Annonce
Regionalt

21-årige Amalie fik medhold: Nu har alle elever ret til ferie med løn

21-årige Amalie Amtoft fra Bramming har vundet en principiel sag om retten til feriepenge som elev. Foto: Det faglige Hus
Det Faglige Hus har vundet en principiel sag i Tvistighedsnævnet, som sikrer 21-årige Amalie Amtoft og alle andre løn under ferie, også selv om de har været i skolepraktik i en del af elevtiden. Afgørelsen får også stor betydning for de mange elever, der har mistet deres praktikpladser under corona-krisen og nu skal i skolepraktik.
Annonce

Bramming: Det Faglige Hus har med en afgørelse i Tvistighedsnævnet gjort op med den forkerte praksis, som har været gældende i mange år i frisørfaget og andre brancher.

Afgørelsen betyder nemlig, at arbejdsgivere også har pligt til at betale ferie med løn til de elever og lærlinge, der har været i skolepraktik, før de fik en ”rigtig” praktikplads.

Spørgsmålet blev rejst i Tvistighedsnævnet af den i dag 21-årige Amalie Amtoft fra Bramming, der mente, at det var urimeligt, at hun mistede retten til ferie med løn, blot fordi hun havde været i skolepraktik i en del af elevtiden.


Der har da også været dage, hvor jeg overvejede at trække sagen, fordi det ikke var særlig rart at gå på arbejde i en salon, samtidig med, at jeg kørte en sag imod den.

Amalie Amtoft


- Men sådan var det bare, sagde den frisør, hvor jeg var i lære, og hun opfordrede mig direkte til at kontakte Det Faglige Hus for at få dette bekræftet. Dengang havde vi det rigtig godt sammen og var enige om, at ret skal være ret. Det ændrede sig i takt med, at hun kom i tvivl om, hvorvidt hun nu også havde ret, og hun lagde ikke skjul på, at hun gerne så, at jeg droppede sagen, fortæller Amalie Amtoft, der nu er færdigudlært og arbejder i en anden salon – hos en frisør i Ribe.

Annonce

Fejlfortolkning

Det var faglig konsulent Lisbet Wobeser, der var overbevist om, at ikke bare Amalies arbejdsgiver, men også Dansk Frisørmestre, fejlfortolkede ferieloven.

Da det viste sig, at både Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og Undervisningsministeriet var på linje med Lisbet Wobeser, blev sagen rejst i Tvistighedsnævnet. Her førte advokat i Det Faglige Hus, Songül Al-Saadi, sagen for Amalie.

Tvistighedsnævnet

Tvistighedsnævnet hører under Nævnenes Hus, og dets opgave er at afgøre sager om uenigheder mellem elev og praktikvirksomhed på erhvervsuddannelserne i forbindelse med elevens praktikophold i virksomheden. 

Dette kan dreje sig om blandt andet mangelfuldt ansættelsesbevis, godtgørelse for ophævelse af uddannelsesaftale eller efterbetaling af løn, feriepenge og pension.

Afgørelsen faldt med dommerstemmerne 3 mod 2 ud til Amalies fordel, og hun blev tilkendt en efterbetaling på 7.500 kr. Hun havde også andre 4.000 kr. til gode hos den tidligere arbejdsgiver, så da skatten var trukket, tikkede der cirka 6.000 kr. ind på kontoen.

- Jo, det er da rare penge, men for mig har det i ligeså høj grad handlet om det principielle. Der har da også været dage, hvor jeg overvejede at trække sagen, fordi det ikke var særlig rart at gå på arbejde i en salon, samtidig med, at jeg kørte en sag imod den, siger Amalie Amtoft.

Annonce

Aktuel netop nu

Faglig konsulent Lisbet Wobeser er ikke i tvivl om, at afgørelsen får vidtrækkende konsekvenser:

- I ferieloven er elever stillet bedre end andre lønmodtagere, og der hersker ikke længere tvivl om, at retten til ferie med løn gælder for alle elever og lærlinge. Både dem, der er det samme praktiksted under hele uddannelsen og dem, der også har været i skolepraktik, siger Lisbet Wobeser og tilføjer:

- Problemstillingen er ikke mindst aktuel lige nu, hvor mange af vores elevmedlemmer og deres kammerater har mistet deres praktikpladser som følge af corona-lukninger. De er nu henvist til at fortsætte deres uddannelsesforløb i en skolepraktik, indtil de finder en anden arbejdsgiver, hvor de kan komme i praktik, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Ikea sætter kurs mod Møgeltønder

Trekantområdet

4. klasse-elever og lærere sendt hjem fra Kirstinebjergskolen - en smittet elev sendte klassen hjem

Annonce