Annonce
Haderslev

2019 gav svagt vigende ejendomsmarked i Haderslev Kommune

Der er færre huse til salg, og der sælges også færre. Arkivfoto
Der blev solgt lidt færre byggegrunde og lidt færre villaer i 2019 i forhold til året før, men der var også færre til salg, siger lokal mægler
Annonce

Der blev solgt ni kommunale og 16 private byggegrunde i Haderslev Kommune sidste år. Det er lidt færre end året før, hvor der blev solgt ni kommunale og 25 private byggegrunde.

- Det kommunale salg lider lidt under, at vi har et begrænset udbud i Haderslev. Tallet vil skyde i vejret når den nye udstykning på 60 parcelhusgrunde i Fredsted Vest, etapevis byggemodnes og sættes til salg i 2021 og frem, siger Kurt Frede Lopdrup, chefkonsulent i kommunens teknik og miljø-afdeling.

Det er primært i Haderslev, at byggegrundene sælges. Især de helt små landsbysamfund har svært ved at sælge byggegrunde.

- Salget i de mindre bysamfund er lidt begrænset af, at det er vanskeligt at opnå finansiering til nybyggeri. Så selv om de udbudte grunde i mindre bysamfund har en lav pris, så skal en bygherre kunne få finansieret det samme beløb til selve byggeriet – typisk 1,5-3,0 millioner kroner, forklarer Kurt Frede Lobdrup.

Grundsalg i 2019

  • Danbolig i Vojens har solgt 1 grund på Dysssebakken og har pt. 1 til underskrift vedr. 2019.
  • Derudover har Danbolig solgt en grund ved Storegade i Sommersted
  • Danbolig Haderslev har solgt en grund på Digevej i Starup og har en købsaftale der er underskrevet i 2019 på Digevej.
  • Derudover arbejdes der på salg af 2 på Køllesvinget (Haderslev)
  • 1 på Digevej (Starup) samt 1 på Langtoften Fjelstrup
  • Nybolig Haderslev har solgt 4 parcelhusgrunde i 2019 før opgaven blev overdraget til Danbolig.

I alt er der solgt 9 kommunale parcelhusgrunde og 16 private parcelhusgrunde i 2019. Herudover har kommunen solgt arealet ved Aabenraavej 94 til opførelse af 25 rækkehuse.

Annonce

Færre handler

Også bolighandlerne faldt lidt i antal sidste år.

Det fremgår af boligportalen Boliga.dks opgørelse over søgeaktiviteterne i Haderslev Kommune i 2019. Portalen bliver brugt som søge-indgang til boligmarkedet af mere end 1,5 brugere om måneden.

Den viser, at der blev indgået 330 hushandler i 2019 mod 382 året før. Til gengæld blev der solgt 49 sommerhuse mod 46 året før, og salget af ejerlejligheder steg ligeledes fra 28 til 34.

Dyreste hushandel i 2019 lød på 4,85 millioner kroner for Ribe Landevej 23b tæt ved Haderslev Dam.

Annonce

Færre til salg

Ivan Filtenborg fra EDC-mæglerne i Haderslev genkender den vigende tendens i salget af villaer og rækkehuse, men det er også på baggrund af færre huse til salg.

- Udbuddet har været faldende i 2019. Der er færre, der vil sælge. På landsplan er det næsten 10.000 færre villaer til salg sidste år end året før. Det er altså ret mange, siger Ivan Filtenborg.

Det betyder omvendt, at liggetiderne er blevet kortere, det er blevet nemmere at sælge.

Men andre forhold spiller formentlig også ind, mener Ivan Filtenborg. De lokale boligselskaber har et stort og pænt udbud af lejelejligheder, og der er flere par, der bliver skilt. Ifølge Danmarks Statistik var der i 2010 4.435 fraskilte i Haderslev Kommune. 2019 var det tal vokset med 1.000 borgere.

- Det er jo klart, at den slags også spiller ind. Er du fraskilt har du råd til mindre og vil måske hellere leje end eje, siger Ivan Filtenborg.

Dyreste villa-handel blev gjort til cirka 4,8 mio. kroner. Foto: EDC
Annonce

Vender hjem

Til gengæld oplever EDC, at der er flere yngre familier, der efter end uddannelse vender tilbage til bedsteforældre og fødekommunen. Det handler om andre værdier.

- Det ser ud til, at vi oplever en ny tendens, hvor unge ikke vil betale de høje huspriser i hovedstadsområdet. De har indset, at de får lidt mere luft i budgetterne, råd til lidt mere sjov eller en 30 timers arbejdsuge, hvis de køber i den her landsdel, fortæller Ivan Filtenborg.

Indbyggertallet i Haderslev Kommune per 1. januar er netop opgjort til 55.687. I 2018 var tallet 55.962.

Over de sidste ti år er indbyggertallet i landdistrikter faldet med 7 procent, mens Haderslev by er vokset med tre procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa For abonnenter

Afstandskrav er lempet: Skolerne er klar til næsten normale skoledage

Annonce