Annonce
Haderslev

2019 gav svagt vigende ejendomsmarked i Haderslev Kommune

Der er færre huse til salg, og der sælges også færre. Arkivfoto
Der blev solgt lidt færre byggegrunde og lidt færre villaer i 2019 i forhold til året før, men der var også færre til salg, siger lokal mægler

Der blev solgt ni kommunale og 16 private byggegrunde i Haderslev Kommune sidste år. Det er lidt færre end året før, hvor der blev solgt ni kommunale og 25 private byggegrunde.

- Det kommunale salg lider lidt under, at vi har et begrænset udbud i Haderslev. Tallet vil skyde i vejret når den nye udstykning på 60 parcelhusgrunde i Fredsted Vest, etapevis byggemodnes og sættes til salg i 2021 og frem, siger Kurt Frede Lopdrup, chefkonsulent i kommunens teknik og miljø-afdeling.

Det er primært i Haderslev, at byggegrundene sælges. Især de helt små landsbysamfund har svært ved at sælge byggegrunde.

- Salget i de mindre bysamfund er lidt begrænset af, at det er vanskeligt at opnå finansiering til nybyggeri. Så selv om de udbudte grunde i mindre bysamfund har en lav pris, så skal en bygherre kunne få finansieret det samme beløb til selve byggeriet – typisk 1,5-3,0 millioner kroner, forklarer Kurt Frede Lobdrup.

Annonce

Grundsalg i 2019

  • Danbolig i Vojens har solgt 1 grund på Dysssebakken og har pt. 1 til underskrift vedr. 2019.
  • Derudover har Danbolig solgt en grund ved Storegade i Sommersted
  • Danbolig Haderslev har solgt en grund på Digevej i Starup og har en købsaftale der er underskrevet i 2019 på Digevej.
  • Derudover arbejdes der på salg af 2 på Køllesvinget (Haderslev)
  • 1 på Digevej (Starup) samt 1 på Langtoften Fjelstrup
  • Nybolig Haderslev har solgt 4 parcelhusgrunde i 2019 før opgaven blev overdraget til Danbolig.

I alt er der solgt 9 kommunale parcelhusgrunde og 16 private parcelhusgrunde i 2019. Herudover har kommunen solgt arealet ved Aabenraavej 94 til opførelse af 25 rækkehuse.

Færre handler

Også bolighandlerne faldt lidt i antal sidste år.

Det fremgår af boligportalen Boliga.dks opgørelse over søgeaktiviteterne i Haderslev Kommune i 2019. Portalen bliver brugt som søge-indgang til boligmarkedet af mere end 1,5 brugere om måneden.

Den viser, at der blev indgået 330 hushandler i 2019 mod 382 året før. Til gengæld blev der solgt 49 sommerhuse mod 46 året før, og salget af ejerlejligheder steg ligeledes fra 28 til 34.

Dyreste hushandel i 2019 lød på 4,85 millioner kroner for Ribe Landevej 23b tæt ved Haderslev Dam.

Færre til salg

Ivan Filtenborg fra EDC-mæglerne i Haderslev genkender den vigende tendens i salget af villaer og rækkehuse, men det er også på baggrund af færre huse til salg.

- Udbuddet har været faldende i 2019. Der er færre, der vil sælge. På landsplan er det næsten 10.000 færre villaer til salg sidste år end året før. Det er altså ret mange, siger Ivan Filtenborg.

Det betyder omvendt, at liggetiderne er blevet kortere, det er blevet nemmere at sælge.

Men andre forhold spiller formentlig også ind, mener Ivan Filtenborg. De lokale boligselskaber har et stort og pænt udbud af lejelejligheder, og der er flere par, der bliver skilt. Ifølge Danmarks Statistik var der i 2010 4.435 fraskilte i Haderslev Kommune. 2019 var det tal vokset med 1.000 borgere.

- Det er jo klart, at den slags også spiller ind. Er du fraskilt har du råd til mindre og vil måske hellere leje end eje, siger Ivan Filtenborg.

Dyreste villa-handel blev gjort til cirka 4,8 mio. kroner. Foto: EDC

Vender hjem

Til gengæld oplever EDC, at der er flere yngre familier, der efter end uddannelse vender tilbage til bedsteforældre og fødekommunen. Det handler om andre værdier.

- Det ser ud til, at vi oplever en ny tendens, hvor unge ikke vil betale de høje huspriser i hovedstadsområdet. De har indset, at de får lidt mere luft i budgetterne, råd til lidt mere sjov eller en 30 timers arbejdsuge, hvis de køber i den her landsdel, fortæller Ivan Filtenborg.

Indbyggertallet i Haderslev Kommune per 1. januar er netop opgjort til 55.687. I 2018 var tallet 55.962.

Over de sidste ti år er indbyggertallet i landdistrikter faldet med 7 procent, mens Haderslev by er vokset med tre procent.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Annonce