Annonce
Udland

Norsk ekstremist optog angiveligt moskéangreb med GoPro-kamera

Cornelius Poppe/Ritzau Scanpix
Den terrorsigtede nordmand Philip Manshaus er blevet varetægtsfængslet i fire uger. De første to i isolation.

En 21-årig norsk mand, der mistænktes for at stå bag et moskéangreb i Bærum i Norge lørdag, er mandag blevet varetægtsfængslet i fire uger.

Det skete ved byretten i Oslo. De første to uger skal foregå i fuld isolation.

Det norske politi udvidede mandag sigtelsen mod manden, der hedder Philip Manshaus, til også at omfatte terror.

Han er tidligere blevet sigtet for drab og for drabsforsøg.

Politiet mener, at han lørdag gik til angreb mod moskéen Al-Noor Islamic Centre i Bærum tæt på Norges hovedstad, Oslo.

På et pressemøde sent mandag eftermiddag oplyser politiet, at den mistænkte skal have optaget angrebet med et GoPro-kamera, som han havde spændt fast på en hjelm.

Politiet er i besiddelse af optagelser fra kameraet.

Kort efter angrebet lørdag fandt politiet liget af den mistænktes stedsøster på en adresse i Bærum, der har tilknytning til den sigtede.

Politiet bekræfter på mandagens pressemøde, at den dræbte var den mistænktes 17-årige stedsøster, Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

Manshaus er sigtet for at have dræbt hende.

Nordmandens forsvarsadvokat gentager efter retsmødet mandag eftermiddag, at hendes klient nægter sig skyldig.

Han har hidtil heller ikke villet afgive forklaring.

Den 21-årige nordmand ankom med et svært forslået ansigt til retten - formentlig et vidnesbyrd om, at han blev overmandet i moskéen.

Det norske efterretningsvæsen, PST, meddelte tidligere mandag, at man for cirka et år siden modtog et tip om den formodede gerningsmand.

- Der var et samarbejde mellem politiet og PST, uden at der blev fundet grund til at gå videre med tippet i forhold til at finde ud af, om der var grund til nærmere undersøgelser, sagde PST-chef Hans Sverre Sjøvold.

- Det var et vagt tip, og det pegede ikke i retning af forestående terrorplanlægning, lød det videre.

/ritzau/NTB

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Sønderjyske politikere måtte vælge pragmatisme før principper

Det hører til sjældenhederne, at embedsmænd udtaler sig skarpt og uden omsvøb. Men det gjorde han, direktøren på rådhuset. ”Fuldstændigt utilstedeligt” kaldte Stig Werner Isaksen udvidelsen af Tinglev-virksomheden N.T. Tømrer og Snedkerforretning. Det utilstedelige består ifølge den kommunale direktør i, at en anden direktør, virksomhedsejeren, har udvidet sit firmas fysiske rammer uden at sørge for de nødvendige tilladelser først. Ulovligheder skal selvfølgelig ikke accepteres. ”Med lov skal man land bygge”, som det står skrevet på indgangen til Københavns Byret. Og indlysende er det, at politikernes beslutning om – imod forvaltningens anbefalinger – at godkende Tinglev-virksomhedens udvidelse har nogle åbenlyst indbyggede problematikker. FOR HVILKET SVAR giver man det næste firma, der bryder reglerne lige så klokkeklart, som N.T. Tømrer og Snedkerforretning har gjort? Og hvordan vil den virksomhed, den direktør reagere, hvis embedsmændene også til den tid siger nej, og politikerne modsat nu holder fast i afgørelsen? Forskelsbehandling er blot et af de ord, der falder lige for. Som Stig Werner Isaksen formulerer det: - Jeg kan sagtens forstå politikernes beslutning, men jeg kunne bare ikke anbefale den. DET STOD PÅ ingen måde skrevet i embedsmands-manualerne, at det var den løsning, der blev konklusionen. Politikerne har i denne sag valgt den pragmatiske tilgang: Det ser ikke kønt ud; der er dog noget meget vigtigere på spil: Eller som den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, konstaterede: - For os handler det om arbejdspladser. Venstres Philip Tietje, der er formand for vækstudvalget for land og by, er på linje. Også han kunne se arbejdspladser forsvinde, hvis politikerne havde fulgt embedsmændenes anbefalinger. SKÅRET IND TIL benet: Politikerne valgte pragmatisme før principper. Arbejdspladser før overholdelse af regler. Naturligvis er politikerne fuldt ud bevidste om dilemmaerne, og de har formentlig godkendt udvidelsen af Tinglev-virksomheden med billeder på nethinden af de problemer, godkendelsen kan skabe for dem senere. Ingen af dem kunne bare have holdt til de konsekvenser, en fastholdelse af den administrative afvisning måske havde resulteret i. ”POLITIKERNE SKYLD I, at virksomhed må fyre”, var en konklusion, der kunne være taget på de sociale medier. Det er selvfølgelig noget sludder, for virksomheden har ikke fulgt reglerne, men den slags kan være svær at forklare over for dem, der af den grund måtte sige farvel til deres arbejdsplads. Politikerne var nødt til at godkende virksomhedens udvidelse på bagkant. Vel vidende at en lignende sag kan dukke op i deres indbakke en anden gang. Og hvad gør de så? GOD SØNDAG

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Annonce