Annonce
Kolding

23 stillinger nedlægges: Jobcenter forringer hjælpen til de syge og arbejdsløse

Der skal nedlægges 23 stillinger på jobcentret. De 13 har været ubesatte et stykke tid, men der er fyresedler på vej til 10 ansatte. Den 5. september ved de berørte besked, oplyser udvalgsformand Poul Erik Jensen.Arkivfoto: Lena Juul
Fyringer på vej på Kolding Jobcenter, hvor 23 stillinger skal nedlægges i kølvandet af konsulentrapport, som har sammenlignet serviceniveauet i Kolding med fire andre kommuners. Kolding bevarer "et rimeligt niveau", siger politisk formand Poul Erik Jensen (S).

Kolding: Nu bliver der skruet ned for servicen til de syge og arbejdsløse borgere, som har brug for Jobcenter Koldings hjælp.

Det sker i kølvandet af en rapport fra analysefirmaet Implement, som har gennemtrawlet arbejdsgangene i Jobcenter Kolding for at finde muligheder for at spare penge og effektivisere.

Spareindgrebet blev onsdag godkendt af et stort flertal af arbejdsmarkedsudvalgets politikere på et lukket møde, og det betyder, at der nu bliver nedlagt 23 stillinger på jobcentret. De 13 har stået ledige i nogen tid, mens de sidste 10 medfører fyringer.

Når besparelserne er slået fuldt igennem i 2021, har Jobcentret skåret 11,7 millioner kroner af de udgifter, som de lokale politikere har indflydelse på. Det svarer i den sammenhæng til knap 10 procent af jobcentrets budget. I år bliver besparelsen tre millioner, og næste år vil den være vokset til 6,25 millioner kroner.

Annonce

Mere på vej

  • Jobcenter Kolding slipper ikke med de besparelser for 11,7 millioner kroner, som arbejdsmarkedsudvalgets flertal netop har besluttet som følge af en konsulentrapport.
  • Dertil kommer allerede i år yderligere 4 millioner kroner, som er en besparelse, der blev besluttet ved vedtagelsen af budget 2019. Pengene er ikke fundet endnu.
  • Desuden skal politikerne lede efter andre besparelser på 2019-budgettet, som kan gennemføres straks. Disse besparelser har baggrund i den ekstraordinære genåbning af budgettet, som blev sat i værk midt i august for at afbøde et kæmpestort og udforudset kasseforbrug i Kolding Kommunes i år.

Rimeligt

Analysen fra Implement har udpeget konkrete områder, hvor der enten kan effektiviseres eller spares, og det vil ramme servicen overfor borgerne meget bredt.

Blandt andet bliver der mindre tid til at hjælpe borgere, som ikke passer ind på det ordinære arbejdsmarked. Borgere på integrationsydelse får ikke længere økonomisk rådgivning. Kontakten til virksomhederne drosles ned, indsatsen på mental sundhed for borgere ramt af stress, angst og depression nedlægges, og de syge og arbejdsløse vil opleve længere sagsbehandlingstider og ventetider, når de indkaldes til samtaler.

Arbejdsmarkedsudvalgets formand Poul Erik Jensen (S) påpeger, at Implement har sammenlignet Jobcenter Kolding med andre kommuner og blandt andet fundet frem til, at Kolding spilder penge på samtaledelen.

- Mange møder ikke ikke op til de samtaler, de er indkaldt til, og så sidder rådgiverne bare der og gaber. Så for at udnytte tiden mere rationelt, indkalder vi nu lidt flere på samme tid. Vi vil også sætte medarbejderne sammen i teams, så de to andre kan klare opgaverne, når den tredje er på ferie eller er syg, siger han.

Hvordan vil du beskrive serviceniveauet fremover?

- Det her betyder dårligere service. Men vi kan også gøre tingene smartere på nogle områder. Så jeg vil sige, at vi fastholder en rimelig service. Vi lader ikke folk i stikken. Ingen bliver overladt helt til sig selv, siger Poul Erik Jensen, som fremhæver kontakten til virksomhederne, så de kun har én indgang til jobcentret, og den fortsatte, men lavere indsats for det rummelige arbejdsmarked som indsatser, "vi er stolte af".

SF og Enhedslisten stemte imod besparelserne.

Medarbejderne på jobcentret blev orienteret om situationen onsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Venstre i Kolding Byråd mister endnu et medlem: Due Paarup skifter til de radikale

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce