Annonce
Kultur

100-året for genforeningen: Sigurd Barrett fortæller om magt, krig og store følelser

Sigurd Barrett fejrer 100-året for genforeningen med en lang række koncerter landet over. Foto: Pressefoto

Med begejstring, indlevelse og en favnende fortællelyst har Sigurd Barrett lært tusindvis af børn om alt fra Danmarkshistorien til de nordiske guder og H.C. Andersen, og den folkekære sanger og musiker har gjort det med masser af musikalitet og livsglæde.

Nu kaster han sig over genforeningen, for i år er det 100 år siden, at den dansk-tyske grænse blev flyttet 50 kilometer sydpå til dens nuværende placering. 100-året bliver fejret med en lang række forskellige koncerter landet over. Fejringen sker i samarbejde med Grænseforeningen, men Sigurd Barrett har næppe været svær at overtale. Allerede under sit arbejde med Danmarkshistorien besøgte han den danske kirke i Flensborg og blev opslugt af historien om den dansk-tyske grænsedragning.

Konflikterne i området syd for Kolding og den internationalt overvågede folkeafstemning er ikke blot historien om en flyttet streg på et kort. Det er også en historie om magt, krig og store følelser, fordi vores sprog og tilhørsforhold er en stærk del af vores identitet som mennesker og derfor noget, de fleste gerne selv vil bestemme.

Den dybde i følelserne vil Sigurd Barrett gerne formidle til sit publikum, men ambitionen er også at formidle historien om genforeningen i et nutidigt perspektiv, og Sigurd Barrett har både skrevet nye sange og omformet andre. For eksempel har han skrevet en ny tekst til "Det haver så nyligen regnet", der i hans nye version hedder "Det har været et vildt og voldsomt regnvejr" og indeholder budskaber som "fremmedhad sprængte tillidsbånd itu" og "det gi'r lysere vejr, når man rummer enhver og har folket og sammenholdet kær".

Sigurd Barrett tilbyder genforeningskoncerter i tre forskellige former. Dels har han en 60 minutter lang fortællekoncert i mindre format, dels har han en fortællekoncert i stort format, hvor han medbringer sit firemandsband. Desuden tilbyder han en jazzkoncert for voksne med vægt på jazzen og de melodier, der knyttede sig til tiden omkring genforeningen.

Sigurd Barretts genforeningsturné er begyndt, den kommer rundt i hele landet og varer til og med juli.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Varde For abonnenter

Borgmester om ulovligheder i børnehave: - Jeg har bedt mine direktører kigge sagen igennem

Annonce