Annonce
Kolding

16-årig på udveksling: Når man kommer fra Almind, kan Alaska være en omvæltning

Nikolai Tange er 16 år gammel og fra Almind i Kolding. Lige nu er han på udvekslingsophold i Alaska. Privatfoto

16-årige Nikolai Tange fra Kolding har sagt farvel til venner og familie for at tage på udvekslingophold i Alaska. JydskeVestkysten har bedt ham om at skrive om sine oplevelser. Her er hans fortælling.

Lige nu bor jeg i Anchorage, Alaska - og jeg troede aldrig, jeg ville have muligheden for at kunne sige det.

Mit navn er Nikolai, og jeg er 16 år gammel. Når man kommer fra Almind, kan Alaska være en omvæltning.

Jeg er AFS udvekslingsstudent, og det har jeg været lige siden, jeg forlod mine grædende forældre en tidlig morgen i Kastrup Lufthavn den 10 august - og jeg vil være det, lige indtil vi står som en grædende familie igen i en lufthavn i Danmark den 26. juni næste år.

Så for at opsummere: Det, jeg har gjort, er, at jeg har forladt min familie og mine venner et helt år for at være sammen med fremmede mennesker for et lille år - og for at skabe fred i verden. Eller i hvert fald prøve.

Annonce

Udveksling

Nikolai Tabnge er på udveksling med AFS (American Field Service), som er verdens ældste organisation for udvekslingsstuderende.AFS blev dannet i 1915 af et frivilligt amerikansk ambulancekorps under 1. verdenskrig med henblik på at fremme fred og forståelse mellem mennesker gennem udveksling.

I år har AFS Interkultur Kolding sendt ni udvekslingsstuderende til Mexico, Argentina, Peru og USA.

Der er info-aften på Kolding Bibliotek mandag d. 2.okt. kl. 18.30-20 for evt. kommende udvekslingsstuderende. Tilmelding på 21676989.

Man kan også blive værtsfamilie for udenlandske studerende her i Kolding, kontakt 24286421

Læs mere på www.afs.dk

- Jeg vil ikke bytte den storslåede, alaskanske natur for noget andet i denne verden. Det er ganske enkelt enestående, fortæller Nikolai Tange.

Måtte holde hovedet koldt

Lige nu går jeg på en amerikansk high school. Da jeg tilmeldte mig udvekslingsprogrammet, anede jeg kun, at jeg skulle til USA. Men jeg anede ikke, at det endte med, at et rigtig sødt ægtepar i Alaska syntes, at jeg skulle bo hos dem - og så skulle jeg oven i købet bo sammen med en anden udvekslingsstudent fra Finland.

At bo sammen med en anden udvekslingsstudent er i øvrigt utrolig ekstraordinært, og sker normalt ikke. Man får normalt amerikanske søskende. Jeg fik en skandinavisk.

Min moster plejede altid at lave sjov med, at jeg sikkert endte med at komme til Alaska, inden jeg havde fået min værtsfamilie. Intet ondt ord om Alaska, men man tænker normalt det kontinentale USA, når man tænker USA. Ikke den der Canada-potens.

Men jeg måtte holde hovedet koldt, da min mor en eftermiddag ringede for at fortælle mig, at jeg skulle til Alaska. Og hey, selvom jeg skulle vænne mig til det, er Alaska slet ikke slemt - og jeg ville da slet ikke bytte denne utroligt mystiske og smukke stat for nogen anden stat lige nu. Og i sidste ende, så handler det at tage på udveksling heller ikke om, hvilken stat du tager til. Faktisk handler det slet ikke om, hvor du er - men hvorfor.

Bjørnen er varemærke for Alaska. Nikolai Tange løber ofte i skoven, og bjørnen et dyr, som han helst ikke vil møde. Men der er én bjørn for hver 6. indbygger i Alaska. 

Hele verden i sin hule hånd

Det at tage på udveksling til en udenlandsk kultur er specielt, men det former dig. Mest af alt fordi, du finder ud af med dig selv, at anderledes ikke nødvendigvis er dårligt, men bare anderledes.

Du lærer om ikke andet at sætte utrolig stor pris på smørrebrød, koldskål på sommeraftener, lærere, man er på fornavn med, en by, hvor alle kender alle og danskhed - du lærer at sætte pris på den kultur, du lever i.

Det er med til at få en til at se verden anderledes, og at andre kulturer ikke er dårligere, men - som nævnt - anderledes. Du får pludselig følelsen af at føle dig tiltrukket af andre kulturer. Du vil pludselig rejse til Bolivia, lærer spansk, italiensk, fransk og svensk - og så var der den der hundeslædetur tværs over Grønland med alle udvekslingsstudenterne. Du får en følelse af at være globalist. At have hele verden i din hule hånd og have en umættelig appetit på at se hver en kultur, der er at se.

For alle tilflyttere og nye i Alaska er Flattop Mountain obligatorisk at bestige, fortæller Nikolai Tange.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce