Annonce
Vejen

120-årsfødselar forærer stor formue væk

Ringrider-dagen i Skodborg er i høj grad også Hans Erik Brinks dag. Som byens eneste aktive ringrider holder han - med det gule skærf i front for optoget - gang i foreningen med stor entusiasme. Uden ham var den årlige begivenhed måske død for flere år siden. Foto: Steen Rasmussen
Skodborg Ringriderforeningen indledte festlighederne med at donere 80.000 kroner til lokale formål.

SKODBORG: Enten var man dansksindet eller tysksindet under den tyske besættelse af Sønderjylland i 1864-1920, men ringriderforeningen i Skodborg var neutral, og det var ganske enestående.

Det fortæller Kirsten Fynbo, som i anledning af foreningens 120 års fødselsdag har været i arkiverne for at skrive foreningens historie, som hun desuden fortalte ved fødselsdagsfesten fredag aften.

- Ringriderforeningen adskilte sig fra andre foreninger ved, at det var en forening uden skelen til, om man var dansk- eller tysksindet. Således var formand Stefan Lunding, der ejede Skatkær, tysksindet, hvorimod Holger Blom, ejer af Kragegården, og Peter Jensen, svigersøn til ejer af Vesterkroen, begge dansksindede.

Kirsten Fynbo beretter, at der var megen tysk chikane mod de dansksindede, og der var meget kontrol. Hvert år skulle alle foreninger godkendes og registreres.

I den forbindelse kan det måske overraske, at der skulle gå hele ni år efter genforeningen i 1920, før bestyrelsen tog initiativ til at få de tysksprogede vedtægter oversat til dansk.

Hvert eneste år siden stiftelsen i 1899 har der været ringridning i Skodborg. Gennem de seneste mange år har Hans Erik Brink været formand. Fredag aften bød han velkommen til over 100 deltagere i jubilæumsfesten.

Og så gik han ellers i gang med at modtage gaver og at uddele mange flere. Bestyrelsen havde besluttet at donere omkring 80.000 kroner til gode formål i byen.

Plejehjemmet Nørrevang var største modtager med 25.000 kroner bl.a. til at køre udflugter med beboerne. Spejderne fik 15.000 kroner. Hjemstavnsforeningen 10.000 kroner, Børne Park Rock, som holdes den 7. september, fik 5.000 kroner, Krolf-foreningen 2.500 kroner og desuden blev fire unge betænkt med beløb til deres uddannelser.

Gaveregnen var ikke færdig om fredagen. Lørdag havde medarbejder i Frøs Sparekasse, leder af Vejen Garden, Jørgen Schmidt, en check med på 5.000 kroner fra sin arbejdsgiver til ringriderforeningen.

59 ryttere deltog i ringridningen, som i anledning af fødselsdagen var afbrudt af en frokost midtvejs.

Annonce

Kongerne af Skodborg

Ved ringridningen i Skodborg blev Gitte Kjeldstrøm, Toftlund, konge - eller skulle man sige dronning! - hos de voksne.

Hos de seks deltagende børn blev Jonas Olesen, Rangstrup, konge.

Nr. 1'erne:

Børn: Caroline Kolmos, Nordborg.

15-24 år: Svend Aage Kjeldstrøm, Toftlund.

25-39 år: Dorthe Kjeldstrøm Thomsen, Toftlund.

40-59 år: Jes Henrik Kolmos, Nordborg.

Over 59 år: Arne Schultz, Gredstebro.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Sydjylland

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce