Annonce
Danmark

145 områder undersøges for giftstof: Men det er kun toppen af isbjerget, advarer professor

Brandslukningspladsen ved Beredskabsstyrelsen på Vilstrupvej ved Haderslev er en af de 145 lokationer, der står på Danske Regioners liste over steder, der er kan være forurenet med de miljøfarlige og kræftfremkaldende flourstoffer, som blev brugt i brandslukningsskum indtil 2006. Arkivfoto: Claus Thorsted
I foråret kom det frem, at borgere i Korsør er blevet forgiftede med flourstoffet PFOS, der kan øge risikoen for kræft og påvirke immunsystemet, særligt hos børn. Nu har Danske Regioner lavet en opgørelse over i alt 145 lokaliteter, hvor der kan være forurening med det giftige stof. Men ifølge professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, har vi kun set toppen af isbjerget.

Forurening: Der er langt flere end 145 områder i Danmark, som bør undersøges for forurening med det giftige stof PFOS, som kan øge risikoen for kræft og skader immunsystemet. Det vurderer professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, Philippe Grandjean. I Danske Regioners opgørelse er det nemlig kun nuværende eller tidligere brandøvelsespladser, der kan have brugt PFOS-holdigt skum, som figurerer.

- Det er et uheldigt tegn, at man lige nu kun ser på brandøvelsespladser. Vi er nødt til at brede nettet ud. Stoffet er også brugt af virksomheder, der har produceret regntøj og pizzabakker eksempelvis. Der er også andre giftige flourstoffer, som er blevet brugt til at lave teflonpander blandt andet. Brandøvelsespladser er kun toppen af isbjerget, siger han.

Opgørelsen fra Danske Regioner er kommet i kølvandet på forureningssagen fra Korsør, hvor en lang række borgere har fået påvist markant forhøjede niveauer af giftstoffet i deres blod, og flere børn har forhøjede nyre- og kolesteroltal. Alt sammen efter de i en årrække har spist kød fra kvæg, der har græsset på en mark, der er blevet forurenet med giftstoffet gennem brandskum fra den nærliggende brandskole. Det er på grund af den sag, at regionerne i første omgang er blevet bedt om at lave en opgørelse over mulig forurening på brandøvelsespladser. Det vides endnu ikke, om borgere andre steder i landet kan være blevet forgiftet på lignende måde.

Annonce

Hvor bekymret skal man være, hvis bor tæt på en af de nuværende eller tidligere brandøvelsespladser?

- Det er svært at sige generelt. Men jeg vil sige, at ejerne af brandskolerne har en forpligtigelse til at undersøge, om brandskummet er kommet ud i omgivelserne, og om det er noget beboere skal bekymre om. Det kan være, de skal have udskiftet det øverste jordlag eller andre ting. Den her opgørelse er indledningen til, at vi nu skal lave en grundig undersøgelse.

- Stoffet kan også forurene mælk og æg

Men det er altså langt fra nok at undersøge brandøvelsespladser, lyder det fra professoren, som opfordrer til, at man blandt andet også undersøger områder ved virksomheder, der har benyttet stoffet.

Vi er nødt til at grave et spadestik dybere herhjemme i Danmark, så vi kan finde ud af, hvor de her stoffer er endt henne.

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet

- Der gælder om at finde ud af, hvor de virksomheder er henne, og hvor deres affald og restprodukter er blevet af. Vi har også renseanlæg, der har brugt deres slam til at hjælpe landbruget med jordforbedring. Det kan også indeholde de her grimme stoffer, siger Philippe Grandjean og uddyber:

- Jeg har talt med en landmand i USA, som fik fundet PFOS i det mælk, han producerede. Hans køer havde græsset på en mark, hvor der var blevet leveret slam til jordforbedring. Der er også eksempler på hønseæg, som er forurenet. Vi er nødt til at grave et spadestik dybere herhjemme i Danmark, så vi kan finde ud af, hvor de her stoffer er endt henne.

Annonce

- En meget stor opgave

Formand for miljøudvalget i Danske Regioner, Heino Knudsen (S), erkender, at brandøvelsespladser kun er en af mange områder, hvor der kan være forurening med PFOS. Men regionernes kortlægningsarbejde er langt fra ovre, lyder det.

- De her stoffer har man brugt i en årrække i en lang række brancher. Nu arbejder vi målrettet på den del her, men vi arbejder også på at planlægge branchebeskrivelser i forhold til nogle andre brancher. Det er vigtigt for mig, at vi også kigger på, hvor stort omfanget er udover brandøvelsespladser. Men det er en meget stor opgave, siger han.

Formanden påpeger også, at økonomi er et helt centralt spørgsmål, når regionerne skal i gang med undersøgelser og videre kortlægning af forureningen rundt i landet.

- De næste uger skal vi blive klogere på, hvad den her store opgave kommer til at koste. Vi har en ramme for de penge, vi kan bruge på jordforureningsopgaven, og pengene kan ikke bare tages fra nogle af de andre opgaver, som også er vigtige, siger han.

Annonce

Professor vil have grundvandet undersøgt

Det er en stor kortlægningsopgave de danske myndigheder står overfor, hvis samtlige steder, der kan være forurenet med PFOS skal undersøges. Men Philippe Grandjean vurderer, at det er nødvendigt. Udover jordprøver, bør der også laves grundige undersøgelser af vores grundvand, lyder det fra professoren.

- Danmark har førertrøjen på, hvad angår fremtidig anvendelse af flourstoffer. Vi har foreslået EU at forbyde dem fremover. Det er fint. Men det vi har glemt er, at de her stoffer stort set er unedbrydelige. De er så stabile, at de bare bliver liggende, hvor er. De er lidt vandopløselige, og det betyder, at de siver ned til grundvandet lige så stille. I tidens løb har vi anvendt mere end et ton af de her stoffer. Det, vi er bekymrede for, er milliardtedele af et gram pr. liter grundvand. Med det vi har brugt i tidens løb, kan vi forurene rigtig meget grundvand, siger han.

Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Stor vognmand lander rekordregnskab på over 23 mio. kroner i kølvandet på politianmeldelse og sager om løndumping

Esbjerg For abonnenter

Vores madanmelder giver seks stjerner til klassisk badehotel: Maden er i top, betjeningen er i særklasse og indretningen er lige i øjet – det er rejsen værd

Haderslev For abonnenter

Kørelærer snød køreskolen: Elever satte penge for køretimer direkte ind på lærerens eller hans kone konto

Erhverv For abonnenter

Populær campingplads tjente millioner trods byggeprojekter: - Anne og Jonas har haft én uges ferie i fem år

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Varde For abonnenter

Omstridt dyrepark kendt delvist skyldig i at overtræde lov om velfærd for dyr og i at ignorere myndighedernes krav om byggestop

Aabenraa For abonnenter

Steen fik den bedst tænkelige fødselsdagsgave: Efter tre års kamp med kommunen kan han nu få livet tilbage

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Haderslev

Det kan blive svært at finde en seng i pinsen: Store begivenheder sætter pres på hotellerne

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

Vejen

Der bliver ingen handel med vej ved populært marked: Kommunen afviser at sælge

Annonce