Annonce
Tarm

200 lodsejere ved Skjern Å får besøg af nationalpark-konsulenter

I marts præsenterede viceborgmester Søren Elbæk og nationalparkudvalget de første skitser til en kommende nationalpark. Nu går lodsejerdialogen i gang. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Diplomati og faglighed skal gå hånd i hånd, når landmændene får besøg af nationalparkens konsulenter.

SKJERN-TARM: Fra august får 200 lodsejere besøg af konsulenter, der drøfte muligheder i en ny nationalpark. Udvalget bag er helt klar over, at august er en travl måned for landmænd, når høsten skal i hus, og det bliver respekteret, så besøgene ikke kommer til at hindre arbejdet i marken, og faktisk er det respekt og ordentlighed, der er kodeordene for besøgene.

Derfor er Tove Urup Madsen fra Landudviklerne i Skjern og Orbicon, der er et datterselskab af Hedeselskabet, hyret ind til at føre dialogen, som ifølge viceborgmester Søren Elbæk skal føres på allerhøjeste diplomatiske niveau. Udover konkret viden, så handler det også om situationsfornemmelse.

- I udvalget har vi gjort os umage for, at konsulenterne skal have begge mapper med ind. Den ene handler om det faglige, og den anden mappe handler om diplomati og empatiens kunst. Vi er meget bevidste om, at der er mange følelser og fordomme i det her, og at der er en lang historik at tage hensyn til, siger Søren Elbæk.

En ting står fuldstændig mejslet i sten, og kan ikke rokkes det mindste ved, og det er, at nationalparken er et fuldstændig frivilligt projekt. Ikke en eneste lodsejer bliver tvunget ind i noget som helst.

- Der står frivillighed hen over det hele, fastslår Søren Elbæk.

Debatten om Nationalpark Skjern Å har en meget lang historik. Den kom i kølvandet på en endnu længere og til tider meget hård debat om genopretningen af Skjern Å, og flere gange er nationalparken blevet opgivet, ligesom at der har været fordomme på begge sider i debatten. Søren Elbæk tror på, at tiden er moden til at se på de positive muligheder i en nationalpark. Han vurderer, at meget har flyttet sig på 10 år, og der er sket generationsskifter. Desuden er der jorder, som ikke er så nemme at dyrke længere.

- Det kræver høj diplomati, men verden har også flyttet sig på 10 år, konkluderer Søren Elbæk.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Sydjylland

Flysager hober sig op i byretter: SF vil have justitsministeren på banen

Annonce