Annonce
Billund

14.000 kroner giver plejehjemmets beboere aktiviteter i et helt år

I sommeren havde Centerrådet fundet på et nyt projekt: "Ung møder ældre". Her kom 6. klasseelever fra Sdr. Omme Skolen på besøg for at spille ballon med beboerne. Privatfoto
Centerrådet på Omme Centret er blandt årets modtagere af penge til socialt, frivilligt arbejde. Pengene skaber liv og glæde blandt beboerne.

Sdr. Omme: Når der skal være særlige oplevelser for de 20 faste beboere på plejehjemmet Omme Centret i Sdr. Omme, er det ofte de 60 frivillige i Centerrådet, som har været i sving.

De arbejder nemlig året rundt på at skabe liv og aktivitet på Omme Centret.

Det er for eksempel store busture til Vesterhavet, Givskud Løvepark eller Herning Centrets juleforestilling. Men også mindre aktiviteter som foredrag, søndagscafé, filmcafé og skubbeture med kørestolsbeboere står Centerrådet for.

- Det er arrangementer, der giver beboerne adspredelse i hverdagen, siger Lene Elmgaard, formand for Centerrådet.

Annonce

Om midlerne

Søndag den 24. november er der ansøgningsfrist for at være med i puljen om at få tilskud til socialt frivilligt arbejde.

Både foreninger, netværk og frivilliggrupper kan søge.

Tidligere har man kunnet få støtte til for eksempel møbler og inventar i eksempelvis et klubhus. Foreninger har også fået penge til husleje, men det er slut nu.

Byrådet prioriterer fremover at give penge til primært aktiviteter. Dog kan man for eksempel også få støtte til forplejning, annoncer, leje af bus til udflugter, foredragsholdere, kurser og ferielejre.

Voksenudvalget beslutter fordelingen af pengene i januar 2020.

Støtte fra kommunen

Selvom de 60 hjælpere i Centerrådet arbejder frivilligt, kunne arrangementerne ikke finde sted uden økonomisk hjælp. Der skal stadig betales honorar til foredragsholdere, busleje og filmlicenser.

Derfor håber rådet hvert år på at få del i de såkaldte paragraf 18-midler, der uddeles af kommunen. Midlerne kaldes det, fordi det er paragraf 18 i serviceloven, som dikterer, at alle landets kommuner er forpligtiget til at støtte frivilligt, socialt arbejde.

I Billund Kommune gives der cirka 700.000 kroner årligt i støtte. Det kan lyde af meget, men behovet er også stort. Til uddelingen i januar i år søgte foreninger tilskud for samlet set 1,65 millioner kroner.

Økonomisk hjælp

Centerrådet fik i år 14.000 kroner, og uden dem var det svært for rådet at skabe liv og glæde på Omme Centret, mener Lene Elmgaard.

- Vi laver nogle arrangementer, hvor vi tjener lidt på kaffe og brød. Det er ikke store summer, men det supplerer paragraf 18-midlerne. Uden paragraf 18-midlerne ville det helt sikkert gå ud over aktivitetsniveauet, siger Lene Elmgaard.

Søndag den 24. november er der ansøgningsfrist til midlerne, der uddeles i 2020. Centerrådet håber igen at få penge, da man allerede har kig på nye tiltag næste år. Således har man netop været på inspirationstur til Esbjerg Kommune, hvor man har succes med Virtual Reality-briller på plejecenter, og det overvejer rådet at købe til Omme Centret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];