Annonce
112

Narkokørsel og store fartoverskridelser: 19-årig må vinke farvel til kørekort i syv år

Den 19-årige blev taget flere gange for narkokørsel og for at køre alt for hurtigt. Foto. Scanpix/Iris
En sommer med narkokørsel og store fartoverskridelser vil påvirke ung mands liv langt ind i fremtiden.

TARM: En ung mand fra Tarm-området er ved at komme på rette vej med sit liv, efter at han har været på afveje. Det kom frem ved retten i Herning, da den 19-årige for nylig skulle stå til ansvar for flere lovovertrædelser i 2018, som vil påvirke ham i mindst syv år frem i tiden.

I dag er den unge mand flyttet sammen med sin kæreste og har fået fast arbejde. I sommeren 2018 blev han gentagne gange blev standset af politiet, fordi han kørte bil, selvom han havde taget narkotika.

Første gang han blev standset var dog ikke med stoffer i blodet. Her havde han til gengæld alt for travlt, da han var på vej til Struer en juniaften. Han kørte med mindst 122 kilometer i timen ad Holstebrovej og overhalede to biler på trods af et forbud mod at overhale. Desuden blev han målt med mindst 100 kilometer i timen på Hanningvej ved Hanning, hvor fartgrænsen er 50 kilometer i timen.

Annonce

Bestilte ulovlige knive

I løbet af den efterfølgende måned blev han vinket ind til siden endnu tre gange af politiet. Det skete i Nørregade i Varde og på Lønborgvej og Vester Kvartervej ved Tarm. Alle tre gange fandt politiet cannabis i hans blod, ligesom han også ved to af tilfældene var påvirket af amfetamin.

Den 19-årige tilstod i retten, at han havde taget stofferne og valgt at køre bil alligevel. Han tilstod også tre andre anklagepunkter, nemlig at han tre gange i marts 2018 havde bestilt ulovlige knive hjem fra udlandet. Det drejede sig om en halskniv, to springknive og en skjulbar kniv. Alle knivene blev opdaget, da de skulle igennem Det Internationale Postcenter i Kastrup.

Behandling mod misbrug

Retten bestemte derfor, at den 19-årige skal have en fængselsdom på 30 dage, som dog ikke skal afsones, hvis han holder sig på den rette side af loven i de kommende to år. Kriminalforsorgen anbefalede desuden, at den 19-årige skal modtage behandling mod sit narkotikamisbrug, hvilket han takkede ja til.

Derudover får den 19-årige en bøde på 20.000 kroner, ligesom han skal betale sagens omkostninger. Sidst men ikke mindst valgte retten at frakende den 19-årige retten til at køre andet end en lille knallert i syv år på grund af de grove færdselsovertrædelser.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce