Annonce
Haderslev

130 sæt varme hænder melder sig: - Vi har knækket koden

De ældre kan se frem til mere personale til at tage sig af dem. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
Snart er 130 nye sosu-assistenter og sosu-hjælpere i Haderslev Kommune på vej. Løsningen på rekrutteringsproblemet på plejecentre og hjemmepleje er voksenlærlinge. Men omsorgsfagene har stadig lav status, advarer tillidskvinde og politiker.

HADERSLEV: Landets kommuner slå med mellemrum alarm: Der mangler sosu-assistenter og sosu-hjælpere. Problemet vokser i takt med, at der bliver flere ældre i de kommende år og færre til at tage sig af dem.

Men i Haderslev Kommune er udviklingen tilsyneladende vendt: Snart er 130 nye sosu- assistenter og sosu-hjælpere på vej. Gennem to år har jobcentret og afdelingen senior og rehabilitering i Haderslev Kommune arbejdet på at få flere uddannet indenfor omsorgsområdet. Løsningen har været at satse på ledige over 25 år, fordi de kunne begynde som voksenlærlinge.

Problemet har været, at nok var de ledige der, men de fleste havde været på arbejdsmarkedet i en årrække, og derfor kunne de færreste indrette deres liv på en SU.

Annonce

Rugekasse

Fællestillidsrepræsentant for FOA, Gyde Mortensen, var med fra begyndelsen for to år siden, da hun kunne konstatere, at der manglede kvalificeret fast arbejdskraft på plejecentre og i hjemmeplejen.

- Det begyndte som et projekt kaldet rugekasse-projektet, fordi nu ville man prøve at udruge nogle sosu’er. Det blev en kæmpe succes, fordi man gør det på den måde, at de kommer ind i fire ugers praktik. Arbejdsstedet og en tilknyttet mentor følger praktikken. Så holder man et møde på Jobcentret med den, der har været i praktik, og arbejdsstedet, og hvis begge parter er enige, så laver man et tre måneders løntilskudsjob. Via jobcentret får de mulighed for at komme i gang på selve uddannelsen. Det er et fantastisk projekt, mener Gyde Mortensen.

Formanden for kommunens beskæftigelsesudvalg, Jon Krongaard (DF), peger på flere fordele i modellen med voksenlærlinge:

Annonce

- Hul på bylden

- For det første er det positivt, at vi har få fundet en måde at få hul på bylden, når det kommer til rekruttering af sosu’er. Ved at gå efter dem, der er 25 og derover, møder vi mange, der har lyst til at kaste sig ud i nye udfordringer.

De får en løn, der er væsentlig højere end SU, så der er ingen økonomisk bekymring ved at vælge det. I det her land er mange jo bundet på hænder og fødder med hus og familie, når man er over 25.

Og så tror jeg, at når mennesker er 25 og derover har man simpelthen fået mere erfaring med livet. Man er mere voksen og bedre i stand til at have med ældre mennesker at gøre. Endelig får vi nogle borgere ud i ordinær beskæftigelse, hvad der gavner kommunens økonomi.


Service- og plejefag er ikke noget, de er optaget af. De er optaget af en stor indkomst og en titel, der er værd at tale om.

Jon Krongaard, beskæftigelsesudvalget


Men selvom Gyde Mortensen og Jon Krongaard er tilfredse med projektet, slås faget med sit renommé som lavstatus-job. Debatten voksede frem igen med fuld styrke i 2020, da hemmelige optagelser vist på tv afslørede nedværdigende behandling af en ældre kvinde på et plejehjem ved Aarhus.

Annonce

- Ud at tørre røv

Jeg synes ikke, at det fag jeg, repræsenterer, bliver værdsat særligt meget. Jeg har i mange år kæmpet imod, at man betragter området som en skraldespands-fag, hvor man kan proppe hvem som helst ind til at passe de ældre. Vi hører jo tit den med, at man ikke vil ud at tørre røv. Politisk skæres der også på området.

Også derfor er det her projekt godt, for her får vi nogle, der virkelig vil faget.

At det også i fremtiden kan blive svært at skaffe uddannet arbejdskraft, oplever Jon Krongaard i sit job som lærer. I den funktion taler han ofte uddannelses- og jobvalg med de ældste elever.

Service- og plejefag er ikke noget, de er optaget af. De er optaget af en stor indkomst og en titel, der er værd at tale om. Der er ikke respekt om de her fag, mener Jon Krongaard.

En af de kommende ”voksne” sosu’er er Pia Hustedt, 58, der har foretaget et usædvanligt skifte. Hun arbejdede oprindeligt som jurist, men trængte med egne ord til, at der blev rystet godt og grundigt op i hende liv.

JydskeVestkysten har talt med Pia Hustedt.

se side 2+3


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne fra en magisk EM-aften: Danmark tævede Rusland og bragede i ottendedelsfinalen

Annonce