Annonce
Sønderborg

16-årige drenge dømt til udvisning

To 16-årige drenge fra henholdsvis Nordborg og Sønderborg blev onsdag eftermiddag dømt skyldig for vold i forening. De har begge fået en betinget udvisningsdom. Genrefoto: Claus Thorsted
Retten i Sønderborg idømte betinget udvisning til to dansktalende udlændinge på 16 år for vold mod en jævnaldrende dreng. En betinget udvisningsdom fører ikke til en direkte landsforvisning, men hvis drengene laver kriminalitet igen, risikerer de en endelig udvisning fra landet.

Sønderborg: Fire drenge skubbede, slog og sparkede en jævnaldrende dreng omkring busstationen i Sønderborg i midten af november. To af drengene var over 15 år gammel, og de er nu dømt i Retten i Sønderborg for vold. En dreng fra Sønderborg fik 40 dages betinget fængsel, mens den anden tiltalte dreng fra Nordborg fik tre måneders betinget fængsel med tilsyn fra kommunen og får sin straf behandlet i nævnet for ungdomskriminalitet.

De to 16-årige drenge fik begge tilmed en betinget udvisningsdom, som er en alvorlig advarsel. Hvis drengene laver kriminalitet igen, vil dommen vægte mod udvisning fra landet.

Nordborg-drengens fængselsstraf er længere, fordi han også blev dømt skyldig i at true den forurettede dreng efter politianmeldelsen i to tilfælde. Retsformand Susanne Beier Lorenzen forklarede de betingede fængselsstraffe til drengene:

- I skal ikke sidde i fængsel, men det sker på betingelse af, at I ikke laver noget kriminelt i løbet af det næste år, sagde hun.

Annonce

Dydens smalle sti

Et enkelt vidne berettede til onsdagens retsmøde om en episode efter politianmeldelsen, hvor Nordborg-drengen skulle have spyttet efter den forurettede, men vidnet havde ikke set det ske. Herefter fremlagde anklageren dokumentation og her blev to videoer fra mobiltelefoner afspillet. I den ene video bliver den forurettede ramt i maven af et flyvespark fra en af de mindreårige, som ikke er tiltalt i sagen. I den anden video skubber Sønderborg-drengen til den forurettede og går sin vej.

Selvom den forurettede ikke mener, at Sønderborg-drengen var med til volden, så dømmes han skyldig for medvirken. Retten mente, at det var påvist, at drengen fra Sønderborg vidste, at Nordborg-drengen havde tænkt sig at udøve vold mod den forurettede dreng før gerningstidspunktet.

Drengene skal også betale rettens omkostninger, og det kan ende med at blive et betragteligt beløb, da retten blev nødt til at mødes to gange for at fælde dom i sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Sønderjyske politikere måtte vælge pragmatisme før principper

Det hører til sjældenhederne, at embedsmænd udtaler sig skarpt og uden omsvøb. Men det gjorde han, direktøren på rådhuset. ”Fuldstændigt utilstedeligt” kaldte Stig Werner Isaksen udvidelsen af Tinglev-virksomheden N.T. Tømrer og Snedkerforretning. Det utilstedelige består ifølge den kommunale direktør i, at en anden direktør, virksomhedsejeren, har udvidet sit firmas fysiske rammer uden at sørge for de nødvendige tilladelser først. Ulovligheder skal selvfølgelig ikke accepteres. ”Med lov skal man land bygge”, som det står skrevet på indgangen til Københavns Byret. Og indlysende er det, at politikernes beslutning om – imod forvaltningens anbefalinger – at godkende Tinglev-virksomhedens udvidelse har nogle åbenlyst indbyggede problematikker. FOR HVILKET SVAR giver man det næste firma, der bryder reglerne lige så klokkeklart, som N.T. Tømrer og Snedkerforretning har gjort? Og hvordan vil den virksomhed, den direktør reagere, hvis embedsmændene også til den tid siger nej, og politikerne modsat nu holder fast i afgørelsen? Forskelsbehandling er blot et af de ord, der falder lige for. Som Stig Werner Isaksen formulerer det: - Jeg kan sagtens forstå politikernes beslutning, men jeg kunne bare ikke anbefale den. DET STOD PÅ ingen måde skrevet i embedsmands-manualerne, at det var den løsning, der blev konklusionen. Politikerne har i denne sag valgt den pragmatiske tilgang: Det ser ikke kønt ud; der er dog noget meget vigtigere på spil: Eller som den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, konstaterede: - For os handler det om arbejdspladser. Venstres Philip Tietje, der er formand for vækstudvalget for land og by, er på linje. Også han kunne se arbejdspladser forsvinde, hvis politikerne havde fulgt embedsmændenes anbefalinger. SKÅRET IND TIL benet: Politikerne valgte pragmatisme før principper. Arbejdspladser før overholdelse af regler. Naturligvis er politikerne fuldt ud bevidste om dilemmaerne, og de har formentlig godkendt udvidelsen af Tinglev-virksomheden med billeder på nethinden af de problemer, godkendelsen kan skabe for dem senere. Ingen af dem kunne bare have holdt til de konsekvenser, en fastholdelse af den administrative afvisning måske havde resulteret i. ”POLITIKERNE SKYLD I, at virksomhed må fyre”, var en konklusion, der kunne være taget på de sociale medier. Det er selvfølgelig noget sludder, for virksomheden har ikke fulgt reglerne, men den slags kan være svær at forklare over for dem, der af den grund måtte sige farvel til deres arbejdsplads. Politikerne var nødt til at godkende virksomhedens udvidelse på bagkant. Vel vidende at en lignende sag kan dukke op i deres indbakke en anden gang. Og hvad gør de så? GOD SØNDAG

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Annonce