Annonce
Sønderborg

14 millioner fra EU sikrer dansk-tysk Landesgartenschau

Landesgartenshau skal blandt andet binde Sønderjylland-Slesvigs slotte sammen som her slotsgartneriet i Gråsten. Arkivfoto: Claus Thorsted
EU's Interreg har godkendt Sønderborg, Aabenraa og Flensborgs fælles havefestival, Landesgartenschau 2020, og sikrer projektet med 14 millioner kroner.

Sønderjylland-Slesvig: Hen over årene 2020-2022 vil de tre kommuner Sønderborg, Aabenraa og Flensborg skabe et Landesgartenschau, som skal øge turismen og omsætningen i byerne.

Det skal gøres med en sejlende køkkenhave, en kunststi og en slotsrute. Projektet koster knap 19 millioner kroner, og projektet er nu sikret med EU-midler fra Interreg på 14 millioner kroner.

- Det er godt nyt for Sønderborg, Aabenraa og Stadt Flensburg, fordi vi venter positive resultater af projektet, siger Stephan Kleinschmidt (SP), der bragte ideen på banen i 2017.

Det grænseoverskridende Landesgartenschau skal foregå over tre år, og det bliver ikke en haveudstilling i klassisk forstand. Landesgartenschau 2020 indeholder en flydende køkkenhave på et skib på størrelse med en færge, som på skift skal ligge i de tre havnebyer. Skibet skal være beplantet med en have.

En kunst- og cykelrute mellem Aabenraa, Sønderborg, Als og Flensborg skal sætte fokus på eksisterende attraktioner som Dybbøl Banke og Istedløven i Flensborg. Ideen er, at der skal opsættes nye kunstværker langs ruten samt, at der skal laves lokale havekulturprojekter langs ruten.

Det sidste projekt skal sætte fokus på slottene i Glücksborg, Gråsten, Sønderborg, Augustenborg og Brundlund Slot i en ny slotsrute.

Annonce
Projektet betyder, at vi de næste tre år kan skabe større opmærksomhed omkring vores landskab, haver og parkanlæg. Der vil komme turisme, omsætning og arbejdspladser.

Stephan Kleinschmidt

Fem medarbejdere

Det anslåede budget på Landesgartenschau er 18,7 millioner kroner. De tre kommuner skal betale knap 1,6 millioner kroner hver.

- Det er ikke det samme projekt, som jeg tog initiativ til for år tilbage. Det er blevet videreudviklet, så det ikke kun er en event ét år men strækker sig over en længere periode. Det er et projekt, der knytter de tre byer sammen. Projektet betyder, at vi de næste tre år kan skabe større opmærksomhed omkring vores landskab, haver og parkanlæg. Der vil komme turisme, omsætning og arbejdspladser, siger Stephan Kleinschmidt.

Landesgartenschau kan blandt andet også foregå i Den Kongelige Køkkenhave, som skal genskabes for 22 millioner kroner ved Gråsten Slot, i Christiansenhaverne i Flensborg, som skal renoveres for syv millioner euro, samt ved Brundlund Slot. Disse projekters udgifter hører ikke under Landesgartenschau.

Der skal nu nedsættes en politisk styregruppe, et advisory board, et sekretariat med fem medarbejdere. Fra sommer 2020 vil der være aktiviteter i de tre byer.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce