Annonce
Varde

17 ud af 850 stemmer: De delegerede fra vestjysk Venstre-højborg står frit i næstformandsopgør

Inger Støjberg til møde med Venstre i Varde tidligere på året. Hun er opvokset i Salling nord for Skive. Arkivfoto: Morten Nielsen
Formanden for Venstre i Varde Kommune har valgt ikke at offentliggøre, hvor hun selv står. 17 ud af 850 delegerede er fra Varde Kommune på Venstres fremrykkede landsmøde.

Varde Kommune: 850 delegerede skal lørdag den 21. september stemme om det kommende formandskab i Venstre. Fra en af landets Venstre-højborge, Varde Kommune, er der 17 delegerede med stemmeret. Sikkert er det, at der bliver kampvalg om næstformandsposten. Her har Inger Støjberg og Ellen Trane Nørby meldt deres kandidatur.

De fleste af de 17 delegerede i Varde Kommune er udpeget af de lokale vælgerforeninger. Der er 12 vælgerforeninger i Varde Kommune, som hver især stiller med én delegeret til landsmødet.

De øvrige fem delegerede fra Varde Kommune er borgmester, kredsbestyrelsesformand, folketingskandidat, formanden for Venstre i Varde og endelig udpeger denne paraplyorganisation også én delegeret på generalforsamlingen.

Det er Lotte Højmark Tang, der er formand for Venstre i Varde Kommune og altså dermed én af de delegerede.

- De delegerede her fra har fuld frihed til selv at træffe en beslutning, siger Lotte Højmark Tang.

Annonce

Venstre-højborg

  • I Varde Kommune stemte 35,1 procent Venstre ved det seneste Folketingsvalg.

  • På landsplan fik partiet 23,4 procent af stemmerne.

De lokale har magt

Det er altså fortrinsvis i de lokale vælgerforeninger, det bliver besluttet, hvilke af de to kandidater, som "Varde" peger på. Det behøver langt fra at være entydigt. Der er samlet 900 medlemmer af Venstre i Varde Kommune med cirka 50.000 indbyggere. På visse valgsteder i kommunen stemmer næsten halvdelen på Venstre ved Folketingsvalg.

Lotte Højmark Tang har i modsætning til andre tillidsfolk i Venstres organisation valgt ikke at offentliggøre, om hun selv peger på Inger Støjberg eller Ellen Trane Nørby. Det gør hun for at sende et signal om, at de delegerede i Varde Kommune står frit og ikke skal føle sig forpligtet af en bestemt retning.

Indhold blev diskuteret

- Vi havde et møde mandag, hvor der blev diskuteret indhold, og ikke personer, siger Lotte Højmark Tang.

Hun er meget tilfreds med, at der var lejlighed til at diskutere indholdet. Det var da også først mandag aften, at det blev officielt, at Støjberg har en modkandidat.

Højmark Tang har selv har en idé om, hvor hun står, når det kommer til valget mellem Støjberg og Trane Nørby. Men først vil hun gerne høre de to kandidater fremlægge deres argumenter på det fremrykkede landsmøde, inden hun tager stilling.

Om Lotte Højmark Tang senere vil offentliggøre, hvad hun stemte, det har hun endnu ikke besluttet.

Ellen Trane Nørby er opvokset i vestjyske Nørre Nissum, men bor i Sønderborg. Arkivfoto: Claus Thorsted
Lotte Højmark Tang er én af 17 delegerede fra Varde Kommune. Arkivfoto: Christer Holte
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce