Annonce
Esbjerg

20 millioner til de tohjulede: Bredt budgetforlig sikrer tre halve cykelstier

Der afsættes i alt 20 millioner kroner som en ekstraordinær pulje til cykelstier i 2022-25. Arkivfoto: Jacob Schultz
Der er godt nyt til de tohjulede efter budgetforliget. Samtlige partier i Esbjerg Byråd er enige om at øremærke 20 millioner kroner til tre nye cykelstier. Pengene rækker dog kun til halvdelen af de tre projekter.

Esbjerg Kommune: Politikerne i Esbjerg Byråd satser benhårdt på at få fingre i en stor bid af kagen, når der inden længe skal deles ud af den 150 millioner kroner store statslige cykelstipulje fra Christiansborg.

Det står klart efter torsdagens budgetforlig, hvor der med bred politisk opbakning blev reserveret over 20 millioner kroner til tre halve cykelstier langs Nørrebrogade i Esbjerg, Obbekjærvej i Ribe og mellem St. Darum og Bramming.

- Det er helt vildt. Mig bekendt er der aldrig før blevet afsat så mange penge til cykelstier i ét budget, siger formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen (V) begejstret ud fra devisen om, at godt begyndt er halvt fuldendt.

Annonce

Hvad med resten?

Pengene rækker nemlig kun til halvdelen af de tre projekter. Skal cykelsti-drømmene blive til virkelighed, kræver det yderligere cirka 20 millioner kroner.

De penge håber man at få fra den statslige cykelstipulje på i alt 150 millioner kroner, som partierne bag finansloven for 2021, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, forhandler om på Christiansborg lige nu.

Projekterne

  1. Det første af de tre projekter, som nu er sikret delvis finansiering, er den omdiskuterede cykelsti i Nørrebrogade. Her har beboere og bløde trafikanter – herunder skolebørn – i flere år har råbt på bedre trafiksikkerhed. Projektet, der på grund af pladsmangel også omfatter en større ombygning af strækningen mellem Haraldsgade og Strandby Kirkevej.
  2. Cykelsti nummer to skal forbinde St. Darum og Bramming. Stien er en skolerute og den har stået på lokalrådenes ønskeliste gennem flere år.
  3. Det sidste cykelstiprojekt er en forlængelse af den dobbeltrettede cykelsti langs Obbekærvej ved Ribe, som blev afsluttet ved Vesterengvej, men som er tænkt forlænget til kommunegrænsen til Vejen Kommune.

Puljen skal bruges til at medfinansiere en række cykelstiprojekter, der skal give bedre og mere sikre cykelforbindelse i hele landet. Ifølge Transportministeriet er der indløbet over 200 ansøgninger fra kommunerne, og de løber op i over 2,1 milliarder kroner.

Der er med andre ord langt fra penge til alle.

- Men vi er optimistiske, og vi krydser både fingre og tæer for, at staten bidrager med den sidste halvdel, siger Søren Heide Lambertsen.

Formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen (V). Arkivfoto: Annett Bruhn

Hvad gør I, hvis der slet ikke kommer nogle statslige puljemidler til Esbjerg Kommune i denne omgang?

- Vi har selvfølgelig drøftet det scenarie, men vi ønsker ikke at tage sorgerne på forskud. Nu har vi en pulje på 20 millioner kroner at gøre godt med, og hvis der så ikke kommer nogen statslige puljemidler, så må vi finde ud af det til den tid, siger Søren Heide Lambertsen, som forventer at modtage afgørelsen fra Christiansborg i løbet af en måneds tid.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Lokal tatovør bag verdens største salon ånder lettet op efter EU-chok

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Fra mobbe-offer til skarp politiker: Derfor kan du ikke længere høre borgmesteren skændes med De Konservatives frontkvinde

Esbjerg For abonnenter

Brolægger konkurs: Konflikt om mangeårig ansats sygdom fik ejer til at trække stikket

Tønder

Markant politisk sejr førte ikke til genvalg: Da Henrik vandt, blev han vraget

Erhverv

Selvstændig ønsker bedre vilkår for iværksættere: - Fritag os for moms og skat

Navne

Ny butik: Christian vækker gammelt håndværktøj til live

Sønderjylland For abonnenter

Rikke Thomsen er ude med nyt album på sønderjysk: - Dialekten har været min trygge ramme, som jeg altid har kunnet tage med mig

Team Esbjerg

To point på udebane i Champions League: Team Esbjerg var i total kontrol, men til sidst blev det lige lovlig spændende

EfB

Hold da op en nedtur: Esbjerg lukker mål ind i de døende sekunder og taber 2-1 på eget græs - se videoanalysen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

EfB

EfB-målscorer efter lørdagens dukkert: En vildt skuffende følelse

EfB For abonnenter

EfB's nye målmand var sønderknust:  - Det her er lige til at tude over

Sønderborg For abonnenter

Tidligere fejl udløser sur-smiley til hostel: - Det her er bittert

Annonce