Annonce
Erhverv

240 nye virksomheder skød op i Tønder sidste år

Sidste år blev spiren til 240 virksomheder lagt i Tønder Kommune. Landsdelen halter dog noget efter højdespringeren København, når man måler per 1000 indbyggere, viser Dineros gennemgang af tal fra Det Centrale Virksomhedsregister. Arkivfoto: Colourbox
Iværksætteriet trives i Tønder Kommune, hvor der sidste år blev registreret 240 nye virksomheder. Sydvestjylland halter dog langt efter hovedstadsområdet.

TØNDER: Iværksættersindet trives rundt om i landet og også i Tønder Kommune, hvor der sidste år blev registreret 240 nye virksomheder.

Da endnu en sæson af Løvens Hule blev skudt i gang i starten af januar, fulgte hundredtusinder af seere med på tv-skærmene for at se dygtige og innovative iværksættere præsentere deres opfindelser.

- Iværksætteri er blevet mainstream. Danskerne er vilde med iværksættere, og vi elsker at høre begejstrede ildsjæle fortælle om lige præcis den dippedut, de har opfundet, og som de mener bliver den næste store millionsællert, siger iværksætter Martin Thorborg, som i dag er administrerende direktør for regnskabsprogrammet Dinero, i en pressemeddelelse.

I alt blev der registreret 49.256 nye virksomheder i Danmark i 2019. Det svarer til 14 nye virksomheder per 1000 indbyggere. Det viser tallene fra cvr.dk, som Dinero har analyseret.

Annonce

Nye virksomheder

En ny virksomhed er en/et nyregistreret enkeltmandsvirksomhed, anpartsselskab (ApS), iværksætterselskab (IVS), interessentskab (I/S) eller personligt ejet mindre virksomhed (PMV) i Det Centrale Virksomhedsregister (CVR). Holdingselskaber er fraregnet.

En registrering i CVR dækker også over etablering af nye virksomheder, skifte i virksomhedsform, genstarter, omregistreringer med videre i eksisterende virksomheder.

Antallet af nye virksomheder pr. 1000 indbyggere fremkommer ved at sammenholde antallet af nye virksomheder med antal borgere per primo 4. kvartal 2019.

Kilder: Det Centrale Virksomhedsregister og Danmarks Statistik

Respekt til iværksættere

I Tønder Kommune svarede antallet af nyregistrerede virksomheder sidste år til 11,4 per 1000 indbyggere.

Serieiværksætter Martin Thorborg mener, at folk generelt beundrer iværksættere, der tør kaste sig ud på dybt og uprøvet vand:

– Iværksætteri er sindssygt spændende, og jeg tror, mange mennesker har en dyb respekt for mennesker, som opfinder en dippedut og tror så meget på den, at de opsiger fast arbejde og sikker indkomst og vælger det usikre liv som selvstændig erhvervsdrivende. Jeg tror i bund og grund, at de fleste drømmer om at tage sådan et spring – men de færreste tør.

Sydvestjylland halter efter

Når de nyregistrerede virksomheder brydes ned på landsdele, er de sjællandske landsdele dominerende. De københavnske kommuner stod med 18,7 nyregistrerede virksomheder per 1000 indbyggere for den højeste andel nye virksomheder.

I den modsatte ende af skalaen ligger Vestjylland med 11,3 nyregistrerede virksomheder per 1000 indbyggere.

I 2019 blev der registreret flest nye virksomheder per 1000 indbyggere i Gentofte Kommune, næstflest blev registreret i Hørsholm Kommune, mens Samsø Kommune var på tredjepladsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce