Annonce
Esbjerg

20-årig risikerer udvisning efter røveri på skole og vidnetrusler: - Pas på hvor du færdes

En 17-årig og en 20-årig mand er sigtet i en sag om røveri ved Skads Skole. Nu risikerer den 20-årige mand udvisning. Arkivfoto
En juli aften i 2017 blev to unge mænd truet, skubbet og frarøvet en knallert på Skads Skole Signatur. Gerningsmændene var en gruppe på seks jævnaldrende mænd, men kun to er sigtet i sagen. Den ene er en 20-årig mand, der som barn kom til Danmark. Nu risikerer han udvisning.

Esbjerg: Skads Skole Signatur er i disse dage omdrejningspunktet i en retssag i Byretten i Esbjerg, hvor to mænd på henholdsvis 17 og 20 år er tiltalt for røveri. Den ene af de to unge mænd er desuden tiltalt for at true et vidne.

De to mænd er tiltalt for at have begået røveri på parkeringspladsen ved Skads Skole den 6. juli 2017. Her opholdt to unge mænd sig med deres knallerter, da de to gerningsmænd sammen med fire andre personer troppede op og omringede dem. Gerningsmændene og de fire andre personer spurgte, om de måtte prøve ofrenes knallerter, men det sagde de nej til. Det fik dog ikke gruppen til at give op.

- Jeg hører en, der siger, "så tager vi den bare", hvorefter de forsøgte at hive nøglen ud af tændingen, forklarede det ene offer i retten onsdag.

Annonce

Flere gerningsmænd

Af de seks gerningsmænd kunne ofrene identificere fire. To af dem er den 17-årige og den 20-årige. Derudover er en tredje gerningsmænd sigtet i en særskilt sag. Han skulle eftersigende være rejst ud af landet, hvorfor hans sag endnu ikke er kommet for retten. Den fjerde identificerende gerningsmand er ikke blevet sigtet i sagen, da han ifølge ofrene forholdt sig passivt og ikke tog del i røveriet.

Truende adfærd

Ofrene stak derefter nøglerne til deres knallerter i lommen, så gerningsmændene ikke skulle få fat på dem. Det medførte i stedet, at de to ofre blev holdt stramt i kraven, mens gruppen kom ved verbale trusler og skubbede til dem. Når ofrene forsøgte at komme væk eller ringe efter hjælp, blev de stoppet af gerningsmændene. I et forsøg på at komme væk fra skolen tilbød ofrene, at de kunne overføre penge til gruppen. Selvom gruppen higede efter pengene, blev idéen dog hurtigt droppet, for en overførelse kunne spores, og det var gerningsmændene ikke interesserede i, lød forklaringen i retten.

Derfor blev det ene offer sendt af sted efter kontanter på sin knallert med den 17-årige tiltalte bag på. Ofret sendte på vejen en kølig bemærkning over skulderen om, at han ville kontakte politiet, så snart de nåede hjem. Det fik nervøse trækninger frem hos den 17-årige mand, der lynhurtigt hoppede af knallerten. Ofret fortsatte videre efter pengene, som han skulle hente hjemme hos det andet offer. Her mødte han faren, der kontaktede politiet og efterfølgende skyndte sig mod skolen.

Tilbage på parkeringspladsen ved Skads Skole Signatur var det andet offer blevet efterladt sammen med de resterende fem gerningsmænd. Da politiet nåede frem til gerningsstedet, var gerningsmændene dog forsvundet. Det samme var ofrets knallert.

'De kommer efter dig'

Det faldt ikke i god jord, da den 20-årige gerningsmand efterfølgende blev sigtet i sagen. Derfor troppede han i oktober 2018 op på det ene offers skole med et tilbud. Den 20-årige mand var villig til at betale 5000 kroner, hvis ofret ville droppe sagen. Ofret afslog, og det gerningsmanden til at slynge verbale trusler ud, der blandt andet advarede ofret om at passe på, hvor han færdes for hans egen skyld.

Derfor risikerer den 20-årige mand nu at blive udvist af Danmark, mens den 17-årige risikerer fængselsstraf.

Dommen forventes at falde i næste uge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Esbjerg står sammen: Stor donation af beskyttelsesudstyr til Sydvestjysk Sygehus

Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

Annonce