Annonce
Danmark

100 procent i rente: Dyre lån mellem private stormer frem hos ny lånetjeneste

Screenshot fra Primutus hjemmeside 12. decmeber 2018.

Flere og flere danskere låner penge af hinanden i private, uregulerede lånemarkeder. Hos lånetjenesten Primutu er der på en uge indgået over 150 låneaftaler til 100 procent i månedlig rente ifølge hjemmesiden. Forbrugerrådet Tænk advarer på det kraftigste imod lånene og opfordrer til mere regulering.

Annonce

Renter: Lån 3000 kroner og betal 6000 kroner næste måned. Det lyder som en aftale, de fleste ville sige nej til. Men hos lånetjenesten Primutu.dk låner flere hundrede danskere beløb fra 500 til 5000 kroner af andre private til 100 procent i rente om måneden og med årlige omkostninger, som ofte overstiger 1000 procent.

Der stilles ingen krav om kreditvurdering på siden, og de, der står i RKI eller er udelukket fra at låne fra bankerne, får dermed en ny mulighed for at låne penge. En mulighed, som flere og flere tager imod.

Avisens optælling lavet 12. december på Primutus hjemmesides opslagstavle med lån viser, at der er givet mere end 150 lån til 100 procent i rente, når lån til og med "en uge siden" tælles sammen. Det er en markant stigning i lån, og disse nye lån fylder således 8 af 31 sider i hjemmesidens database med udlån, som går et år tilbage.

Primutu

Primutu.dk faciliterer låneaftaler mellem låntagere og långivere.

Der kræves ikke nogen kreditvurdering på siden, og det er alene op til långiver at sætte renteniveauet, ligesom sidens indehaver heller ikke blander sig i inddrivelsen af pengene.

Virksomheden tjener penge ved at sælge låntagerne pakker til 19, 29 og 39 kroner, som de skal bruge for at kunne byde på de forskellige lån. Flere långivere går igen og udbyder mange lån til små beløb. På samme måde optræder flere af låntagerne også flere gange i vurderinger af forskellige långivere.

Særligt i de seneste måneder har der været stor aktivitet på Primutu.dk. Avisen Danmark foretog en optælling af sidens lån fra klokken 10 den 12. december og en uge tilbage i tid. I den periode blev der ifølge hjemmesidens opslagstavle med lån ydet 183 lån, hvoraf 160 af dem var til 100 procent i rente.

Siden avisen Danmark konfronterede hjemmesidens ejer, Peter Price, med optællingen og de høje renter, er der nu kommet flere lån med mellem 40 og 60 procent i rente.

Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet. PR-foto: Forbrugerrådet
Annonce

- Uhyrlig høj rente

Men det er ikke kun på Primutus hjemmeside, uregulerede lånemarkeder vokser frem. På Facebook er der lavet flere sider som eksempelvis "RKI lån - lån penge af private" og "Lån Penge Af Private". Siderne faciliterer lukkede Facebook grupper, hvor private kan låne penge af hinanden.

I Forbrugerrådet Tænk er seniorøkonom Morten Bruun Pedersen bekymret over udviklingen. Han mener, det er problematisk, at hjemmesider som Primutu systematisk faciliterer lån mellem private til 100 procent i rente.

- Det her, det er vildt. 100 procent i rente, det er en uhyrlig høj rente. Mange har ikke pengene og tager et nyt lån for at betale det gamle tilbage. Det kan godt være, mange af lånene er små beløb. Men hvis låntagerne ikke har 1000 kroner eller en mulighed for at skaffe det ved andet end at betale det dobbelte, er det nogle, som er ude i tovene, og som ikke har råd til at tage sådan et lån. Vi er derude, hvor en dråbe kan få bægeret til at flyde over, siger han.

Bekymringen deles af Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg. Han er en af landets førende eksperter i privatøkonomi og fraråder på det kraftigste lån med høje renter, uanset om det er kviklån eller lån fra private på Facebook eller gennem sider som Primutu.

- Det er noget af det dummeste, man kan gøre, at optage den slags lån. Jeg bryder mig ikke om, at tendensen går den forkerte vej, hvor der laves nye muligheder for de mennesker, der har så meget gæld, de ikke kan optage lån andre steder, siger han.

Annonce

Private står for at opdrive gælden

Morten Bruun Pedersen frygter, at det er forbrugere med økonomiske og måske endda sociale problemer, der fristes til at tage lånene. Samtidig mener han også, det er problematisk, at låntagerne låner pengene af andre private, de ikke kender i forvejen og kun har sparsomme oplysninger om.

- Du ved ikke, hvem der popper op på din bopæl, hvis du ikke kan betale. Du giver dit telefonnummer og adresse til nogle, du ikke ved, hvem er, siger han.

Konceptet på Primitu er på mange måder det samme, som florerer i lukkede grupper på Facebook. Udlåneren bestemmer renten og står selv for at inddrive gælden. Men hjemmesiden Primutu er en platform, der gør det nemt for låntager og långiver at finde hinanden, og der er et stort udbud af lån.

Annonce

Forbrugerråd vil have stoppet dyre lån

I Forbrugerrådet Tænk mener Morten Bruun Pedersen, at sider som Primutu skal reguleres bedre i fremtiden.

- Det er dybt problematisk, at man laver en platform, der gør det så nemt at træffe så dumme og dyre beslutninger. Det er virkelig noget, der kan bringe din økonomi i fare. Vi ser gerne, at der kommer en grænse for, hvor meget man må tage i årlige omkostninger i procent. Det kan stoppe en forretningsmodel som kviklån og måske også det her, siger han og fortsætter.

- Vi kunne også godt tænke os, der blev set på ågerparagraffen, som går ud på, at man ikke må udnytte sårbare personer til at tage skyhøje renter. Jeg synes ikke rigtig, den fungerer i det marked, vi ser i dag, hvor udbudssiden har fået strøm på og er blevet så kraftig.

Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg er enig i, at der er brug for nye initiativer fra politisk side, som kan sætte en stopper for lån med urimeligt høje renter.

- Normalt er jeg imod forbud, men der er også undtagelser, og her er der tale om lån med så høje renter, at man kan se, at dem, der optager dem, ikke kan tænke rationelt. Det kunne måske løses ved at sige, at lån aldrig må have årlige omkostninger over 20 eller 30 procent. Det er relativt nemt at lave sådan et indgreb, siger han.

Annonce

Primutu afviser kritikken

Hos Primutu er indehaver Peter Price fra Herning uenig i kritikken fra Forbrugerrådet Tænk. Han mener, hans koncept går ud på at give folk en mulighed for at låne penge andre steder end i banken og gennem kviklån, men "ikke så meget at give folk en mulighed for at udnytte hinanden".

Hvis I gerne vil undgå, at låntagerne udnyttes, hvorfor ændrer I så ikke konceptet, så der kommer et loft over renterne?

- Der er meget, vi kan gøre, og meget vi gør. Men ting sker ikke på en dag. Vi får jo tit tilbagemeldinger fra brugere, men de har ikke skrevet, at vi skal lave noget, hvor renten ikke er så høj, siger Peter Price. Du kan læse det fulde interview med ham her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce