Annonce
Kolding

24-årig vanvidsbilist skal i fængsel, mister kørekortet og får konfiskeret motorcykel: Faren dømt for at udsætte politiet for fare under biljagt

En 67-årige mand og dennes søn var mandag for retten i Kolding. Her blev de begge idømt fængselsstraf. Faren for at have udsat to betjente for fare under en biljagt og sønnen - blandt andet - for vanvidskørsel med kokain i blodet. Arkivfoto: Maria Søgård
Det endte med fængselsstraf for en 24-årig mand fra Fredericia i en sag, der blandt andet handlede om vanvidskørsel med kokain i blodet. Ved samme retssag blev mandens 67-årige far fra Kolding dømt for at have udsat politiet for fare, da han kørte ud foran dem under en biljagt på sin søn.

Kolding/Fredericia: Både far og søn endte med fængselsstraf i en sag, der blandt andet handlede om vanvidskørsel og farevoldende adfærd ved retten i Kolding.

Ganske uden at kny lyttede 24-årige Brian Nielsen Tanisen til dommen på et år og tre måneders fængsel, frakendelse af førerretten til alt, der kræver kørekort, i ti år, ligesom han fik konfiskeret sin motorcykel.

Han var tiltalt for 15 forhold, herunder vanvidskørsel under en eftersætning af politiet, der jagtede den 24-årige, da denne kørte med kokain i blodet på en ikke-indregistreret motorcykel.

Annonce

Politijagten begyndte på Østjyske Motorvej ved Vejle og sluttede på Skærbækvej i Fredericia, der er en landevej.

I løbet af jagten på landevejsstrækningen, hvor man kun må køre 80 kilometer i timen, blev han målt til en gennemsnitshastighed på mindst 204 kilometer i timen. Det er en overskridelse på 155 procent, og Brian Nielsen Tanisen erkendte da også forholdet.

Anklager Rie Brandi Nytoft spurgte Brian Nielsen Tanisen om, hvorfor han kørte så hurtigt.

- En motorcykel er en legeplads. Sådan har jeg altid kørt på dem, svarede 24-årige Brian Nielsen Tanisen.

Undervejs i retssagen forklarede Brian Nielsen Tanisen, at han - trods kokain i blodet under kørslen - havde fulgt sin mavefornemmelse for, om bilisterne var ved at dreje, inden han ved hastigheder, der nåede op på både 156 og 204 kilometer i timen, passerede dem.

Retten havde ikke tillid til Brians 6. sans, og derfor blev han fundet skyldig i at have været til fare for andre trafikanter med op til flere hasarderede overhalinger både højre og venstre om biler - og flere af dem uden at holde tilstrækkelig afstand.

Derudover blev han dømt for at have kørt over for rødt og for at have overhalet i forbindelse med eller i trafiklys.

Dømt for at være til fare for politiet

For den 67-årige far i sagen endte det også med fængsel, men i 60 dage, og et års frakendelse af førerretten til alt, der kræver kørekort.

Faren var tiltalt for sammen med sin søn at have koordineret, at han skulle køre ud foran en patruljebil på en mindre landevej syd for Kolding, der med de blå blink tændt jagtede hans 24-årige søn Brian Nielsen Tanisen tilbage i marts i 2020.

En politiassistent forklarede i retten, at man troede, sønnen var involveret i et indbrud i Christiansfeld, man var på vej ud til, og da sønnen accelererede i sin bil fremfor at standse, så indledte man en regulær biljagt, der ifølge anklageskriftet varede omkring 20 kilometer.

Den 67-årige mand nægtede sig dog skyldig i forholdet, da han mente, at politiet var trukket skarpt og voldsomt ind foran ham på landevejen, hvor han holdt parkeret, så de havde været til fare for ham.

Retten har nu dømt manden for med manøvren at have udsat to politiassistenter for fare, da de med høj fart måtte undvige bilen ved at køre ud i rabatten.

Far og søn blev dog som nævnt frikendt for anklagen om at have koordineret det på forhånd på trods af et godt fem minutter langt opkald, de to havde haft i tidsrummet omkring biljagten.

Annonce

Tygger på dommen

Efter dommen forlod 24-årige Brian Nielsen Tanisen, hans 67-årige far og deres forsvarere kortvarigt retssalen for at tygge på dommen.

Efter ganske få minutter efter kom først faren ind, og et par minutter efter kom sønnen ind. De valgte begge at bruge de 14 dage, man har efter domsafsigelsen til at vurdere, om sagen skal for landsretten.

Da de sidste ord var sagt i byretten, valgte den 67-årige far at gå over til anklager Rie Brandi Nytoft i den modsatte side af retssalen, hvor han indledte en monolog med hende, der synligt gjorde hende utilpas.

- Jeg tror, forsvareren skal have fat i sin klient, sagde hun, hvorefter den 67-åriges forsvarer, Henrik Miltoft, ilede til og fik sendt sin klient mod døren.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-islænding kom ind fra kulden og gjorde helvede hedt for AGF

Esbjerg

Facebook skal bygge: I ved selv, hvor mange lastbiler, der kommer

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Kolding

Skole inviterede forældre til flere end 1000 elever til møde - kun én mødte op

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Tønder For abonnenter

Bademester er sat i spidsen for stort idrætscenter efter uro: Hun ønsker ro for medarbejderne

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Annonce