Annonce
Udland

Bombe dræber mindst 62 under fredagsbøn i afghansk moské

Parwiz/Reuters

Ingen har endnu taget skylden for et bombeangreb i en moské i det østlige Afghanistan.

Mindst 62 personer er fredag blevet dræbt i et voldsomt bombeangreb i en moské i det østlige Afghanistan.

Det oplyser Attaullah Khogyani, der er talsmand for guvernøren i Nangarhar-provinsen, hvor angrebet skete. Han tilføjer, at moskéens tag er faldet sammen som følge af den voldsomme eksplosion.

Ud over de dræbte er mindst 36 personer såret, siger talsmanden ifølge nyhedsbureauet dpa.

Angrebet fandt sted under fredagsbønnen. Lokale myndigheder vurderer, at der var over 250 mennesker samlet til bøn, da bombeangrebet fandt sted.

Moskéen ligger i Haska Mina-distriktet. Det ligger cirka 50 kilometer fra Jalalabad, der ligger omkring 150 kilometer øst for hovedstaden Kabul.

En læge på et lokalt hospital sagde tidligere fredag, at omkring 32 lig er blevet bragt til hospitalet sammen med 50 sårede.

Det er ikke umiddelbart klart, hvad motivet til det blodige angreb er. Ingen militante grupper har fredag eftermiddag taget skylden for angrebet.

Grupperne Islamisk Stat og Taliban er begge aktive i Nangarhar-provinsen.

Vidner siger, at moskéens tag faldt sammen efter en "højlydt" eksplosion. Det vides ikke præcis, hvilken slags eksplosion der var tale om.

Det blodige angreb kommer, dagen efter at FN udtalte, at vold i Afghanistan er steget til et "uacceptabelt" niveau.

I FN's rapport, der kom torsdag, lød det, at et "hidtil uset" antal civile er blevet dræbt eller såret fra juli til september i 2019.

- Civile dødsfald er fuldstændig uacceptable, lyder det fra FN's særlige udsending i Afghanistan, Tadamichi Yamamoto.

Ifølge FN er 1174 civile blevet dræbt, og 3139 civile er blevet såret fra juli til september i år i Afghanistan.

Det er en stigning på 42 procent i forhold til samme periode sidste år.

Dødstallet for juli alene var det højeste for en måned, siden en særlig FN-mission i 2009 begyndte at dokumentere uroen i Afghanistan.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce