Annonce
Tønder

12 procent af påbud om spildevandsrensning bliver fulgt

Mogens Thomsen har ikke tænkt sig at følge Tønder Kommunes påbud om at rense spildevandet bedre på ejendommen i Vester Terp. Hans eksempel følges af yderligere 145 husstande i kommunen. Arkivfoto: André Thorup

Tønder Kommune har bedt en række husejere i det åbne land om at rense husstandenes spildevand bedre. Men langt fra alle husejerne er så lovlydige, at de følger påbuddet.

Annonce

VESTER TERP: Husejer Mogens Thomsen har her i avisen mange gange plæderet for, at en bedre rensning af husstandens spildevand ikke vil forbedre vandkvaliteten i de nærliggende vandløb. Derfor har han hele tiden strittet imod en investering, der let løber op i 100.000 kroner.

Det er Tønder Kommune, der har udstedt påbud om, at han og andre husejere i det åbne land skal sørge for, at spildevandet renses bedre.

To husejere på vejen i Vester Terp har samme indstilling som Mogens Thomsen. Men det er ikke kun i Vester Terp, at husejerne stritter imod investeringen, der skulle medføre en bedre vandkvalitet i nærliggende vandløb.

Tal fra Tønder Kommune viser, at kun 12 procent af husejerne har overholdt den deadline, som de har fået udstukket af Tønder Kommune, og investeret i bedre spildevandsrensning til den pågældende husstand.

 

Statens vandplan

Formand for teknik- og miljøudvalget, Bo Jessen (V), har tidligere forklaret, at lovkravet ikke udspringer af lokale hensyn men statens vandplan, som er vedtaget på Christiansborg."Men jeg må også appellere til forståelse for, at påbuddene til grundejerne ikke er noget, Tønder Kommune har fundet på, men er affødt af lovgivning fra Christiansborg. Statens vandplaner forpligter os til at sikre bedre rensning af spildevandet i det åbne land. Det er dette krav, vi nu er i gang med at opfylde i Tønder Kommune", har Bo Jessen tidligere oplyst i en pressemeddelelse.

Annonce

Vil ikke betale

Mogens Thomsen mener, at problemet for Tønder Kommune hele tiden har været, at den ikke kan påvise, at rensningen af spildevandet vil forbedre vandkvaliteten i nærliggende vandløb.

En dom ved byretten i Roskilde bestyrker Mogens Thomsen i, at Tønder Kommune ved en eventuel retssag ikke vil få medhold.

- Vi har meddelt Tønder Kommune, at vi ikke vil rense vores spildevand yderligere. Kommunen har ikke fulgt reglerne og påvist, at spildevandet er skyld i, at vandløbene ikke opfylder målkravene, siger Mogens Thomsen.

Tønder Kommune har i perioden fra 1. maj til 1. december udstedt 146 påbud - af dem er 17 meldt færdige. Det betyder, at i 12 procent af tilfældene har husejerne efterkommet påbuddet.

Annonce

Dom anket

Formand for teknik- og miljøudvalget i Tønder Kommune, Bo Jessen (V), erkender, at 12 procent ikke er mange.

- Tallene taler for sig selv, det er svært at sige, om man er tilfreds med det tal, siger Bo Jessen.

Dommen i sagen om rensning af spildevand i Roskilde Kommune gav borgeren medhold. Nu har anklageren anket dommen til Landsretten. Derfor er både husejere og kommuner landet over afventende.

Annonce

Fair Spildevand

Det gælder naturligvis også i Tønder Kommune, hvor man umiddelbart efter afgørelsen i Roskilde den 21. november sendte et brev til Miljøstyrelsen for at få et svar på, hvordan Tønder Kommune skal forholde sig til de mange sager, hvor borgerne ikke har efterkommet et påbud.

- I første omgang afventer vi svar fra Miljøstyrelsen. Hvornår svaret kommer, har jeg ingen idé om, siger udvalgsformanden og henleder opmærksomheden på, at man forholder sig afventende til svaret foreligger.

- Jeg er absolut sikker på, at vi har retten på vores side, fordi dommen følger paragrafferne, siger Mogens Thomsen, der altså ikke har tænkt sig at investere 100.000 kroner i bedre spildevandsrensning.

- Chancen er den samme, som hvis køerne begynder at flyve fra på torsdag, siger Mogens Thomsen, der er medlem af bestyrelsen i Fair Spildevand.

Foreningen er oprettet for at støtte husejere, der har fået påbud om bedre rensning af spildevand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Nyt boligprojekt smider lokal købmand på gaden: - Det gør selvfølgelig ondt

Annonce