Annonce
Vejen

122 nye virksomheder startede sidste år: - Vejen Kommune ligger for lavt og har brug for flere iværksættere

UdviklingVejens direktør Ulrik Kragh tror på, at nystartet iværksætteri kan blive væsentligt mere udbredt rundt i Vejen Kommune, end det har været tilfældet de senere år. Privatfoto
Det vil UdviklingVejen gøre noget ved i samarbejde med kommunen.

Vejen Kommune: Forleden kunne Vækstfonden offentliggøre en statistik over antallet af nye A/S- og ApS-selskaber for de første 11 måneder af 2020 fordelt på landets 98 kommuner.

Her er Vejen Kommune med sine 122 af slagsen at finde i den lave ende af feltet, og for direktør i UdviklingVejen Ulrik Kragh kommer det ikke som en overraskelse, omend han ikke lægger så meget vægt på den konkrete statistik.

- Vi plejer at forholde os mere til de tal, vi får løbende fra Danmarks Statistik, da de er væsentligt mere relevante og retvisende for det reelle antal virksomheder, som bliver etableret, siger han.

Annonce

Talmaterialet fra Danmarks Statistik kommer dog med et par års forsinkelse, hvorfor der ikke endnu findes tal for 2020.

Pil nedad

Under alle omstændigheder har Vejen Kommune ifølge Ulrik Kragh i en årrække haft en sivende tendens i forhold til nyetablerede iværksættere, som efter sigende placerer kommunen i den laveste fjerdedel, når man sammenligner med befolkningstallet, og det er direktøren overordnet set langt fra tilfreds med.

- Der er ingen tvivl om, at Vejen Kommune ligger for lavt og har brug for flere iværksættere, fordi de er med til at forny vores erhvervsliv og udfordre de eksisterendes tankegang til fælles gavn for konkurrencen. Det er enormt vigtigt, og der er ingen snuptagsløsninger, men et langt sejt træk, siger han.

Denne erkendelse har ifølge direktøren medført, at der i "Vækststrategi 2025" er et øget fokus på, hvordan man skaber en iværksætterkultur, der blandt andet kan inspirere unge til iværksætteri allerede fra grundskolen.

Annonce

Strategisatsning

UdviklingVejen stiller i forvejen en række kompetencer til rådighed, og som noget helt nyt vil man gerne hjælpe med til, at der kan skabes nye iværkersætter-tiltag ud af de etablerede virksomheder, en såkaldt spinoff-strategi.

- Der ligger en masse gule sedler på chefernes skriveborde med gode ideer, men desværre bliver de ofte liggende på grund af travlhed i hverdagen, og når de ikke kommer videre, misser man muligheden for at forbedre konkurrenceevnen, siger Ulrik Kragh og tilføjer:

- Vi vil målrettet opsøge lokale virksomheder og snakke med dem om ideer og dernæst prøve at matche disse med medarbejdere, som kan få mulighed for at arbejde videre med dem.

På den noget mere positive side hæfter direktøren sig også ved en undersøgelse fra 2018 udgivet af Region Syddanmark, som viser, at iværksættervirksomheder i Vejen Kommune set over en fireårige periode ligger helt i toppen. Det gælder både, hvad angår overlevelsesandel og jobskabelse pr. virksomhed sammenlignet med resten af regionens kommuner.

- Så der er virkelig bund i de virksomheder, der starter op, siger Ulrik Kragh og slår fast:

- Målet er konkret, at vi frem til 2025 skal øge antallet af reelle iværksættervirksomheder fra omkring 85 til 110 pr. år.

Annonce

Igennem med mærkesag

Formand i kommunens udvalg for arbejdsmarked og integration, Frank Schmidt-Hansen (K), er på linje med Ulrik Kragh i, at der bestemt er plads til forbedringer på iværksætterfronten, men han ser positivt på fremtidsmulighederne.

- Det har været en konservativ mærkesag at arbejde med iværksætteri fra folkeskolen, så det glæder mig, at vi for første gang har gjort det til et officielt pejlemærke i vækststrategien for kommunen, siger udvalgsformanden og tilføjer:

- På den måde kan vi give de unge appetit på, at der også er andre karriereveje end som lønmodtager. Der findes iværksættere på 15-16 år, så man kan aldrig starte for tidligt.

UdviklingVejens direktør Ulrik Kragh tror på, at nystartet iværksætteri kan blive væsentligt mere udbredt rundt i Vejen Kommune, end det har været tilfældet de senere år. Arkivfoto: Søren Gylling

Iværksætteri

Der er flere måder at opgøre tal for iværksætteri.

Regnskabsprogrammet Dinero har netop opgjort antallet af nye virksomheder i Vejen Kommune til 273 i 2020.

Vækstfonden oplyser, at der i de første 11 måneder af 2020 blev oprettet 122 nye virksomheder i Vejen Kommune.

Danmarks Statistik kommer med tal for nye virksomheder med cirka to års forsinkelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Oprensning af åen forhindrer ikke oversvømmelser: - Vi kan grave åen fem meter dybere, uden at det vil gavne noget som helst

Annonce