Annonce
Erhverv

240 nye virksomheder skød op i Tønder sidste år

Sidste år blev spiren til 240 virksomheder lagt i Tønder Kommune. Landsdelen halter dog noget efter højdespringeren København, når man måler per 1000 indbyggere, viser Dineros gennemgang af tal fra Det Centrale Virksomhedsregister. Arkivfoto: Colourbox
Iværksætteriet trives i Tønder Kommune, hvor der sidste år blev registreret 240 nye virksomheder. Sydvestjylland halter dog langt efter hovedstadsområdet.

TØNDER: Iværksættersindet trives rundt om i landet og også i Tønder Kommune, hvor der sidste år blev registreret 240 nye virksomheder.

Da endnu en sæson af Løvens Hule blev skudt i gang i starten af januar, fulgte hundredtusinder af seere med på tv-skærmene for at se dygtige og innovative iværksættere præsentere deres opfindelser.

- Iværksætteri er blevet mainstream. Danskerne er vilde med iværksættere, og vi elsker at høre begejstrede ildsjæle fortælle om lige præcis den dippedut, de har opfundet, og som de mener bliver den næste store millionsællert, siger iværksætter Martin Thorborg, som i dag er administrerende direktør for regnskabsprogrammet Dinero, i en pressemeddelelse.

I alt blev der registreret 49.256 nye virksomheder i Danmark i 2019. Det svarer til 14 nye virksomheder per 1000 indbyggere. Det viser tallene fra cvr.dk, som Dinero har analyseret.

Annonce

Nye virksomheder

En ny virksomhed er en/et nyregistreret enkeltmandsvirksomhed, anpartsselskab (ApS), iværksætterselskab (IVS), interessentskab (I/S) eller personligt ejet mindre virksomhed (PMV) i Det Centrale Virksomhedsregister (CVR). Holdingselskaber er fraregnet.

En registrering i CVR dækker også over etablering af nye virksomheder, skifte i virksomhedsform, genstarter, omregistreringer med videre i eksisterende virksomheder.

Antallet af nye virksomheder pr. 1000 indbyggere fremkommer ved at sammenholde antallet af nye virksomheder med antal borgere per primo 4. kvartal 2019.

Kilder: Det Centrale Virksomhedsregister og Danmarks Statistik

Respekt til iværksættere

I Tønder Kommune svarede antallet af nyregistrerede virksomheder sidste år til 11,4 per 1000 indbyggere.

Serieiværksætter Martin Thorborg mener, at folk generelt beundrer iværksættere, der tør kaste sig ud på dybt og uprøvet vand:

– Iværksætteri er sindssygt spændende, og jeg tror, mange mennesker har en dyb respekt for mennesker, som opfinder en dippedut og tror så meget på den, at de opsiger fast arbejde og sikker indkomst og vælger det usikre liv som selvstændig erhvervsdrivende. Jeg tror i bund og grund, at de fleste drømmer om at tage sådan et spring – men de færreste tør.

Sydvestjylland halter efter

Når de nyregistrerede virksomheder brydes ned på landsdele, er de sjællandske landsdele dominerende. De københavnske kommuner stod med 18,7 nyregistrerede virksomheder per 1000 indbyggere for den højeste andel nye virksomheder.

I den modsatte ende af skalaen ligger Vestjylland med 11,3 nyregistrerede virksomheder per 1000 indbyggere.

I 2019 blev der registreret flest nye virksomheder per 1000 indbyggere i Gentofte Kommune, næstflest blev registreret i Hørsholm Kommune, mens Samsø Kommune var på tredjepladsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce