Annonce
Haderslev

100 teenagere i musical: 16-årig is-dronning har is i maven

Jessica, 16, er erfaren på en scene. Hun er isdronningen Jadis i årets musical på Hoptrup Efterskole. Foto: Jacob Schultz
Eleverne er ved at lægge sidste hånd på årets musical på Hoptrup Efterskole. Skuespilleren bag stykkets onde is-dronning har trods bare 16 år ti års erfaring på scenen.

HOPTRUP: - Vi venter lige på, at øret er sat på plads. En elver uden øre er ikke rigtig.

Der øves på livet på efterskolen i Hoptrup i disse dage. Musicalen "Inarán" har premiere den 19. november, og scenegulvet i skolens store hal myldrer i denne tid med fauner, soldater, elver og andre, der til dagligt er 100 teenagere på efterskolen for scenekunst, men som nu løber ud og ind for at skifte kostumer og sminke.

Annonce
For første gang deltager 100 elever på den 180 kvadratmeter store scene. Foto: Jacob Schultz

Hævntørstig

En af de vigtige figurer i stykket, der bygger på Narnia-fortællingerne, er is-dronningen Jadis, der har forandret det tidligere så frodige land til en død is-ørken, hvor befolkningen lider under hende og hende hemmelige politi, der med mellemrum slæber indbyggerne ind til en grum skæbne i dronningens sorte borg.

Jadis hedder til dagligt Jessica Hellesnes Thomsen, og den onde dronning passer dårligt til den smilende 16-årige pige, der kommer fra Horsens og lægger krop og stemme til figuren.

- Hun er hævntørstig og higer efter magten. Hun mener, at retten til landet tilhører hende, forklarer Jessica om sin karakter.

Trods sine 16 år er hun erfaren på en scene. Jessica har spillet teater i Komediehuset i hjembyen, siden hun var blot seks, så det giver ingen sved på panden, mandolinfeber eller ondt i maven at stille op.

- Tværtimod. Men jeg har alligevel lært en masse her på skolen, siger Jessica, der begyndte i sommers:

- Jeg kiggede efter mange efterskoler. Her er et fedt fællesskab, og man kan virkelg passe sine linjefag. Kunne jeg vælge én ting i livet, som jeg ville, var det teater, og her tager de det meget seriøst.

Is-dronningens hemmelige politi i aktion. Foto: Jacob Schultz
Elver og faune udgør en stor del af persongalleriet. Foto: Jacob Schultz
Lidt overraskende måske: Publikum møder også "juledøtrene". Foto: Jacob Schulz
Gru og rædsel i is-dronningens land. Foto: Jacob Schultz
Landets retmæssige hersker, Caran. Den eneste voksne rolle. Foto: Jacob Schultz
Jacob Schultz
Foto: Jacob Schultz
Foto: Jacob Schultz
Foto: Jacob Schultz
Foto: Jacob Schultz
Foto: Jacob Schultz
Foto: Jacob Schultz
Foto: Jacob Schultz
Foto: Jacob Schultz
Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding For abonnenter

Efter forligsbrud: SF og Enhedslisten på vej ud i det politiske mørke

Annonce