Annonce
Aabenraa

18 år og 22 dage: Jonas Haase er Danmarks yngste byrådsmedlem

Der blev uddelt kram og lykønskninger til Jonas Haase oven på tirsdagens kommunalvalg. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Jonas Haase (S) bliver Danmarks yngste byrådsmedlem. Den 18-årige gymnasieelev fra Bylderup-Bov nær Aabenraa vil bruge sin nye magt til at skabe en ungdommelig røst i kommunen.

Aabenraa: Danmarks yngste byrådsmedlem bliver den 18-årige Jonas Haase fra Bylderup-Bov nær Aabenraa. Med sine 18 år og nu 22 dage har den nyvalgte lokalpolitiker fra Socialdemokratiet snuset sig frem til, at de fire andre byrådskandidater i Danmark, som er yngre end ham, ikke er blevet valgt ind i deres respektive byråd.

- Så jeg må jo være Danmarks yngste byrådsmedlem i denne omgang. Men det er ikke noget, jeg vil gå og prale med, lyder det fra Jonas Haase.

Onsdag var dagen derpå for den unge socialdemokrat, der efter en succesfuld valgaften tirsdag var vendt tilbage til hverdagen som elev på Statsskolen i Aabenraa.

- Der har da også været en del elever henne og lykønske mig i dag. Nyheden må have bredt sig, fortæller han.

Jonas Haase har tænkt sig at bruge sin alder til at tale de unges sager, når han efter årsskiftet skal varetage opgaven som skoleelev og byrådsmedlem med en udvalgspost.

- For mig er det vigtigt, at der er unge, som kommer til at repræsentere samme aldersgruppe i byrådet. Selv om jeg først begynder officielt efter nytår, så er jeg sammen med nogle andre allerede nu ved at kigge på mulighederne for at danne et ungdomsråd i Aabenraa Kommune. Det har andre kommuner indført, og det ville også klæde Aabenraa, siger han.

Annonce

Jonas Haase

Jonas Haase er født den 31. oktober 1999.

Han stillede under dette års kommunalvalg op for Socialdemokratiet i Aabenraa Kommune, hvor han var nummer 16 på listen ud af 20 kandidater.

Med 346 personlige stemmer sikrede han sig dog en af de i alt ni pladser til byrådet, som partiet fik tirsdag aften.

18-årige Jonas Haase er Danmarks yngste byrådsmedlem. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Inspiration

Jonas Haase er overbevist om, at han har vendt flere af de stemmeberettigede elever på Statsskolen til at sætte kryds ud for en kandidat og ikke et parti.

- Jeg tror, at mange unge i Aabenraa Kommune har stemt ud fra person og alder. Der er jo også mange af de unge, som føler, at lokalpolitikerne ikke taler deres sag, og derfor har mange nok stemt på de kandidater, der tilgodeser dem, vurderer Jonas Haase.

Som det klart yngste byrådsmedlem håber Jonas Haase, at han kan blive en inspiration for andre unge, som går med drømme om at blive politiker.

- Da Helle Thorning-Schmidt kom til magten, satsede hun på, at flere kvinder trådte ind i den politiske arena. Det samme håber jeg da, at jeg kan gøre med unge her i Aabenraa Kommune, siger han.

18-årige Jonas Haase er Danmarks yngste byrådsmedlem. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
18-årige Jonas Haase er Danmarks yngste byrådsmedlem. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Annonce