Annonce
Udland

26 personer ejer det samme som jordens fattigste halvdel

Formuen hos den fattigste halvdel af jordens befolkning faldt med 11 procent.

Der er stor politisk uenighed om, hvorvidt Danmark skal hjælpe til med at forbedre økonomisk ulighed i verden.

Mens verdens 2000 rigeste personer blev 12 procent rigere i 2018, faldt formuen hos den fattigste halvdel af jordens befolkning med 11 procent.

Det viser en ny rapport fra udviklingsorganisationen Oxfam Ibis.

Rapporten kommer i forbindelse med, at ledere fra hele verden mødes i denne uge ved det årlige World Economic Forum, der afholdes i Davos i Schweiz.

I rapporten skriver Oxfam Ibis, at 26 personer i dag ejer det samme som jordens fattigste halvdel af befolkningen.

Organisationen peger på, at der skal sættes hårdt ind på at sikre, at de rigeste betaler den skat, de bør.

- Vi skal have stoppet underbeskatningen af de allerrigeste og bekæmpet skattely. Det går ud over sundhedssystemerne og uddannelsesniveauet i landene, siger den kommende generalsekretær hos Oxfam Ibis Kristian Weise.

- En ekstra skat på 0,5 procent vil betyde, at 250 millioner børn kan komme i skole, siger han.

Trods en tilbagegang i formuen er der færre, der lever under fattigdomsgrænsen.

Det må dog ikke blive en sovepude for danske politikere.

- Hvis vi vil, kan vi ændre det. Men det kræver, at politikerne har modet til det, siger Kristian Weise.

Hos Venstre er der dog ikke stor opbakning.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, ser ikke et problem i, at formuen blandt den fattigste halvdel af jorden er faldet.

- Det er ikke Danmarks opgave at forbedre verdensøkonomien. Vi skal hellere bekæmpe korruption og hjælpe til med at forbedre sundheden og uddannelsesniveauet i fattigere lande, siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

- Oxfam glemmer lidt, at det rent faktisk går fremad med bekæmpelsen af fattigdommen, siger han.

Den betragtning er Socialdemokratiet dog uenig i.

Udenrigsordfører Nick Hækkerup mener, at Danmark har et ansvar:

- Det er en svær kamp at tage, men der er et behov for, at vi kan beskatte på tværs af landegrænser for at kunne gøre op med skattely. De penge vil man så kunne investere i skoler og i sundhedsvæsen i fattige lande.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra tænketanken Cepos mener, at Oxfam vildleder i ulighedsdebatten op til topmødet i Davos:

- Faktum er, at de 26 rigeste ejer 0,4 procent af verdens formue. Oxfams opstilling siger ikke så meget, da de 40 procent med lavest formue har en samlet formue på nul kroner. Det vil sige, at en person, der har én dollar i formue, har mere formue end de 40 procent med lavest formue.

Ifølge Mads Lundby Hansen har en stor del af verdens befolkning af naturlige og helt uproblematiske årsager en negativ formue. Det gælder for eksempel unge, der studerer, og som optager gæld.

- Blandt dem med negativ formue er mange danskere. Det kan være unge, som naturligt har gæld, men som senere i livet får betydelig formue som følge af pensionsopsparing og afdrag på realkreditgæld, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Team Esbjerg For abonnenter

En præstation til topkarakter: Team Esbjerg pillede totalt pynten af russiske storhold

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce