Annonce
Indland

22 blå og røde borgmestre i opråb til Mette F. og Lars Løkke: Sæt børn og ældre øverst på dagsordenen

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) (t.v.) og Esbjergs borgmester Jesper Frost (V) (t.h.) opfordrer sammen med 20 andre borgmestre Mette Frederiksen og Lars Løkke til at kompensere kommunerne for den demografiske udvikling. Ellers vil det danske velfærdssamfund løbende blive afviklet, mener de. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Landspolitikerne skal droppe symbolpolitikken, stoppe med deres underlødige kritik af kommunerne og sætte det stigende antal børn og ældre øverst på dagsordenen i valgkampen. Det er budskabet fra 22 blå og røde borgmestre før Kommunernes Landsforenings topmøde torsdag.

Et Bulldogs-halstørklæde og et OB-halstørklæde hænger rundt om busten af H. C. Andersen i det mørkerøde borgmesterkontor i Odense, hvor eftermiddagens gæst, borgmester Jesper Frost fra Esbjerg sætter sig ved det aflange træbord. Han er hverken fan af samme ishockeyhold, fodboldhold eller den røde partifarve. Men i dag spiller de to borgmestre alligevel på samme hold.

Jesper Frost (V) og Peter Rahbæk Juel (S) er sammen med 20 andre borgmestre godt trætte af det, de kalder "symbolpolitiske initiativer" og "underlødig kritik af kommunerne". De mener, den demografiske udvikling, hvor vi i det næste årti får 70.000 flere 0-5-årige børn og 213.000 flere ældre over 75 år, mangler på landspolitikernes dagsorden. En bekymring, der ikke bliver mindre, uanset om Danmarks statsminister hedder Lars Løkke eller Mette Frederiksen efter folketingsvalget. Derfor kommer de 22 borgmestre med et samlet opråb forud for Kommunernes Landsforenings topmøde torsdag.

- Det handler ikke om røde eller blå borgmestre, eller om regeringen er rød eller blå. Uanset hvordan valget går, har vi en udfordring med den voldsomme stigning i antallet af børn og ældre, som en kommende regering er nødt til at tage mere alvorligt, end det er sket de sidste mange år, siger Jesper Frost, borgmester i Esbjerg Kommune.

Han mener ligesom de øvrige borgmestre, at folketingspolitikerne skal sætte penge af til demografiske udfordring i den økonomiske aftale, staten indgår med Kommunernes Landsforening i løbet af de næste måneder. Samtidig opfordrer borgmestrene til, at den demografiske udvikling bliver en fast del af de kommende finanslove, og at politikerne på Christiansborg derved forholder sig til, hvor meget de vil kompensere kommunerne for udviklingen, og hvor meget kommunerne selv skal effektivisere eller spare.

- Vi har behov for, at der kommer meget tydelige signaler fra en bred vifte af partier på Christiansborg. At de siger: Ja, udfordringen er her, men det er ikke jer i kommunerne, der skal stå alene med den. Det løser vi som nation. At de får lavet en velfærdens 2030-plan, følger op på den i hver finanslov og løser det bid for bid, så det ikke bliver de ældre og børnene, det kommer til at gå ud over, siger Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense Kommune.

De 22 borgmestre

22 borgmestre har skrevet en fælles kronik i avisen Danmark, hvor de adresserer problemet med det stigende antal børn og ældre.

De 22 borgmestre er:

Peter Rahbæk Juel (Borgmester (S), Odense Kommune),

Helle Adelborg (Borgmester (S), Hvidovre Kommune),

Søren Steen Andersen (Borgmester (V), Assens Kommune),

Pernille Beckmann (Borgmester (V), Greve Kommune),

Jacob Bjerregaard (Borgmester (S), Fredericia Kommune),

Jakob Bundsgaard (Borgmester (S), Aarhus Kommune),

Martin Damm (Borgmester (V), Kalundborg Kommune),

Mogens Christen Gade (Borgmester (V), Jammerbugt Kommune),

Winni Grosbøll (Borgmester (S), Bornholms Regionskommune),

Christina Krzyrosiak Hansen (Borgmester (S), Holbæk Kommune),

Birgit S. Hansen (Borgmester (S), Frederikshavn Kommune),

Torben Hansen (Borgmester (S), Randers Kommune),

Frank Jensen (Overborgmester (S), Københavns Kommune),

Benedikte Kiær (Borgmester (K), Helsingør Kommune),

Lars Krarup (Borgmester (V), Herning Kommune),

Thomas Kastrup-Larsen (Borgmester (S), Aalborg Kommune),

Anette Mortensen (Borgmester (V), Stevns Kommune),

Kenneth Muhs (Borgmester (V), Nyborg Kommune),

Sofia Osmani (Borgmester (K), Lyngby-Taarbæk Kommune),

Jesper Frost Rasmussen (Borgmester (V), Esbjerg Kommune),

Marie Stærke (Borgmester (S), Køge Kommune),

Ole Vive (Borgmester (V), Faxe Kommune).

Annonce

Mindre tid til ældre og børn

På landsplan giver den demografiske udvikling en udfordring på 35 milliarder kroner frem til 2029 ifølge Finansministeriet. Størstedelen af den udfordring svarende til 21 milliarder kroner vil komme til at mangle i kommunekasserne frem til 2029, hvis ikke politikerne på Christiansborg griber ind og tilfører kommunerne flere penge.

- Alene i Odense kommer vi til at mangle omkring 900 medarbejdere på velfærdsområdet det næste årti. Det er omkring en halv milliard i udgifter, vi skal finde bare for at holde skindet på næsen, siger Peter Rahbæk Juel og fortsætter:

- Helt konkret betyder det, at når vi får en tredjedel flere ældre, skal medarbejderne løbe 33 procent hurtigere, og der bliver 33 procent mindre tid til Fru Hansen. Når der kommer 22 procent flere børn, skal en dagplejer, der tidligere havde fire børn have fem. Du går fra udvikling til opbevaring, og der er kommuner, der er hårdere ramt end os.

Peter Rahbæk Juel og Jesper Frost mener, at både Socialdemokratiet og Venstre ligesom de øvrige partier på Christiansborg mangler at tage ansvar, når det kommer til den ændrede demografi. Kommunerne bruger allerede i dag 10 milliarder kroner mindre, end de gjorde i 2009. Fremadrettet er de også klar til at bidrage med endnu flere effektiviseringer.

- Vi kommer ikke bare her og klynker og siger, det er svært. Vi er også nødt til at bidrage, og det gør vi gerne, men vi kan ikke løse det alene, siger Jesper Frost.

Annonce

Nuttede navne og underlødig kritik

Jesper Frost (V) og Peter Rahbæk Juel (S) er også enige om, at "puljer med nuttede navne" som værdighedsmilliarden langtfra er løsning på udfordringen med flere børn og ældre.

- Alle vil værdighed, men en milliard? Jesper mangler 200 millioner, vi mangler en halv milliard i det næste årti. Man skal stoppe med den slags puljer med nuttede navne, hvis man ikke vil være til grin for sin egen politik. Du skal ikke lege særlig meget med lommeregner for at finde ud af, at den milliard forslår ingen steder i forhold til den udfordring, vi står over for, siger Peter Rahbæk Juel.

Samtidig mener de 22 borgmestre, at landspolitikerne skal stoppe den underlødige kritik af kommuner som eksempelvis Assens Kommune, der indførte nye kvalitetsstandarder, hvor rengøring blev reduceret til hver femte uge og gulvvask helt blev fjernet. Her udtalte ældreminister Thyra Frank (LA), at de nye kvalitetsstandarder ikke var forenelige med en værdig ældrepleje, og at hun regnede med, lokalpoltitikerne var klar til at stå på mål for deres beslutning over for borgerne.

- Ingen af politikerne i Assens har et ønske om, at de ældre kun skal have gjort rent hver femte uge. Besparelserne i Assens er udtryk for, at der er simpelthen ikke er midler til at levere så højt et serviceniveau i takt med, der kommer flere børn og ældre i årene fremover. Her har vi bug for, at man anerkender den præmis i stedet for at kritisere den kommune, der prøver på at prioritere mellem de midler, den har, siger Jesper Frost.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce