Annonce
Sønderborg

1864-center bygger nyt: Pandemien inspirerer til ny historisk udstilling

Historiecenter Dybbøl Banke er lukket som alt andet, men medarbejderne er ved at bygge en ny udstilling om latrinære forhold i 1864. Foto: André Thorup
Historiecenter Dybbøl Banke har opgivet Kampen om Als i 2021. Til gengæld har corona givet anledning til en udstilling om latrinære forhold i 1864.
Annonce

Dybbøl: De seks fuldtidsmedarbejdere på Historiecenter Dybbøl Banke har travlt trods nedlukningen. For selvom der ikke kom helt så mange besøgende som forventet i 2020, så har der været stigning nok til, at der er blevet luft i økonomien til istandsættelser.

- Det er nogle forbedringer, som vi har skubbet foran os, fordi vi ikke har haft råd. Det er på grund af den gode sæson, at det kan lade sig gøre nu, siger centerleder Bjørn Østergaard om den nye staldbygning, der er under opførelse, hvor gæsterne kan spise deres pandekager.

Førhen har de måttet sidde under en teltdug.

Annonce

Toiletbesøg fra skyttegraven

Centret renoverer desuden toiletterne og butikken, og på udstillingssiden er der også nyt i 2021.

Lige nu er medarbejderne nemlig i gang med at kortlægge de latrinære forhold under krigen i 1864, og det skal udmønte sig i opførelsen af datidens latrinbygning som midlertidig udstilling.

- Vi borer lige nu i emnet og læser erindringer for at finde dokumentation for, hvad man gjorde under krigen. Det er en ufortalt historie, og ikke noget man ofte ser beskrevet, så vi leder også i reglementerne fra dengang, fortæller Bjørn Østergaard.

Emnet har sammenhæng med sygdomsbekæmpelse, og på det tidspunkt var både tyfus og kolera et problem, som var forårsaget af manglende hygiejne. På den måde har corona givet anledning til den ny udstilling, som kan ses fra påske, hvor Historiecenter Dybbøl Banke almindeligvis åbner for sæsonen.


Vi borer lige nu i emnet og læser erindringer for at finde dokumentation for, hvad man gjorde under krigen. Det er en ufortalt historie, og ikke noget man ofte ser beskrevet, så vi leder også i reglementerne fra den gang.

Bjørn Østergaard, centerleder


Annonce

Grupperne forsvandt

Til gengæld har centret besluttet, at Kampen om Als i sommeren 2021 ikke bliver til noget. Almindeligvis samles 200 frivillige for at løfte arrangementet, og det måtte aflyses i sommeren 2020. For ikke at rende ind i samme skuffelse i år, planlægger Historiecenter Dybbøl Banke derfor først at genoptage Kampen om Als i 2022.

- Det er træls at forberede noget så stort, som måske alligevel ikke bliver til noget. Vi er i samme situation lige nu i forbindelse med vinterferien. Vi tror ikke på, vi kan få lov at åbne, men vi planlægger alligevel frem mod det, hvis det skulle ske, siger Bjørn Østergaard, der sætter sin lid til påsken.

Til trods for det forventer han dog, at 2022 bliver endnu et godt år for centret. Hvordan foråret ser ud, er han usikker på, men han tror på en god sommer og et efterår med masser af grupper.

- Vi mistede omkring 75 procent af grupperne i foråret og efteråret 2020, men alligevel var det et travlt år og benhårdt, fordi vi havde så markant en fremgang af voksenbesøgende og turister, siger Bjørn Østergaard.

Nye højder for besøgstal

Trods rekordår hos Historiecenter Dybbøl Banke blev forventningerne til antallet af gæster i året for Genforeningen ikke indfriet. Centret havde forventet mellem 70.000 og 80.000 besøgende men endte på knap 62.000. På et gennemsnitligt år får stedet omkring 50.000 gæster. Mere end 90 procent er danskere, omkring seks procent er tyskere og én procent er andre udlændinge.

Historiecenter Dybbøl Banke har bygget en feltstald, som skal bruges som madpakkehus. Foto: André Thorup
Historiecenter Dybbøl Banke forventer at kunne åbne igen til påske. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Efter 37 år: Bjarne lukker Tøj og Sport

Annonce