Annonce
Tønder

15 højskoleelever venter i spænding: Farverne på verdenskortet afgør, om de kan komme i skole

Musik og Teaterhøjskolens forstander, Sascha Qvortrup, er glad for endelig at have fået en dato for, hvornår de udenlandske elever kan komme til skolen. Arkivfoto: Annett Bruhn.
Forstanderen og de udenlandske elever på Musik og Teaterhøjskolen i Toftlund holder spændt øje med Udenrigsministeriets rejsevejledning. For hvis deres lande bliver markeret gule eller orange, kan eleverne for første gang komme fysisk i skole, siden deres ophold begyndte i januar.

TOFTLUND: Hvordan underviser man en klasse, hvor nogle af eleverne er til stede fysisk, mens andre er med på en onlineforbindelse fra Norge eller helt fra Japan? Det har været udfordringen og virkeligheden på Musik og Teaterhøjskolen i Toftlund den seneste måneds tid.

For da højskolerne blev genåbnet, var Danmark stadig lukket ned for udenlandske elever, da et højskoleophold ikke blev anset som et anerkendelsesværdigt formål. Derfor har højskolen i Toftlund manglet 17 elever.

Det ændrer sig nu. Fra den 21. april må de udenlandske studerende igen komme til Danmark - hvis de vel og mærket kommer fra et land, der er kategoriseret som gult eller orange i Udenrigsministeriet rejsevejledning, og dermed kommer fra lande, hvor corona smittetrykket er under en vis grænse.

Annonce


Vi slutter stadig 26. juni uanset hvad, for der starter der et sommerkursus, så vi kan ikke forlænge deres ophold i den anden ende. Så det er vildt spændende om det lykkedes.

Sascha Qvortrup, forstander Musik og Teaterhøjskolen


På Musik og Teaterhøjskolen i Toftlund har to udenlandske elever valgt at udskyde deres ophold til efter sommerferien, men de resterende 15 sidder nu håbefuldt og venter på, at Udenrigsministeriet fra fredag igen deler verdenskortet op i farver.

- Det er virkelig dejligt, at det nu ser ud som om, at hvis de er på listen på fredag (den 16. april, red.), så kan de komme ind, siger skolens forstander, Sascha Qvortrup.

Presset af slutning

Med elever fra både Norge, Tyskland, Færøerne, Tjekkiet og Japan er der mange lande at holde øje med. Udenrigsministeriet vil fra fredag den 16. april opdatere kortet ugentligt, så hvis alle elever ikke får tilladelse til at komme i første hug, så er der håb endnu.

Men Sascha Qvortrup mener, at det er ved at være sidste chance for de udenlandske elever.

- Vi slutter stadig 26. juni uanset hvad, for der starter der et sommerkursus, så vi kan ikke forlænge deres ophold i den anden ende. Så det er vildt spændende, om det lykkedes, siger hun.

Derfor tror hun, at udmeldingen skal være på plads for eleverne inden månedens udgang, hvis det skal give mening for dem at rejse til Danmark.

Forårsholdet begyndte den 9. januar, hvor alle eleverne fulgte med online, da ingen måtte være på skolen. Fra den 15. marts måtte de danske elever være på skolen, mens de udenlandske elever har fortsat med onlineundervisningen. Foto: Musik og Teaterhøjskolen.
Annonce

A- og B-hold

Når en stor del af eleverne har manglet fysisk, har Musik og Teaterhøjskolen været tvunget til at tænke kreativt og inddrage de udenlandske elever så godt som muligt gennem skærmene.

- Vi har givet dem online undervisning, mens de har været hjemme, parallelt med at de andre var på skolen. Så de har været med i det omfang, de kunne. Så på den måde synes jeg, at vi har haft godt fat i dem, siger Sascha Qvortrup.

Selvom skolen og de tilstedeværende elever på bedste vis har forsøgt at inddrage de udenlandske elever online, så har det dog også skabt lidt en følelse af et A- og et B-hold, fortæller forstanderen. Men de udenlandske elever sidder klar til at rejse, så snart det bliver tilladt.

- De skrev alle sammen i går, fordi de havde læst, at de kunne komme ind. Det var nærmest simultant med, at jeg selv opdaget det. De sidder klar og venter, så det bliver ikke noget med, at jeg skal ringe rundt og finde ud af, hvor de er henne, siger forstanderen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce