Annonce
Trekantområdet

24-årig praktikant kendt skyldig: 'Du har forvoldt Sofies død'

Sofie Frydensbjerg Nielsen blev 20 år. Hun døde 19. juni 2019. Foto: Mette Mørk
En 24-årig kvinde blev fredag dømt for uagtsomt manddrab ved Retten i Kolding. Hun skal betale 20 dagbøder á 300 kroner - men Sofie Frydensbjerg Nielsens forældre får ikke erstatning for tabet af datteren.

Rettelse: Tidligere fremgik det af artiklen, at dømte fik 10 dagbøder. Det var en fejl. Vejle Amts Folkeblad beklager fejlen.

Vejle: En 24-årig kvinde bærer ansvaret for Sofie Frydensbjerg Nielsens død. Hun blev fredag eftermiddag dømt for uagtsomt manddrab ved Retten i Kolding.

Den 20-årige Sofie Frydensbjerg Nielsen, der var multihandicappet, mistede livet i et badekar i sommeren 2019 på det kommunale bosted Bifrost i Vejle.

Annonce

Dommer og de to domsmænd var enige om dommen.

Kvinden mærkede ifølge domsmandsretten ikke tilstrækkeligt efter, om badevandet havde en passende temperatur, inden hun hjalp beboeren i karret og efterlod hende alene uden tilstrækkeligt med opsyn. Sofie Frydensbjerg Nielsen blev fundet livløs med andengradsforbrændinger.

Ifølge dommeren havde vandtemperaturen mindst været 48 grader. Det byggede han på de tekniske undersøgelser og vidneudsagn.

Bødestraf

Den 24-årige blev dømt til at betale 20 dagbøder á 300 kroner og skal desuden betale sagens omkostninger. Kvinden og hendes forsvarer gik efter frifindelse og påkaldte sig betænkningstid. De har to uger til at overveje, om de vil anke dommen til Vestre Landsret.

Hun blev ikke dømt til at skulle betale erstatning til Sofie Frydensbjerg Nielsens forældre, der ellers havde krævet mindst 250.000 kroner for deres tab.

Karin Frydensbjerg og Henrik Nielsen og deres anden datter var til stede i retten både torsdag og fredag og var tydeligt påvirkede af sagen. Det samme var de pårørende til den nu dømte kvinde. De fulgte også med bagest fra salen.

I dommen blev der særligt lagt vægt på, at den 24-årige burde have passet bedre på Sofie Frydensbjerg Nielsen. Hun havde ansvaret for hende i kraft af sin ansættelse og havde desuden flere års erfaring fra tidligere.

- Vi finder, at du samlet set har udvist uagtsomhed i en grad, at du har forvoldt Sofies død, lød det fra dommer Peter Hageman Christensen.

Anklageren gik efter en hårdere straf end de samlet set 6000 kroner. Han mente, at den 24-årige skulle betale en samlet bødestraf på 10.000 kroner.

Annonce

Forskellige synspunkter

Anklager og forsvarer har undervejs været uenige i helt centrale dele af sagen. Det kom særligt til udtryk fredag før middag.

De havde forskellige opfattelser af, hvor længe Sofie Frydensbjerg Nielsen sad i badekarret, og om den 24-årige pædagogstuderende havde holdt godt nok øje med beboeren.

Retslægerådet vurderer, at den unge kvinde blev kvalt i sit eget opkast. Forsvareren såede tvivl om, hvorvidt hun havde kastet op på grund af overophedning. Anklageren godtog ikke den tvivl. Han pegede blandt andet på, at ingen andre var syge den aften, og at obduktionsrapporten ikke viste tegn på andre mulige sygdomstegn.

- Tiltalte skal passe på den sårbare pige. Hun undlader at mærke på vandet. Det er uagtsomt, sagde anklageren.


Tiltalte skal passe på den sårbare pige. Hun undlader at mærke på vandet. Det er uagtsomt.

Anklageren i retten


Annonce

Ændrede forklaring

Anklager mente, at Sofie Frydensbjerg Nielsen sad i karret i op til 45 minutter, hvilket ifølge ham stemte overens med, hvad den pædagogstuderende havde forklaret til politiet ved flere lejligheder.

I retten sagde den 24-årige, at beboeren højst var i vandet i en halv time. Hun forklarede, at hun under afhøringen var i chok.

- Jeg ved ikke, hvorfor hun husker bedre i dag end for to år siden. Det ville være nærliggende at fortælle politiet og anklagemyndigheden, når man kommer i tanke om dette, sagde anklager Kasper Nygaard Jensen.

Han mente, at den tiltaltes nye forklaring ikke hang sammen med andre vidneforklaringer og med tidspunktet, hvor Sofie Frydensbjerg Nielsen blev fundet livløs.

Annonce

Det var første gang

Forsvarsadvokaten mente, det var en formidlende omstædighed, at den tiltalte var praktikant på bostedet.

- Det må spille ind, at vi her har at gøre med en ung pige. Hun var under uddannelse, og hun var netop startet i praktik. Hun havde på dagen haft fire følgevagter, og det var første gang, hun havde Sofie i bad, sagde forsvareren.

Han pegede også på, at medarbejdere i årevis havde kendt til, at armaturet på det pågældende badeværelse var uhensigtsmæssigt at bruge. Ledelsen var ifølge vidneforklaringer også blevet gjort opmærksom på dette. Det var første gang, at praktikanten skulle bruge armaturet.

Forsvarsadvokaten mente også, at det ikke kunne udelukkes, at vandet fra bruseren havde skiftet temperatur, efter at brusehovedet blev sat ned i siddebadekarret.

Annonce
Danmark For abonnenter

Plejekrævende kvinde efter måneders konflikt om videoovervågning af hjemmehjælpere: Jeg har ikke haft det bedre, end siden de private hjælpere kom

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

En Europa-palle er steget med 100 kroner: Pallefabrik har aldrig oplevet noget lignende

Erhverv For abonnenter

Iværksætter postede millioner i at gøre asfaltarbejde grønnere: - Vi skal nok udvide med 8-10 mand

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Regionalt For abonnenter

Kun et er sikkert i den tyske valgkamp: Alt er fortsat uvist

Sydjylland

Dansk Handicap Forbund: Familier må tit kæmpe for at få den hjælp, de har krav på

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejen For abonnenter

Bjarne blev ringet op af en svindler, der ville have koder til bank og NemID: - Som samtalen skred frem, blev han mere og mere aggressiv

Sport

Bilinspektør om Chris Anker-ulykke: Chauffør begik ikke fejl

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Videoanalyse: Derfor var sejren over Brøndby helt fortjent

Kolding For abonnenter

Pernille har været ramt af alvorlig sygdom og bekymringer i flere år: - Mit fleksjob gør, at jeg ikke har alt for ondt af mig selv

Aabenraa

Så er der fest: Lokale bands kan ikke følge med efterspørgslen

Annonce