Annonce
Kolding

12.000 husstande mistede strøm og varme i nat: Problem med midlertidigt el-anlæg var skyld i brand

Det er uvist, hvorfor transformatorstationen brød i brand, men elforsyningschefen hos Trefor, Per Sørensen, slår fast, at det ikke var sket, hvis det var en permanent station. Foto: Trekantområdets Brandvæsen
Natten til torsdag brød den midlertidige transformatorstation i Ålegården i brand. Det er elforsyningschef Per Sørensens vurdering, at det ikke var sket, hvis den permanente løsning var færdig.
Annonce

Kolding: Det var en kombination af sort uheld og et problem med den midlertidige transformatorstation i Ålegarden, der natten til torsdag fik el-anlægget til at bryde i brand.

Det fortæller Per Sørensen, der er elforsyningschef hos Trefor.

Branden betød, at omkring 12.000 husstande stod uden strøm, varme og internet. Det har været nødvendigt med en midlertidig løsning siden starten af 2020, efter det daværende anlæg i Ålegården også brændte.

- Hvis vi havde haft en permanent løsning, var det ikke sket. Vi havde dog aldrig forestillet os, at det her kunne opstå, for så havde vi nok valgt at lave en lidt anden løsning for at undgå det, siger Per Sørensen.

Den midlertidige transformatorstation er en såkaldt containerløsning og har i store træk gjort det samme som den permanente station. Per Sørensen fortæller, at årsagen til, at branden opstod, fortsat er ukendt.

- Vi er ikke klar på det endnu, og det er noget, vi skal have undersøgt. Der er sket flere ting, som vi skal have kigget nærmere på. For mig at se er der sket noget, som ikke burde kunne ske. Så vi er ved at kigge på, hvad årsagen er, og hvorfor det opstod. Mere tør jeg ikke sige, siger Per Sørensen.

- Det er svært at sige, hvornår vi har et svar, for først er vi nødt til at fokusere på, hvordan vi kommer tilbage til en normal situation, siger han.

Annonce

Etablerer ny station

Elforsyningschefen var selv til stede, da anlægget brændte natten til torsdag. Branden opstod lidt efter klokken 02.00, og Per Sørensen forklarer, at det var "hektisk, men kontrolleret hektisk". Når der opstår brand i en transformatorstation skal strømmen først slukkes, før brandvæsenet må begynde slukningsarbejdet.

Trefor er i gang med at lave en ny, permanent transformatorstation i Ålegården, og nattens brand kan måske få betydning for, hvornår den står færdig.

- Vi er godt i gang med at forberede den, og vi står næsten og tripper for at få byggetilladelsen og gå i gang med projektet. Den situation, vi er kommet i, vil formodentlig gøre, at vi vil se på, om vi kan speede processen op. Det kommer an på, hvilke løsninger vi kan finde, siger Per Sørensen.

Torsdag formiddag var strøm, varme og internet igen tilbage i de berørte husstande.

Kommer der en ny midlertidig station?

- Det kigger vi naturligvis ind i. Vi skal ud og finde en ny station, for vi har ikke selv en stående standby. Vi skal ud til naboselskaber eller leverandører for at høre, om vi kan låne noget. Det er vi rigtig godt i gang med.

- De to hændelser, vi har haft i Ålegården, er noget helt særligt. Det er ikke helt normale hændelser. Det håber jeg heller ikke, at det bliver, for så bliver vi noget anstrengt, slår Per Sørensen fast.

Sådan så det ud, da transformatorstationen brændte sidste år. Dengang mistede omkring 20.000 strømmen. Arkivfoto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce