Annonce
Sønderborg

2020 bliver fyldt med kunst, musik og bevægelse

Als Performance Academy optrådte til præsentationen torsdag aften. Foto: Kim Holm
Der er 190 arrangementer at vælge imellem, når Sønderborg Kommune, foreninger og institutioner markerer 100-året for Genforeningen 2020.

Sønderborg: Fra denne weekend og frem til den 11. juli bliver Sønderborg Kommune fyldt med arrangementer i anledningen af Genforeningen 2020. Der vil være de klassiske afstemningsfester, som markerer datoen, da borgerne i Sønderjylland skulle stemme, om de ville tilhøre Danmark eller Tyskland. Det foregår den 9. og 10. februar i Vester Sottrup, Ulkebøl, Broager, Lysabild og Skansen i Sønderborg.

I Sønderborg Kommunes projekt '7 uger, 7 byer' arrangerer kommunen, bibliotekerne, Museum Sønderjylland, musikskolen og lokale aktører oplevelser, som kommer til syv byer i en uge af gangen. I løbet af ugen vil der være foredrag, quiz, sønderjysk fastfood, musik, fællesspisning og dans.

- Det handler om at spejle os i historien og lave et mangfoldigt program for unge, midaldrende og ældre. Vi samles og har et fællesskab, sagde Jesper Kock (S), der er næstformand i udvalget for kultur, idræt, handel og turisme, da programmet blev præsenteret torsdag aften på Sønderborghus.

Annonce
Alle gæster kunne ikke være i salen, da kommunen præsenterede programmet for Genforeningen i Sønderborg Kommune. Foto: Kim Holm

Syv nye skulpturer

Sønderborg Kommunes Spejlinger 2020 indeholder blandt andet syv nye permanente skulpturer på offentlige steder.

Fra den 16. maj til den 27. juni vil der blive afsløret kunstværker i Vester Sottrup, Sønderborg, Broager, Gråsten, Lysabild og Nordborg. Det er kunstnere fra Danmark og Tyskland, som er udvalgt.

Sønderborg Kommune har delt 850.000 kroner ud til 49 genforeningsarrangementer, men fonde, virksomheder, staten og Region Syddanmark har også støttet en lang række arrangementer.

Blandt de mange arrangementer er Alsang i Alsion den 1. juli, DBU's fodboldturnering Open Nordic Tournament, hvor pigerne har åbningskamp den 2. juli i Sønderborg, vandreture til genforeningssten, koncerter med Sigurd Barret, foredrag, udstillinger og bogudgivelser.

Den 1. juni kommer Royal Run til Sønderborg i anledning af Genforeningen. 20.000 løber med, deriblandt borgmester Erik Lauritzen, der har meldt sig til fem kilometer-ruten.

- Jeg tænkte, at jeg ville gå foran, så mange ville melde sig til. Det viste sig ikke at være nødvendigt. Men nu træner jeg op til det, sagde Erik Lauritzen.

Ifølge borgmesteren er Sønderborg den kommune med flest arrangementer i Danmark i anledningen af Genforeningen 2020. Det hele slutter med en stor folkefest på Dybbøl Banke den 11. juli, hvor dronning Margrethe deltager.

- Vi kan glæde os til at blive underholdt og bevæget. 2020 bliver et fantastisk år, sagde borgmester Erik Lauritzen (S).

Man kan læse om alle arrangementerne i en folder, som findes på kommunens biblioteker eller på www.genforeningen2020.dk

Als Performance Academy optræder i 2020 med forestillingen 'Broen'. Foto: Kim Holm
Museum Sønderjylland solgte den nye bog 'Genforeningen 2020 - 1920-2020'. Den kan købes i boghandlere og på Sønderborg Slot. Foto: Kim Holm
Sønderjysk Pigekors juniorkor optrådte på Sønderborghus - og de kan opleves med det øvrige kor flere gange i løbet af i år. Foto: Kim Holm
Alle stole, ståpladser og balkonen var fyldt ved præsentationen. Foto: Kim Holm
Det trykte program kan fås på bibbliotekerne. Foto: Kim Holm
Hele 2020 byder på underholdning i alle genrer. Foto: Kim Holm
Lancering af Sønderborg Kommunes markering af Genforeningen 2020. Foto: Kim Holm
Lancering af Sønderborg Kommunes markering af Genforeningen 2020. Foto: Kim Holm
Lancering af Sønderborg Kommunes markering af Genforeningen 2020. Foto: Kim Holm
Lancering af Sønderborg Kommunes markering af Genforeningen 2020. Foto: Kim Holm
Lancering af Sønderborg Kommunes markering af Genforeningen 2020. Foto: Kim Holm
Lancering af Sønderborg Kommunes markering af Genforeningen 2020. Foto: Kim Holm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Annonce