Annonce
Billund

27-årig dømt: Brugte Grindsted-firma til at hvidvaske millioner

En 27-årig nordsjællænder fungerede som stråmand og brugte en virksomhed registreret i Grindsted til at vaske millioner af kroner hvide.  Arkivfoto: Jonas Brønd Nielsen
27-årig nordsjællænder fungerede som stråmand og brugte en virksomhed registreret i Grindsted til at vaske millioner af kroner hvide. Da politiet efter tre måneder greb ind, var der strømmet 10 millioner kroner gennem det lille selskab.

Grindsted: En 27-årig mand fra Nordsjælland er torsdag ved Retten i Kolding blevet idømt to års fængsel for at agere stråmand og via en tilsyneladende fiktiv entreprenørvirksomhed med adresse i Grindsted at bidrage til hvidvaskning af næsten 10 millioner kroner.

I november 2018 oprettede manden en virksomhed, der var knyttet til en adresse på Sydtoften i Grindsted. Der var på papiret tale om en mindre entreprenørvirksomhed, men i løbet af de sølle tre måneder, som firmaet nåede at eksistere, løb der ekstremt store beløb gennem selskabet. Så store, at der ifølge anklagemyndighedens opfattelse ikke kunne være en reel drift, der kunne begrunde den store pengestrøm. Det har retten nu valgt at bakke anklagemyndigheden op i.

Overført til udlandet

I alt 9,9 millioner kroner er i løbet af de tre måneder gået gennem selskabet, hvor det lykkedes politiet at beslaglægge 1,1 millioner kroner. De store transaktioner fik alarmklokkerne til at ringe hos hvidvasksekretariatet, som er en enhed, der skal underrette Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet – tidligere Bagmandspolitiet – hvis der er mistanke om, at penge er ved at blive vasket hvide. En større efterforskning gik derfor i gang, og det er endt med et større kompleks, hvor der ifølge myndighedernes opfattelse er forsøgt hvidvasket penge for omkring 100 millioner kroner.

De mange penge er straks blevet overført til selskaber i udlandet, hvorefter de er ført videre til diverse andre selskaber og dermed forsvundet ud af myndighedernes synsfelt.

Annonce

Alvorligt

Den 27-årige mand med fup-virksomheden i Grindsted er den tredje person, der er blevet dømt i den store sag. Selvom han kun skulle fungere som stråmand, er han altså blevet idømt en voldsom straf.

- Det er alvorligt, når man lader sig bruge som stråmand for kriminelle, der vil hvidvaske penge fra kriminalitet. Hvis man stiller sin konto og NemId til rådighed, medvirker man til alvorlig kriminalitet, og det bliver straffet af domstolene, siger Nathalie Ghiorzi Elias, der fungerede som anklager i sagen.

En enkelt af de tre dommere i byretten ønskede at gøre straffen på to års fængsel ubetinget, men et flertal nåede altså frem til den konklusion, at en del af straffen skulle gøres betinget. Manden er samtidig blevet frakendt retten til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed.

Ifølge Ritzau har retten taget med i sin overvejelse, at den 27-årige er blevet truet til at medvirke til at hvidvaske pengene.


Det er alvorligt, når man lader sig bruge som stråmand for kriminelle, der vil hvidvaske penge fra kriminalitet. Hvis man stiller sin konto og NemId til rådighed, medvirker man til alvorlig kriminalitet, og det bliver straffet af domstolene

Nathalie Ghiorzi Elias, anklager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Kvinde anholdt med favnen fuld: Sigtet for at stjæle indbo og ejendele fra sammenstyrtet hus

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce