Annonce
Esbjerg

20-årig mand udvist for røveri ved skole og vidnetrusler: - De kommer efter dig

En 20-årig mand er fredag blevet idømt udvisning ved en sag om røveri og vidnetrusler. Manden ankede dommen til frifindelse. Hans medgerningsmand blev derimod kun idømt betinget fængsel. Arkivfoto
Fredag faldt hammeren for en 20-årig mand og en 17-årig mand. Mændene var tiltalt i en sag om røveri ved Skads Skole Signatur, som de begge erklærede sig uskyldige i. Men fredag fandt retten det bevist, at de tiltalte var gerningsmændene. Det betyder udvisning for den 20-årige mand.

Esbjerg: En 20-årig mand er fredag blevet idømt udvisning efter røveri ved Skads Skole Signatur og vidnetrusler. Han blev samtidig idømt otte måneders ubetinget fængsel og indrejseforbud i seks år. Den 17-årige tiltalte i sagen slap med en betinget fængselsstraf på tre måneder.

De to mænd var tiltalt for at have begået røveri på parkeringspladsen ved Skads Skole Signatur den 6. juli 2017. Sammen med fire andre gerningsmænd omringede de to unge mænd og deres knallerter. Gerningsmændene spurgte i første omgang, om de måtte prøve ofrenes knallerter, men det afviste de hurtigt. Derfor forsøgte gerningsmændene at stjæle knallerterne.

Annonce

Flere gerningsmænd

Af de seks gerningsmænd kunne ofrene identificere fire. To af dem er den 17-årige og den 20-årige. Derudover er en tredje gerningsmænd sigtet i en særskilt sag. Han skulle efter sigende være rejst ud af landet, hvorfor hans sag endnu ikke er kommet for retten. Den fjerde identificerende gerningsmand er ikke blevet sigtet i sagen, da han ifølge ofrene forholdt sig passivt og ikke tog del i røveriet.

Penge for at stoppe

Da gerningsmændene ikke fik lov til at prøve knallerterne, blev de i stedet voldelige og truende. Ofrene blev holdt hårdt i kraven, mens flere af gerningsmændene kom med verbale trusler.

Derfor tilbød ofrene at overføre penge, så de kunne komme væk, men gerningsmændene var ikke interesserede i en overførsel, der kunne spores. Det ene offer blev derfor sendt afsted efter penge med den 17-årige tiltalte bag på knallerten. Den 17-årige tiltalte blev dog nervøs under køreturen og hoppede på et tidspunkt af. Ofret fortsatte videre efter pengene, som han skulle hente hjemme hos det andet offer. Her mødte han faren, der kontaktede politiet.

Da politiet nåede frem, var gerningsmændene forsvundet. Det samme var ofrets knallert.

Betinget dom og udvisning

Den 20-årige mand blev fredag idømt den strengeste dom af de to tiltalte. Det gjorde han, fordi han også var tiltalt for vidnetrusler. I oktober 2018 var den 20-årige tiltalte troppet op på det ene offers skole. Her tilbød han ofret 5000 kroner, hvis han droppede sagen. Da ofret takkede nej, truede gerningsmanden i stedet med, at ofret skulle passe på, hvor han færdedes.

Derudover forklarede ofrene i retten, at den 20-årige mand aktivt deltog i røveriet og truslerne. Derimod forklarede de, at den 17-årige forholdt sig passivt til røveriet, udover da han kørte efter penge med det ene offer.

Derfor blev den 17-årige kun idømt tre måneders betinget fængsel, mens den 20-årige mand blev idømt otte måneders ubetinget fængsel samt udvisning med indrejseforbud i seks år. Den 20-årige mand ankede dommen til frifindelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Esbjerg

Borgmester kalder partifælles selv-erklærede mærkesag for fuldstændig urealistisk: Vil koste 63,7 millioner kroner om året

Annonce