Annonce
Aabenraa

20 unge cykler sig til en frisk start

Fredag fik deltagerne udleveret deres cykler. Projektleder Thomas Sonne satte dem lidt ind i sagerne, inden de kørte på en lille træningstur. Foto: Timo Battefeld

Alle deltagerne i sidste år projekt Unge På Toppen er i dag i arbejde eller under uddannelse. Den succes skal der følges op på med efterfølgeren Unge på Toppen 2. I år er langdistanceturen til Alpe d'Huez skiftet ud med et udfordringsløb til Skagen.

Aabenraa: Når 20 unge kontanthjælpsmodtagere midt i juni når Skagen på deres mountainbikes, er det kulminationen på noget af en rejse.

Alle er de deltagere i det kommunale projekt Unge på Toppen 2, som skal give dem et ordentligt skud selvtillid, så de kan få fodfæste på arbejdsmarkedet eller begynde på en uddannelse. Projektet er efterfølgeren til sidste års Unge på Toppen, hvor en gruppe cyklede til Alpe d'Huez i Frankrig.

- Grundkernen i projektet er den samme, nemlig kombinationen af kost og idræt, fysisk træning og virksomhedspraktik. Det er stort set en kopi fra sidste år, siger projektleder Thomas Sonne.

Men hvorfor også ændre noget, som fungerer, som han siger.

- Alle 19, der var med sidste år, er enten i arbejde eller under uddannelse i dag. Det gode ved projektet er, at det har en varig effekt. Det er altså ikke bare, når vi måler, at det virker, og bagefter falder det hele så til jorden. Det holder, siger Thomas Sonne.

Unge På Toppen 2


  • 20 unge kontanthjælpsmodtagere bliver inddelt i hold på fem personer: 4 unge og en veteran fra Forsvaret, som skal fungere som holdleder.
  • En del af forløbet går ud på at træne til Adventure Race fra Aabenraa til Skagen langs den jyske vestkyst. De sætter af sted den 4. juni og triller ind i Skagen den 12. juni. Der vil de have løst en række opgaver og have kørt cirka 450 kilometer.
  • Målet er at gøre de unge bevidste om deres nuværende situation og udvikle et individuelt mål om at komme i arbejde.
  • Et sideløbende praktikforløb skal gøre dem i stand til at varetage et arbejde i en branche, hvor der er behov for arbejdskraft. Erhvervsuddannelserne har også et særligt fokus.
  • Den forventede effekt er, at 50 procent af de unge vil være selvforsørgende den 30. juni og 75 procent til nytår.
De 20 deltagere er i kategorien aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Det er kommunens term for unge, der har komplekse problemer i livet. Foto: Timo Battefeld

Fællesskab og respekt

Der er dog også nye elementer. Eksempelvis er den cirka 1.500 kilometer lange tur til de franske alper erstattet med et udfordringsløb til Skagen, hvor de unge vil blive placeret i hold og præsenteret for en række opgaver undervejs. I år er der nemlig et særligt fokus på fællesskab.

- De her unge er typisk nogle, der er gået i stå, er lidt ensomme og har svært ved at gennemføre det, de har sat sig for. De har oplevet mange nederlag, og derfor skal sammenholdet være med til at bære dem igennem strabadserne og til Skagen, siger Thomas Sonne.

Respekten for hinanden er også i højsædet.

- Vi har en række regler, der virker godt for sammenholdet - eksempelvis at vi møder til tiden og husker at hilse, når vi kommer og går. Det kan også overføres til hverdagslivet. De unge er jo begyndt i praktik, og her forventer arbejdsgiverne nogle af de samme ting fra dem. Så på den måde får vi taget hul på det, siger Thomas Sonne.

Det hele slutter ikke for de unge, når de ruller ind i Skagen midt i juni. I de efterfølgende måneder vil der blandt andet være coaching, løbende feedback, og der vil blive lavet en personlig plan for hver enkelt.

Fællesskab og sammenhold er nøgleelementer i årets forløb. Det skal bære deltagerne til Skagen og hjælpe dem til en tilværelse, hvor de er selvforsørgende. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Serie-kriminel blev ejer og direktør af konkursramt motorkontor: Så forsvandt millionbeløb ud af kontoen

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Han er inkarneret vinterbader og ”Store Nørd” – nu vil han i byrådet

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE hænger fast i bunden efter bleg præstation i Aarhus

Aabenraa

47-årig mand forbrændt: Hjemmelavet fyrværkeri selvantændte

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Videoanalyse: Derfor tabte SønderjyskE i Aarhus

Sønderborg

Massive protester mod biogasanlæg i Kværs: 44 indsigelser mod ny miljørapport

Kultur For abonnenter

Sophies far er 69 år og ramt af demens: Min første tanke var, at der må da være nogen, som kan fikse ham

Aabenraa

Næstformand forstår det ikke: Nu flyttes børn fra omstridt specialskole

Sønderborg

Brandstifter dømt - løb efter vidner med kokkekniv

Esbjerg

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: De store lyspunkter manglede mod AGF

Sønderjyske Ishockey For abonnenter

En hård skæbne: SønderjyskE tabte igen, men holdet leverede faktisk en fin præstation

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE tabte i Aarhus

Annonce