Annonce
Esbjerg

15-årig pige kunne ikke stave til 'høne'

Birthe Møller var i fem måneder mentor for en ordblind pige i Esbjerg Kommune, som på den tid blev markant bedre til at læse og kunne flere tabeller. Da Birthe Møller og pigen begyndte at tale om, at det ville være godt med et ophold på ordblindeefterskole, blev Birthe Møller pludselig opsagt som mentor med henvisning til, at hun "forvirrede pigen". Arkivfoto
Hun kommer aldrig til at lære det, lød holdningen fra skolen, da Birthe Møller blev mentor for en 15-årig formentlig ordblind pige. Men med Birthe Møllers vedholdende træning fik hun lært at læse.

ESBJERG: Rystende.

Det ord bruger Birthe Møller til at beskrive den indstilling, som både skolen og døgninstitutionen havde - og stadig har - til en 15-årig formentlig ordblind pige i Esbjerg Kommune, som er anbragt uden for hjemmet.

Birthe Møller blev tidligere på året pigens mentor i forbindelse med et støtteprojekt for anbragte børn, og som tidligere ansat på en efterskole for bogligt svage elever kunne hun slet ikke forstå, hvorfor pigen ikke fik mere hjælp med sin ordblindhed.

- Hun gik i specialklasse, og da jeg bad om at få hende testet for ordblindhed, lød svaret, at man slet ikke tester specialklasseelever for ordblindhed, for de bliver alle undervist, som om de er det. Desuden kunne læreren ikke undervise i it-udstyr og brugte det aldrig i undervisningen. For så skulle han gå og tjekke, om eleverne var på de sociale medier, og det ville han ikke, fortæller Birthe Møller.

Annonce

De ødelægger menneskeliv

I en opgave, hvor pigen skulle skrive "hest, hane, høne og hund", kunne pigen kun skrive "hund", ligesom hun heller ikke kunne totabellen. Det fik Birthe Møller til at gå i Rema1000 og købe Søren og Mette-bøger, og så satte hun ind med effektiv lektiehjælp.

Der blev trænet læsning og tabeller. Fem måneder var pigen blevet meget bedre til at læse.

- Hun blev faktisk god til at læse, og hun var så stolt og glad. På institutionen og fra skolens side havde de sagt, at hun ikke kunne lære mere. Jeg er så rystet over det, og det er lige til at græde over. Det er jo menneskeliv, de ødelægger, siger Birthe Møller.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Garden på den kommunale finanslov

Der er jo ikke ligefrem, fordi pengene hænger på træerne, når det gælder økonomien i Vejen Kommune. I torsdagsavisen bragte vi her i avisen historien om, at Vejen Garden kan se frem til et tilskud på 75.000 kroner. Det blev politisk bestemt på det seneste møde i Udvalget for sundhed, kultur og fritid. Næppe var avisen på gaden denne grå og triste torsdagsmorgen, før en læser var i røret for at gøre opmærksom, at vi ikke skal længere tilbage end ved budgetvedtagelsen i november, da Vejen Byråd godkendte et budget med nedskæringer på ældreområdet. Hvordan kunne det så være rimeligt at bevilge penge til noget, der ikke ligefrem er velfærd? Holdningen fra vedkommende læser er taget til efterretning, og den pågældende blev også opfordret til et debatindlæg. Men der blev takket nej. Det var alene holdningen, der skulle afleveres. Der kan sagtens være dem, som ser en sådan bevilling i et kritisk lys, når politikerne i forbindelse med budgettet vedtager nedskæringer på eksempelvis ældreområdet. Ikke desto mindre så er holdningen herfra entydig; Det er altså at blande æbler og pærer. Det ville være alt for let – og også forkert – at sige nej til et kulturelt fyrtårn, som Vejen Garden vitterlig er, fordi der nu engang er foretaget nedskæringer på andre områder. Gardens præstationer i ind- og udland er indiskutable – og har været det i en endog ganske lang årrække. Vejen Gardens talentfulde unge og erfarne kræfter har adskillige gange været på podiet rundt omkring, og alene de mange danske mesterskaber, som er hentet hjem, vækker begejstring. Der skal for mange såmænd ikke mere til, end at garden trækker op ved et arrangement, før stoltheden melder sig. Det er ikke kun herhjemme, at Vejen Garden nyder respekt. Det gør garden også i udlandet, og forude venter eksempelvis deltagelse ved Berlin Tattoo senere i år samt EM i Rastede i 2021 og medvirken i Bremen Tattoo ligeledes i 2021. Garden er med til at sætte Vejen på kortet – også internationalt. Det hører ligeledes med, at Vejen Garden langt fra kun er de talentfulde drenge og mænd, som udgør fællesskabet. Bag garden er der et effektivt og travlt bagland, som med en stor frivillig indsats arbejder på at skabe de bedst mulige betingelser og rammer for, at garderne kan udfolde deres talenter. At der skal bruges penge på professionelle instruktører viser blot, at Vejen Garden er kommet op i en liga, hvor det koster at være med. Derfor er der ikke noget at indvende imod, at garden er kommet på den kommunale finanslov. GOD SØNDAG

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce