Annonce
Kultur

100-året for genforeningen: Sigurd Barrett fortæller om magt, krig og store følelser

Sigurd Barrett fejrer 100-året for genforeningen med en lang række koncerter landet over. Foto: Pressefoto

Med begejstring, indlevelse og en favnende fortællelyst har Sigurd Barrett lært tusindvis af børn om alt fra Danmarkshistorien til de nordiske guder og H.C. Andersen, og den folkekære sanger og musiker har gjort det med masser af musikalitet og livsglæde.

Nu kaster han sig over genforeningen, for i år er det 100 år siden, at den dansk-tyske grænse blev flyttet 50 kilometer sydpå til dens nuværende placering. 100-året bliver fejret med en lang række forskellige koncerter landet over. Fejringen sker i samarbejde med Grænseforeningen, men Sigurd Barrett har næppe været svær at overtale. Allerede under sit arbejde med Danmarkshistorien besøgte han den danske kirke i Flensborg og blev opslugt af historien om den dansk-tyske grænsedragning.

Konflikterne i området syd for Kolding og den internationalt overvågede folkeafstemning er ikke blot historien om en flyttet streg på et kort. Det er også en historie om magt, krig og store følelser, fordi vores sprog og tilhørsforhold er en stærk del af vores identitet som mennesker og derfor noget, de fleste gerne selv vil bestemme.

Den dybde i følelserne vil Sigurd Barrett gerne formidle til sit publikum, men ambitionen er også at formidle historien om genforeningen i et nutidigt perspektiv, og Sigurd Barrett har både skrevet nye sange og omformet andre. For eksempel har han skrevet en ny tekst til "Det haver så nyligen regnet", der i hans nye version hedder "Det har været et vildt og voldsomt regnvejr" og indeholder budskaber som "fremmedhad sprængte tillidsbånd itu" og "det gi'r lysere vejr, når man rummer enhver og har folket og sammenholdet kær".

Sigurd Barrett tilbyder genforeningskoncerter i tre forskellige former. Dels har han en 60 minutter lang fortællekoncert i mindre format, dels har han en fortællekoncert i stort format, hvor han medbringer sit firemandsband. Desuden tilbyder han en jazzkoncert for voksne med vægt på jazzen og de melodier, der knyttede sig til tiden omkring genforeningen.

Sigurd Barretts genforeningsturné er begyndt, den kommer rundt i hele landet og varer til og med juli.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce