Annonce
Aabenraa

20 unge cykler sig til en frisk start

Fredag fik deltagerne udleveret deres cykler. Projektleder Thomas Sonne satte dem lidt ind i sagerne, inden de kørte på en lille træningstur. Foto: Timo Battefeld

Alle deltagerne i sidste år projekt Unge På Toppen er i dag i arbejde eller under uddannelse. Den succes skal der følges op på med efterfølgeren Unge på Toppen 2. I år er langdistanceturen til Alpe d'Huez skiftet ud med et udfordringsløb til Skagen.

Aabenraa: Når 20 unge kontanthjælpsmodtagere midt i juni når Skagen på deres mountainbikes, er det kulminationen på noget af en rejse.

Alle er de deltagere i det kommunale projekt Unge på Toppen 2, som skal give dem et ordentligt skud selvtillid, så de kan få fodfæste på arbejdsmarkedet eller begynde på en uddannelse. Projektet er efterfølgeren til sidste års Unge på Toppen, hvor en gruppe cyklede til Alpe d'Huez i Frankrig.

- Grundkernen i projektet er den samme, nemlig kombinationen af kost og idræt, fysisk træning og virksomhedspraktik. Det er stort set en kopi fra sidste år, siger projektleder Thomas Sonne.

Men hvorfor også ændre noget, som fungerer, som han siger.

- Alle 19, der var med sidste år, er enten i arbejde eller under uddannelse i dag. Det gode ved projektet er, at det har en varig effekt. Det er altså ikke bare, når vi måler, at det virker, og bagefter falder det hele så til jorden. Det holder, siger Thomas Sonne.

Unge På Toppen 2


  • 20 unge kontanthjælpsmodtagere bliver inddelt i hold på fem personer: 4 unge og en veteran fra Forsvaret, som skal fungere som holdleder.
  • En del af forløbet går ud på at træne til Adventure Race fra Aabenraa til Skagen langs den jyske vestkyst. De sætter af sted den 4. juni og triller ind i Skagen den 12. juni. Der vil de have løst en række opgaver og have kørt cirka 450 kilometer.
  • Målet er at gøre de unge bevidste om deres nuværende situation og udvikle et individuelt mål om at komme i arbejde.
  • Et sideløbende praktikforløb skal gøre dem i stand til at varetage et arbejde i en branche, hvor der er behov for arbejdskraft. Erhvervsuddannelserne har også et særligt fokus.
  • Den forventede effekt er, at 50 procent af de unge vil være selvforsørgende den 30. juni og 75 procent til nytår.
De 20 deltagere er i kategorien aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Det er kommunens term for unge, der har komplekse problemer i livet. Foto: Timo Battefeld

Fællesskab og respekt

Der er dog også nye elementer. Eksempelvis er den cirka 1.500 kilometer lange tur til de franske alper erstattet med et udfordringsløb til Skagen, hvor de unge vil blive placeret i hold og præsenteret for en række opgaver undervejs. I år er der nemlig et særligt fokus på fællesskab.

- De her unge er typisk nogle, der er gået i stå, er lidt ensomme og har svært ved at gennemføre det, de har sat sig for. De har oplevet mange nederlag, og derfor skal sammenholdet være med til at bære dem igennem strabadserne og til Skagen, siger Thomas Sonne.

Respekten for hinanden er også i højsædet.

- Vi har en række regler, der virker godt for sammenholdet - eksempelvis at vi møder til tiden og husker at hilse, når vi kommer og går. Det kan også overføres til hverdagslivet. De unge er jo begyndt i praktik, og her forventer arbejdsgiverne nogle af de samme ting fra dem. Så på den måde får vi taget hul på det, siger Thomas Sonne.

Det hele slutter ikke for de unge, når de ruller ind i Skagen midt i juni. I de efterfølgende måneder vil der blandt andet være coaching, løbende feedback, og der vil blive lavet en personlig plan for hver enkelt.

Fællesskab og sammenhold er nøgleelementer i årets forløb. Det skal bære deltagerne til Skagen og hjælpe dem til en tilværelse, hvor de er selvforsørgende. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aabenraa For abonnenter

Padborg Park efter dødsulykke: - Vi er alle meget berørte

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Camilla fortæller åbent om sin fødselsdepression: - Efter fire ufrivillige aborter føler jeg ikke, at jeg kan tillade mig at være ked af det

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Tønder For abonnenter

Bademester er sat i spidsen for stort idrætscenter efter uro: Hun ønsker ro for medarbejderne

Aabenraa

Derfor er Brundlund Slot hegnet ind og fyldt med aktivitet: Stor lysfestival åbner snart

Sydjylland

Smittetallene fortsætter fremmarchen i Syd- og Sønderjylland: Syv ud af ti kommuner her fået flere tilfælde

Tønder For abonnenter

Ingen tog på skinnerne i 20 år: Politikere vil forvandle jernbane til cykelsti

Aabenraa

Diesel-tyve på spil ved motorvej: 500 liter forsvandt fra rasteplads

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjylland For abonnenter

Efter 10 måneders renovering: Se billederne af den nye Slotskro

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

EfB

EfB-podcast: Nogle gange er Mads Larsen 1. divisions bedste, andre gange er han ikke god nok til danmarksserien

Erhverv For abonnenter

Mangel på chauffører tvinger vognmand til at sælge ti lastbiler: - Vi mangler mellem fem og ti mand

Esbjerg

Præstegårdsskolen får påbud fra staten: Karaktererne ligger blandt landets laveste

Annonce