Annonce
Kolding

100 år siden Genforeningen: En stor dag for Sønderjylland, Danmark og Verden

Borgmester i Kolding Kommune Jørn Pedersen (V) lagde en buket hvide og røde blomster ved Kongestenen i anledning af 100-året for Genforeningen. Foto: Søren Gylling
Fredag blev 100-året for Genforeningen markeret ved Kongestenen nord for Christiansfeld. Også Genforenings- og Grænsemuseets 25 års fødselsdag blev fejret.

Christiansfeld: Rank på sin hvide hest rider Kong Christian 10. over den gamle grænse nord for Christiansfeld ved Kolding. Menneskemængder omkring ham flager, vinker og hujer. Kongen nikker til hilsen. Det er den 10. juli 1920. Sønderjylland er atter dansk.

Danmark er igen forenet.

Det er nu 100 år siden, sønderjyderne på denne vis hilste kongen velkommen. Genforeningen har nået en milepæl, og det blev fredag markeret ved Kongestenen nord for Christiansfeld.

I modsætning til de store menneskemængder og den folkelige fest, der var på stedet for 100 år siden, måtte en noget mindre forsamling stimle sammen i den våde vejkant fredag. Grundet coronasituationen er de store, planlagte festligheder, hvor også Hendes Majestæt Dronningen skulle have deltaget, nemlig rykket til 2021.

Klokken 9.20 kunne den alternative markering således begynde, først med tale af Kirsten Abild, bestyrelsesmedlem ved Genforenings- og Grænsemuseet i Christiansfeld. Dernæst fulgte en blomsternedlæggelse af tre buketter ved Kongestenen. Først en buket i slesvigske farver fra museet, dernæst to buketter i rød-hvide toner fra først borgmester i Kolding Jørn Pedersen (V) og derefter det Slesvigske Fodregiment på Haderslev Kaserne.

- En stor dag for Sønderjylland, for hele Danmark. Ja, for hele Verden, lød det fra Jørn Pedersen, da han lagde blomsterne.

Annonce

Skelsættende begivenhed

Blandt de godt 100 fremmødte ved Kongestenen var blandt andre transportminister Benny Engelbrecht (S).

- Borgmesteren har inviteret, og så siger jeg selvfølgelig ja. Det er en dag, vi bør markere, for det var en stor historisk begivenhed. En skelsættende begivenhed, der har været definerende for vores demokrati, lød det fra ministeren.


Man viste, at det er muligt at lave en fredelig grænsedragning. Og man viste, at det er muligt som mindretal at leve i fredelig sameksistens i rolige omgivelser.

Jørn Pedersen, borgmester i Kolding Kommune (V)


Borgmester Jørn Pedersen kunne efter ceremonien fortælle, at hans ord ved blomsternedlæggelsen var meget impulsive, men at han faktisk mener, at det var og er en stor dag for både Sønderjylland, Danmark og hele Verden.

- For Sønderjylland selvfølgelig, fordi de igen blev danske, som de fleste følte sig. For Danmark var det stort, fordi man fik en del af sig selv tilbage, sagde han og tilføjede:

-  Og så blev der jo også skrevet verdenshistorie. Man viste, at det er muligt at lave en fredelig grænsedragning. Og man viste, at det er muligt som mindretal at leve i fredelig sameksistens i rolige omgivelser.

Annonce

Gratis museumsbesøg

Efter de mere højtidlige dele af Genforeningsdagen var flere indbudte gæster af Genforenings- og Grænsemuseet inviteret til brunch på Den Gamle Grænsekro. Foruden at fejre 100-året for Genforeningen, er dagen nemlig også Genforenings- og Grænsemuseets 25 års fødselsdag. Museet åbnede derfor også dørene for gratis besøg.

En lang kø af museumsgæster ventede derfor i silende regn på, at der skulle blive plads på museet. Regnen afholdte heller ikke flere fra at tage en tur i hestevogn - dog med brune heste spændt for - gennem det historiske område og ad samme vej, som Kong Christian 10. red for præcis 100 år siden.

Gæster kunne gratis komme med på en hestevognstur rundt i området. Foto: Søren Gylling
Kaj G. Nielsen, formand for Genforenings- og Grænsemuseet, Asger Christensen, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre og transportminister Benny Engelbrecht (S) ved Kongestenen. Foto: Søren Gylling
- Det er bare en skøn dag for os alle, lød det fra Kaj G. Nielsen, formand for Genforenings- og Grænsemuseet. Foto: Søren Gylling
På Kongestenen står: "Her hilste sønderjyderne Kong Christian 10. velkommen ved Genforeningen - den 10. juli 1920". Foto: Søren Gylling
Godt 100 var mødt op til blomsternedlæggelsen ved Kongestenen. Foto: Søren Gylling
- Aviserne skrev dengang, at menneskemængden var enorm. Folk stod her i tusindvis, nogle hang fra træerne. Alle ville de se det kongelige følge, lød det fra Kirsten Abild, bestyrelsesmedlem ved Genforenings- og Grænsemuseet. Foto: Søren Gylling
På museet findes mere end 6000 effekter, der på en eller anden måde har en tilknytning til Genforeningen. Foto: Søren Gylling
Også Genforeningsbussen, der kommer fra Museum Sønderjylland, var kørt til Christiansfeld i dagens anledning. Her kan man lære om tiden før, under og efter Genforeningen. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Nye rejseregler fra i dag: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie - få overblikket her

Sport

Alle engelske klubber trækker sig fra udskældt Super League: - Vi begik en fejl, og det undskylder vi for

Sydjylland

Minister holder fast i sag om udviste syrere: - Nogle får ja, og andre får nej

Annonce