Annonce
Kolding

12 parcelhusgrunde på vej i følsomt område nær Skanderup Kirke

Den udstykning, som Kolding Kommune er undervejs med i Skanderup, bekymrer Haderslev Stift, som frygter, at kirkens næromgivelser og indblikket til den smukke kirke vil lide overlast. Arkivfoto: Claus Thorsted
Haderslev Stift er bekymret for, om ny udstykning vil skade indsynet til og udsigten fra Skanderup Valgmenigheds Kirke. Nu går Kolding Kommune alligevel i gang med planlægningsarbejdet.

Skanderup: Trods betænkeligheder fra Haderslev Stift er Kolding Kommune nu gået i gang med at lave en lokalplan for en ny boligudstykning ved Hjarupvej og Ejersmindevej i Skanderup, hvor 12 parcelhusgrunde forventes at være klar til salg i starten af 2020.

Det er nærheden til Skanderup Valgmenigheds Kirke, der giver anledning til stiftets panderynker:

"Hvis det ikke er muligt at forhindre, at området bebygges, bør det som minimum planlægges på en sådan måde, at der bevares en bred indsynskile, der friholdes for bebyggelse og beplantning", hedder det blandt andet i de indledende bemærkninger til Kolding Kommune fra stiftet.

De ønsker kan kommunen imidlertid ikke opfylde fuldt ud, for så kan en stor del af det påtænkte boligområde ikke realiseres.

Derfor foreslår by- og udviklingsforvaltningen, at der i stedet for kilen fra Hjarupvej arbejdes med en bufferzone mellem kirken og udstykningens nordvestlige del, og så vil forvaltningen senere gå i nærmere dialog med stiftet om deres første input til planlægningen, fremgår det af sagen. Allerede nu er der også lagt op til at udlægge et areal til legeplads og ophold uden bebyggelse for at sikre den nødvendige afstand til kirken, som ligger cirka 60 meter nord for lokalplanområdet.

Det er på den baggrund, at politikerne i plan-, bolig og miljøudvalget nu har sat planafdelingen i gang med at lave en lokalplan for udstykningen. Planen ventes at komme i offentlig høring i oktober, så den kan vedtages endeligt af politikerne i starten af december.

Annonce

Bekymring

  • Den kongelige bygningsinspektør skriver bl.a. sådan om den planlagte bebyggelse:
  • Hvis man bebygger dette areal, vil den sidste rest af indsyn fra Hjarupvej til Skanderup Valgmenighedskirke forsvinde, ligesom der ikke længere vil være nogen fornemmelse af åbent landskab syd for kirken.
  • Kirken er allerede omgivet af bebyggelse i alle andre retninger.
    Det fremgår, at området er udlagt til haveboligbebyggelse i kommuneplanen.
    Hvis det af den grund ikke er muligt at forhindre, at området bebygges, bør det som minimum planlægges på en sådan måde, at der bevares en bred indsynskile.
  • Kilen bør være bredest ved Hjarupvej.

24 børn

Den kommende udstykning bliver godt 2,2 hektar stor, og det er hensigten, at området bebygges med fritliggende parcelhuse langs en forlængelse af Ejersmindevej. Husene skal orientere sig mod vejen og bygges i teglsten med symmetriske saddeltage for at sikre sammenhæng med naboområdet mod syd og resten af landsbyen.

Arealet er i øjeblikket privat ejet af familie til formanden for plan-, bolig- og miljøudvalget, Birgitte Kragh (V), der derfor ikke deltog, da resten af udvalget forleden satte planlægningsarbejdet i gang.

Er der behov for 12 parcelhusgrunde i en by af Skanderups størrelse?

- Der kommer jo tit børnefamilier til den slags udstykninger, og det kan betyde 24 nye børn til skolen. Det er lige den udvikling, vi gerne ser i vores lokalområder, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce