x
Annonce
Udland

120 jihadister dræbt af franske og nigerske styrker

Luc Gnago/Reuters
Styrket, fransk militærhjælp i Sahel har kostet mere end 120 jihadister livet siden begyndelsen af februar.

Styrker fra Niger og Frankrig har dræbt mere end 120 jihadister i Niger siden begyndelsen af februar.

Annonce

Det oplyste forsvarsministeriet i Niger fredag.

Forsvarsminister Issoufou Katambe har oplyst på nationalt tv, at der desuden er blev beslaglagt motorcykler og udstyr, der er blevet brugt til produktion af hjemmelavede bomber.

Operationen mod "terroristerne" er sket i samarbejde med de franske Barkhane-styrker, som blev lanceret 1. februar.

Her sendte Frankrig 600 flere soldater til den afrikanske Sahel-region.

De ekstra soldater tilsluttede sig de omkring 4500 franske soldater, der allerede var udstationeret i området.

Soldaterne har til formål at bekæmpe voldelige jihadistiske grupper.

Sahel-regionen er et langt bælte, der strækker sig tværs over Afrika fra Atlanterhavet i vest til Det Røde Hav mod øst. Det ligger mellem Sahara i nord og savanneområder og Sudan mod syd.

Tusindvis af civile og soldater er blevet dræbt under voldelige konflikter i Sahel-regionen, hvor uroen begyndte i Mali i 2012. Konflikten spredte sig efterfølgende til nabolandene Burkina Faso og Niger.

Der befinder sig også danske soldater i Sahel-regionen. Danmark har bidraget til FN-missionen ved navn Minusma siden 2014.

Ifølge tal fra FN er omkring en halv million mennesker sendt på flugt fra deres hjem på grund af konflikten.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Borgmester forlanger grænsen åbnet

Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Annonce