Annonce
Udland

15-årig til klimademo: Hvor mange fødselsdage har jeg endnu

Timothy A. Clary/Ritzau Scanpix
Elever på New Yorks 1700 skoler har fået lov til at blive væk fra undervisningen for at kæmpe for klimaet.

"Red vores planet – den brænder".

Nærmest symbolsk er det usædvanligt varmt for årstiden, mens titusindvis af primært unge mennesker fredag er samlet i New York. De er væbnet med papskilte, bannere og megafoner som del af globale klimademonstrationer.

Elever på den amerikanske storbys 1700 skoler har på forhånd fået myndighedernes velsignelse til at holde fri fra skole for at demonstrere. Ifølge arrangørerne selv er "hundredtusindvis" dukket op.

En af dem er Sariya Sealey, der fredag fylder 15 år.

- De voksne gør ikke noget for kloden. Det er sindssygt, at det er os unge, der skal presse på. Måske vil demonstrationerne få dem til at indse, at de er nødt til at handle, siger hun.

- Jeg er meget bange for min fremtid. Jeg har fødselsdag i dag, men hvor mange flere fødselsdage kommer jeg til at fejre, hvis vi ikke gør noget nu, spørger Sariya Sealey.

Klimaforskningen peger på, at den globale opvarmning fører til mere ekstremt vejr. Det kan være kraftigere storme, voldsommere regnvejr og langvarige perioder med tørke.

Fredagens demonstrationer er inspireret af den svenske teenager Greta Thunberg, der for over et år siden begyndte sin såkaldte skolestrejke for klimaet ved at blive væk fra undervisningen hver fredag.

I folkemængden i New York står 12-årige Kit Charlene, der tydeligvis har hentet inspiration fra den svenske klimasuperstjerne.

Hun bærer på et håndskrevet skilt med teksten "Skolstrejk för klimatet", som Thunberg har kaldt sin protest for mere handling på klimaområdet. Thunberg befinder sig i New York og skal tale ved demonstrationen.

- På en måde er det absurd, at vi skal demonstrere på den her måde. Det eneste, vi beder om, er, at politikerne lytter til videnskaben og begynder at gøre noget for at redde klimaet nu, siger Kit Charlene.

Der har fredag været klimademonstrationer i over 150 lande.

Protesterne finder sted forud for mandagens klimatopmøde i FN, hvor verdens stats- og regeringschefer er inviteret.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Team Esbjerg

Dagens gode nyhed: Esbjergs håndbolddronnning laver ny aftale - derfor forlænger Estavana Polman

Annonce