Annonce
Esbjerg

20-årig risikerer udvisning efter røveri på skole og vidnetrusler: - Pas på hvor du færdes

En 17-årig og en 20-årig mand er sigtet i en sag om røveri ved Skads Skole. Nu risikerer den 20-årige mand udvisning. Arkivfoto
En juli aften i 2017 blev to unge mænd truet, skubbet og frarøvet en knallert på Skads Skole Signatur. Gerningsmændene var en gruppe på seks jævnaldrende mænd, men kun to er sigtet i sagen. Den ene er en 20-årig mand, der som barn kom til Danmark. Nu risikerer han udvisning.

Esbjerg: Skads Skole Signatur er i disse dage omdrejningspunktet i en retssag i Byretten i Esbjerg, hvor to mænd på henholdsvis 17 og 20 år er tiltalt for røveri. Den ene af de to unge mænd er desuden tiltalt for at true et vidne.

De to mænd er tiltalt for at have begået røveri på parkeringspladsen ved Skads Skole den 6. juli 2017. Her opholdt to unge mænd sig med deres knallerter, da de to gerningsmænd sammen med fire andre personer troppede op og omringede dem. Gerningsmændene og de fire andre personer spurgte, om de måtte prøve ofrenes knallerter, men det sagde de nej til. Det fik dog ikke gruppen til at give op.

- Jeg hører en, der siger, "så tager vi den bare", hvorefter de forsøgte at hive nøglen ud af tændingen, forklarede det ene offer i retten onsdag.

Annonce

Flere gerningsmænd

Af de seks gerningsmænd kunne ofrene identificere fire. To af dem er den 17-årige og den 20-årige. Derudover er en tredje gerningsmænd sigtet i en særskilt sag. Han skulle eftersigende være rejst ud af landet, hvorfor hans sag endnu ikke er kommet for retten. Den fjerde identificerende gerningsmand er ikke blevet sigtet i sagen, da han ifølge ofrene forholdt sig passivt og ikke tog del i røveriet.

Truende adfærd

Ofrene stak derefter nøglerne til deres knallerter i lommen, så gerningsmændene ikke skulle få fat på dem. Det medførte i stedet, at de to ofre blev holdt stramt i kraven, mens gruppen kom ved verbale trusler og skubbede til dem. Når ofrene forsøgte at komme væk eller ringe efter hjælp, blev de stoppet af gerningsmændene. I et forsøg på at komme væk fra skolen tilbød ofrene, at de kunne overføre penge til gruppen. Selvom gruppen higede efter pengene, blev idéen dog hurtigt droppet, for en overførelse kunne spores, og det var gerningsmændene ikke interesserede i, lød forklaringen i retten.

Derfor blev det ene offer sendt af sted efter kontanter på sin knallert med den 17-årige tiltalte bag på. Ofret sendte på vejen en kølig bemærkning over skulderen om, at han ville kontakte politiet, så snart de nåede hjem. Det fik nervøse trækninger frem hos den 17-årige mand, der lynhurtigt hoppede af knallerten. Ofret fortsatte videre efter pengene, som han skulle hente hjemme hos det andet offer. Her mødte han faren, der kontaktede politiet og efterfølgende skyndte sig mod skolen.

Tilbage på parkeringspladsen ved Skads Skole Signatur var det andet offer blevet efterladt sammen med de resterende fem gerningsmænd. Da politiet nåede frem til gerningsstedet, var gerningsmændene dog forsvundet. Det samme var ofrets knallert.

'De kommer efter dig'

Det faldt ikke i god jord, da den 20-årige gerningsmand efterfølgende blev sigtet i sagen. Derfor troppede han i oktober 2018 op på det ene offers skole med et tilbud. Den 20-årige mand var villig til at betale 5000 kroner, hvis ofret ville droppe sagen. Ofret afslog, og det gerningsmanden til at slynge verbale trusler ud, der blandt andet advarede ofret om at passe på, hvor han færdes for hans egen skyld.

Derfor risikerer den 20-årige mand nu at blive udvist af Danmark, mens den 17-årige risikerer fængselsstraf.

Dommen forventes at falde i næste uge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];