Annonce
Sønderborg

114 kultur-unge blev udfordret af teater

Julie Frølund, Sille Brammand, Line Jacobsen, Emil Villumsen og Albert Faaborg diskuterer, hvad deres stykke skal handle om.

114 folkeskoleelever fra hele Sønderborg Kommune deltog fredag i en workshop på Sønderborghus. Eleverne har meldt sig til at være kulturcrew under den store børneteaterfestival i 2017.

SØNDERBORG: Sønderborghus var fredag fyldt med små teaterstykker. Det var 114 folkeskole-elever fra skoler i hele kommunen, som skulle øve sig i at stille sig op foran andre.

De har nemlig meldt sig til at være kulturcrew under den store børneteaterfestival i april næste år. Her skal de hjælpe til under de 800 gratis forestillinger.

Fredag skulle der puttes mod i de unge. Det blev gjort med hjælp fra Betty Nansen Teatret, som hjalp de unge med at lave små teaterstykker.

- Det er meget grænseoverskridende. Jeg er med, fordi det er spændende, og så kan jeg godt lide at præsentere ting, sagde Signe Clemmesen fra Nordborg.

De skal under teaterfestivalen hjælpe med det tekniske, byde velkommen og tage imod publikum. De har tidligere været på kurser i at tage fotos og i teknik.

Anne Katrine Arens fra Nybøl og Alberte Christensen fra Broager synes, det var spændende at være med.

- Det er sjovt at møde nogle, som man ikke kender, sagde de to piger.

- Vi elsker at møde nye folk og snakke med andre. Og så er teater spændende, fortalte pigerne, inden de skulle på scenen igen.

DR siger tak

Nogle af de unge har været på deres første kulturcrew-job, da DR havde en stor workshop for flere tusinde unge i Alsion i september. Her viste de unge blandt andet folk til det rette sted.

- Det var sjovt at være med, og DR syntes, vi var så gode, at de har inviteret os til DR Byen. De giver noget, fordi vi gav dem noget, siger Anne-Sofie Thorsen fra Augustenborg.

Annonce
Aron Scharff, Sarah Harregaard, Signe Clemmesen og Dittemarie Hansen øver sig på et stykke, de skal opføre for de andre.
Gennem små teaterstykker lærte de unge at blive lidt mere modige. Her er det Anne Kathine Arens og Alberte Christensen, som sidder i front på scenen på Sønderborghus.

Kulturcrew

Der findes kulturcrew i hele Danmark. I Sønderjylland er det UC Syd, som uddanner folkeskoleleverne til værter, teknikere og pr-folk. I Sønderborg er det det kommunale House of Creativity, som står for crewet fra nu af. Børneteaterfestivalen foregår i april i hele kommunen, hvor der vil være 800 gratis forestillinger.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce