Annonce
Billund

19-årige Pernille uddanner sig til landmand for at videreuddanne sig

Pernille har valgt at uddanne sig til landmand. Især er hun glad for grise. Hendes plan er, at hun efter landmandsuddannelsen vil læse videre. Foto: Annett Bruhn
19-årige Pernille Pedersen er lige begyndt på sit andet praktikforløb som landmand. Når hun går i skole i Grindsted er hun én af seks-syv piger ud af i alt 40 elever. Det trives hun godt med, for blandt drengene går det hele stille og roligt.

Grindsted: Pernille Pedersen havde ikke lyst til at sætte sig ned foran en computer og læse videre. Det er en del af forklaringen på, at hun nu er én af de få piger på landbrugsuddannelsen i Grindsted, der lige nu er i gang med sit andet praktikforløb.

- Jeg vil gerne ud og lave noget og bruge mig selv fysisk. Jeg er i gang hele dagen, og det kan jeg godt lide, siger Pernille Pedersen, der arbejder med avlsgrise på en gård ved Gelballe ved Kolding. Det er et arbejde, som hun nyder - selvom hun ikke kan forestille sig, at det er dét, hun skal resten af sit liv.

- Jeg tænker, at jeg gerne vil læse videre til jordbrugsteknolog, så jeg ikke kun skal gå i en stald. Jeg vil gerne lidt mere, siger Pernille Pedersen, der gerne lærer tingene fra bunden, for på den måde får hun helheden med blandt andet hvordan grise er i virkeligheden.

- Jeg har valgt at tage uddannelsen til landmand, fordi det er anderledes, og jeg kan godt lide at arbejde med dyr - og så er det stille og roligt, siger Pernille Pedersen, hvis far er landmand - men han arbejder ikke i faget.

- Men det er meget naturligt, at det er den vej, jeg har valgt, siger Pernille Pedersen, der mener, at kvinder måske egner sig bedre til at passe smågrise end mænd.

- Jeg tror, vi er mere fintfølende og passer mere på dem, siger hun, der har det fint med at være i et mandsdomineret fag.

Annonce
Jeg vil gerne have den viden, der følger med i forhold til at arbejde med dyrene og se, hvordan de opfører sig.

Pernille Pedersen, landmandselev

Grise fremfor køer

- Der er ikke så meget drama. Drengene tager det mere stille og roligt, siger hun, der arbejder med at passe grisene, holde øje med dem, øremærke dem og kastrere dem, der ikke skal bruges til avl.

- Det var svært at skulle kastrere til at begynde med, men man kan vænne sig til alt, og grisen er bedøvet, siger hun, der arbejder i en avls- og opformeringsstald, hvor grisene videreformidles til produktion.

- Så mit fokus er at få skabt sunde og stærke grise, siger Pernille Pedersen, hvis kæreste på 21 år også studerer til landmand - dog i forhold til køer.

- Vi har da talt om, at han gerne vil have sit eget, men jeg har ikke lyst til at arbejde med køer, for så bliver dagen opdelt i to, og man bliver nødt til at sove i pausen, når man har fri. Jeg vil hellere have tingene samlet og så holde fri, når jeg har fri.

To køer og en tyrekalv er en del af Pernilles fritidsinteresser - og hun har ikke noget i mod at skulle slagte, når bare hun ved, at de har haft et godt liv. Foto: Annett Bruhn
Pernille ville ikke uddanne sig foran en computer - hun ville også bruge sin krop. Foto: Annett Bruhn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce