Annonce
Haderslev

125 ryttere dystede i galgerne

Maia Dal Hansen og Laura Schmidt var de yngste deltagere på lørdagnens ringridning. Foto: Jacob Schultz
Deltagerne var fra ni til 83 år lørdag, da der var ringridning i Vedsted.

VEDSTED: Gæstetaleren på fredagens ringriderfrokost var meget begejstret for lange lanser og små ringe. Ringridning er da også en sport for alle aldre og køn. Og mest en familiesport. Lørdag var hele spektret repræsenteret blandt de 125 ryttere.

77-årige forrider Anton Jensen fra Roager begyndte allerede, da han var ti år. Men han var langt fra alderspræsident. Det var Ustrups Egon Berum, som deltog sammen med to døtre, et barnebarn og et oldebarn. Med sine 83 år og deltagelse i ringridning uafbrudt siden 1949 fejrede den tidligere formand sit 70-års jubilæum ved ringridningen i Over Jerstal i juni.

– Det er flot. Meget kunne være gået galt, sagde Anton Jensen anerkendende.

– Allerførste gang jeg var med og på en arbejdshest, blev jeg smidt af, fortalte Egon Breum så.

Han kom dog ikke noget til og er ikke blevet smidt af siden til en ringridning.

– Jeg er blevet smidt af derhjemme, når jeg red dem til.

Det var den gang man stadig brugte heste i landbruget. I dag er de mest til pynt og sport.

Annonce

Ringridere er ikke så pjattede; de tager al slags vejr.

Kjeld Søberg

Skybrud

En enkelt rytter blev smidt af lørdag.

– Men ikke så der skete noget, forsikrede Kjeld Søberg, formand for Vedsted Ringriderforening og svigersøn til den tidligere formand.

Eller gik det fint, lige til et skybrud gjorde alle våde. Det fik formanden at høre for, for han havde vist lovet tørvejr. Kjeld Søberg affejede det med, at der jo var pause. Den sidste galge var dog ikke helt færdig.

– Så tror vi, det klarer op. Og så tager vi de sidste ni gange. Der er cirka 45 ryttere, der har taget de første 15 ringe.

En enkelt foreslog at flytte galgerne ind i teltet.

– Ringridere er ikke så pjattede; de tager al slags vejr, mente formanden.

De yngste deltagere blev heller ikke skræmt af regnen. Niårige Laura Schmidt fra Øster Højst har redet, siden hun var tre år. Lidt utypisk er hun den eneste i familien, som dyrker ringridning, Nu har hun ovenikøbet valgt dressur og spring fra.

– Det er mest ringridning. Det er en rigtig sjov sport, konstaterede Laura, selvom hun kun har dyrket det i to måneder.

Det samme har 11-årige Maia Dahl Hansen fra Over Jerstal. Men hun rider fortsat spring og dressur. Lørdag var hun dog afsted på en lånt pony.

– Min faster rider på min egen, forklarede hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Danmark

Live: Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Alarm 112

20 personer anholdt i islamistisk terrorsag i Danmark

Annonce