de sønderjyske blade forud for den forestående folkeafstemning 10. februar.

Hans Bang og Erich Platz fra Historie Haderslev hjalp hinanden med at hænge det næste tre meter høje banner op i den gamle byrådssal i Lavgade.

"Valgopråbet, udfærdiget på denne storslåede måde, må have virket stærkt og bevægende på de personer, der mødte op eller havde sat hinanden stævne i Hyrup Forsamlingshus, inden de begav sig til de respektive afstemningssteder," står der i oplysningerne for banneret.

Annonce
Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Soulas skal finde fodfæste og må afvente superligabold for SønderjyskE: Onsdag skal han vise sig moden i pokalkamp på Fyn

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Brand i bygning på Fanø

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Søsteren hjalp med at kurere Irenes leukæmi: - Hun har reddet mit liv

Tønder For abonnenter

Nis og Camilla gik i Luksusfælden med en gæld på 222.000 kroner: - Vi vidste, at de ville tage bilen

Esbjerg

Fanø 'rammes' af kritisk olieudslip: Du kan følge øvelsen fra første række

Esbjerg For abonnenter

Politikerne tøver med udstykning i Andrup: Nervøse ved udsigt til oversvømmelse af nyt boligområde

Aabenraa

Politistation bliver snart forladt: Usikkert om den skal sælges

Sydjylland For abonnenter

'Væmmes ved sådan nogle som dig': Mustafa hjælper unge muslimer med at flygte hjemmefra - nu får han dagligt hadbeskeder

Haderslev

Byråd skal beslutte sig for en naturnationalpark - og det er i sidste øjeblik

Sydjylland

Følg med her: Brand i bygning på Fanø

Aabenraa For abonnenter

Daniela droppede jobbet som speditør med stress og jag: Nu går hun glad på job i hjemmeplejen

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Esbjerg For abonnenter

Politikere splittede i stor sag om 132 nye lejligheder i Gl. Gjesing: Borgerligt flertal gennemtrumfer nybyggeri

Esbjerg For abonnenter

Software fra Danmarks største it-firma kan ende i blodig krig: Sagen har forbindelse til familieselskab i Esbjerg

Annonce