Annonce
Kolding

24-årig syrien-kriger fra Kolding henrettet af IS

En 24-årig Syrien-kriger fra Kolding er den første dansker, man ved er blevet henrettet af terrorbevægelsen selv. Dado Ruvic, Arkiv

En 24-årig syrien-kriger fra Kolding er ifølge Ekstra Bladet blevet henrettet af Islamisk Stat. Det siger kilder i miljøet og bekendte fra kredsen omkring den afdøde til bladet.

M.R., som er fra Kolding, har kurdiske rødder, tilsluttede sig den såkaldte islamiske stat i 2014 og har angiveligt kæmpet under islamisternes sorte faner lige siden.

På et tidspunkt under kampene i den irakiske storby Mosul forsøgte den danske jihadist at desertere. Han blev fanget af de islamiske krigere og sendt i fængsel igen. Efter endnu et flugtforsøg var der ingen nåde. M.R. blev angiveligt henrettet offentligt på et af byens torve.

M.R., der boede alene i Kolding, betegnes af en ven som rodløs knægt. Han fortæller endvidere, at M.R. opsøgte nye vennekredse og at de var radikaliserede palæstinensiske muslimer. Langsomt blev han selv radikaliseret, fortæller vennen.

Tidligere har der været fokus på såkaldte syrien-krigere fra København, Aarhus og Vestegnen, men i de senere år er en række radikaliserede fra Kolding og Vejle og andre midtjyske byer sivet til slagmarkerne i Syrien og Irak i al ubemærkethed.

-Kolding er en lille by. De kredse, der radikaliserer ved, at der ikke er stor opmærksomhed på dem. De har mere arbejdsro og radikaliserer uden, at det skaber opmærksomhed, siger Rafel Shamri, der i 2015 fik Den Europæiske Borgerpris for sin indsats mod radikalisering blandt unge, til Ekstra Bladet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce